Step aerobic – Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A step aerobic egy igazi veterán, ha fitnesz órákról van szó. Az edzések már 1960-ban megjelentek és nagy népszerűségnek örvendtek a célzott edzés és a pozitív hatások miatt.

Azóta a step aerobic kultikus sportággá nőtte ki magát, és máig ismert és releváns világszerte.

Mi is az a step aerobic?

A step aerobic a klasszikus gimnasztika és a különféle táncelemek keveréke. Ez egy dinamikus fitnesz edzés csoportban, edzővel.

Alapeleme a zene, amely egyesíti és koordinálja a mozdulatokat, és végigkíséri a feladatokat.

Két különböző terhelési változat létezik: alacsony és nagy hatású. Az alacsony hatású, azaz alacsony terhelés olyan lépésminta, amelyben az egyik láb mindig érintkezik a talajjal.

A nagy hatású, azaz a nagy terhelések olyan lépések, amelyeknél mindkét láb rövid időre elveszíti a kapcsolatot a talajjal. A gyakorlatban azonban nincsenek tisztán nagy hatású edzések.

A step aerob edzés általában egy koreográfiából áll, amelyet lépésről lépésre tanulnak meg. Sok hasonlóságot mutat a Les Mills Body programmal, valamint a Zumbával és a Tae Bo-val.

Honnan származik a step aerobic és hogyan jött létre?

A step aerobic története az 1960-as években kezdődik. Abban az időben egy amerikai orvos aerob edzést fejlesztett ki, hogy ne csak az állóképességet edzhesse hatékonyan, hanem erősítse a tüdőt és a szívet is.

Ez igazi fellendülést indított el a fitnesziparban, ami számtalan kardio és aerob program kifejlesztéséhez vezetett.

Nem sokkal ezután az ízületkímélő sportág, a step aerobic világszerte ismertté vált Gin Miller fitneszedzőnek köszönhetően.

Hogyan néz ki egy step aerobik edzés program?

Egy tipikus lecke négy részre oszlik:

Milyen izmokat használunk a step aerobik során?

A step aerobic elsősorban állóképességi edzés. Ennek ellenére néhány izom aktívan igénybe vehető, különösen a fenék- és lábizmok edződnek, csakúgy, mint a hát- és hasizmok.

Kinek alkalmas a step aerobic?

Szeretsz zenére sportolni és egyszerű koreográfiákat tanulni, hogy ne hanyagold el az agyad sportolás közben? Akkor a step aerobic a tökéletes sport számodra.

A step aerobik különböző szintjeinek (alacsony hatású és nagy hatású) köszönhetően valóban mindenki számára megfelelő.

Milyen gyakran és mennyi ideig érdemes step aerobicot folytatni?

A fitneszszakértők azt javasolják, hogy hetente háromszor végezzünk 30-60 perces step aerobicot a maximális siker érdekében. Itt a rendszeresség a siker kulcsa!

Szükséges speciális felszerelés?

Alapvetően az erős és kényelmes cipő elengedhetetlen. A Lábakat és a lábfejeket az állandó, emelkedő és dinamikus mozgások nagyon megterhelik.

Más nem szükséges, mert minden step aerobic tanfolyam biztosítja a csúszásmentes step padot. Ha otthon szeretnél step aerobicot végezni DVD-vel vagy YouTube-videóval, akkor mindenképp szerezz be egyet.

Hány kalóriát éget el a step aerobik?

Átlagosan 450 kilokalóriát éget el 60 perc step aerobic, a zsírégetés csak 10-20 perc után kezdődik. Természetesen a kalóriafogyasztás sok tényezőtől függ, például az edzés intenzitásától.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez