A rozskenyér kalória és tápértékeiről szóló cikkünkben részletesen bemutatjuk, milyen fontos tápanyagokat tartalmaz 100 gramm rozskenyér.
A táblázatban csak a jelentősebb tápanyagokat tüntettük fel, hogy átfogó képet adjunk a rozskenyér egészségre gyakorolt hatásáról.
Az NRV% (Napi Referencia Érték) jelzi, hogy a megadott mennyiség hány százalékát fedezi a napi ajánlott bevitelnek. Az információk hiteles forrásokból, mint például a USDA és a nutritiondata.self.com, származnak.
Rozskenyér kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Mennyiség | Egység | NRV% |
---|---|---|---|
Kalória | 259 | kcal | 13 |
Fehérje | 8.5 | g | 17 |
Zsír | 3.3 | g | 5 |
Szénhidrát | 48.3 | g | 16 |
Cukor | 1.0 | g | – |
Rost | 5.8 | g | 23 |
Glikémiás Index | 50 | – | |
B1-vitamin | 0.3 | mg | 25 |
B2-vitamin | 0.1 | mg | 7 |
B3-vitamin | 1.6 | mg | 10 |
B5-vitamin | 0.3 | mg | 6 |
B6-vitamin | 0.1 | mg | 7 |
B9-vitamin | 110 | µg | 10 |
E-vitamin | 0.1 | mg | 1 |
K-vitamin | 0.5 | µg | 1 |
Kalcium | 84 | mg | 8 |
Kálium | 166 | mg | 5 |
Magnézium | 55 | mg | 13 |
Mangán | 2.7 | mg | 133 |
Nátrium | 600 | mg | 40 |
Réz | 0.3 | mg | 13 |
Szelén | 30,9 | µg | 11 |
Vas | 2.4 | mg | 17 |
Foszfor | 125 | mg | 24 |
Cink | 2.1 | mg | 14 |
Javasolt napi fogyasztás
A rozskenyér fogyasztása mérsékelt mennyiségben ajánlott. Napi 2-3 szelet rozskenyér elegendő ahhoz, hogy kihasználjuk jótékony hatásait, anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be. Ez a mennyiség hozzájárul a megfelelő rostbevitelhez és segít a vércukorszint stabilizálásában.
Érdekességek a rozskenyérről
A rozskenyér nemcsak finom, hanem történelmi jelentőséggel is bír. Észak-Európában, különösen Németországban és Skandináviában, évszázadok óta alapvető élelmiszer. A fermentált rozskenyér, mint például a pumpernickel, különösen gazdag ízvilágú és hosszabb eltarthatóságú, mivel a fermentáció során természetes tartósítószerek keletkeznek.
Egészségügyi előnyök
A rozskenyér rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Magas rosttartalma segít az emésztés szabályozásában és a székrekedés megelőzésében. A benne található antioxidánsok és fitokemikáliák hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Ezenkívül a rozskenyérben található vitaminok és ásványi anyagok, mint például a magnézium és a vas, fontosak az egészséges anyagcsere fenntartásához.