Mi az a kardió edzés és milyen gyakorlatokat végezhetsz?

Szerző: Norbert

A kardió gyakorlatokkal végzett edzés szerves része, mert ezek által lehet jobb eredményeket elérni, ráadásul gyorsabb tempóban. A “Kardio” az angol cardio szóból származik, amely a kardiovaszkuláris edzés rövidítése.

A kardiovaszkuláris gyakorlat úgy fordítható, hogy “a szív- és érrendszert terhelő edzés”.

Vagyis minden olyan tevékenység, amely javítja a szív- és érrendszer működését, a kardió kategóriájába tartozik.

Minden amit tudni kell a kardió edzésről

A kardió edzésre való komoly odafigyelés oka nem ér véget a zsírégetésben és a fogyásban. A megfelelő kardió módszerrel számos egészségügyi előny érhető el.

Mi is az a kardió edzés?

A kardió edzés a szív- és érrendszert megcélzó gyakorlatok összessége, amelyek egy bizonyos ideig növelik a pulzusszámot. Maga a név is sugallja azokat a fő szerveket, amelyek a kardió gyakorlatok során terhelődnek – a szív és az erek.

A pulzusszám növekedésével több oxigén jut el az izomsejtekhez, ami egészségesebb szervekhez és gyorsabb kalóriaégetéshez vezet edzés közben és után.

Melyek a kardió előnyei?

A kardió gyakorlatok erősítik a létfontosságú szerveket – a szívet és a tüdőt. A kardió gyakorlatok javíthatják a vérnyomást, az anyagcserét, az energiaszintet, valamint a szív és a tüdő egészségét, miközben csökkentik a stresszt.

Emellett a rendszeres kardió edzés növeli a csontsűrűséget, megelőzi a szívbetegségeket, a magas vérnyomást, az elhízást és a cukorbetegséget.

Mire figyeljünk kardió edzés közben?

Bármennyire is hasznos, kétélű kard is lehet. A rossz teljesítmény, a helytelen tempó vagy a nem megfelelő terhelési intenzitás negatív hatással lehet.

Ez ízületi fájdalmat, traumát, szívritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légzési nehézséget, szédülést stb. okozhat. Éppen ezért kiemelt fontosságú, hogy mindenki a számára megfelelő tempót határozza meg és kövesse a kardióedzés során.

Melyek a legjobb kardió edzések?

Bármilyen mozgásforma a pulzusszámot emelő kardió gyakorlatnak tekinthető. A legjobb kardió edzések némelyike ​​valójában azok, amelyeket mindennapi életünkben alkalmazunk:

 • Gyaloglás – ez a legegyszerűbb módja a kardió rutin elindításának.
 • Futás – a legnépszerűbb kardió tevékenység. Ennél a tevékenységnél a legfontosabb a megfelelő és egyenletes légzés
 • Ugrálókötél – intenzív, sok kalóriát égető tevékenység
 • Úszás – az egész test izmait terheli anélkül, hogy fennállna az ízületek túlterhelésének veszélye
 • Kerékpározás – az ízületek terhelése minimális, de a hatás jó

Milyen gyakran kardiózzunk?

Az optimális eredmények elérése érdekében a szakértők azt javasolják, hogy hetente legalább háromszor végezzünk kardió gyakorlatokat.

Természetesen minden szigorúan egyéni és az ember egészségi állapotától függően, akár krónikus betegségünk van, akár más specifikus tényezők vannak a háttérben, a kardió edzéseket komolyan kell venni.

Javasoljuk, hogy fitneszoktató felügyelete mellett végezzük. Fontos, hogy egy könnyű kardió edzéssel kezdjük, és fokozatosan növeljük az intenzitást és az időtartamot.

Mi a legjobb időpont egy kardió edzéshez?

Az időtartam a gyakornok felkészültségi szintjétől és általános egészségi állapotától függ. Általában egy kardió edzés 15-60 perc, az intenzitás mértékétől függően.

A kezdőknek ajánlatos kezdetben körültekintőbbenk lenni a kardió edzéssel kapcsolatban és fokozatosan kell növelni az idejét és az intenzitását.

Milyen kardió gyakorlatokat végezzünk otthon?

Íme néhány javaslat arra vonatkozóan, hogyan végezzünk otthon kardió gyakorlatokat:

Guggolás ugrással

 • Álljunk egyenesen úgy, hogy a lábakat kissé terpeszbe tesszük.
 • Fogjuk ökölbe mindkét kezünket, és helyezzük a mellkas elé.
 • Guggoljunk, majd ugorjunk fel enyhén. A kiinduló helyzetbe való visszatéréskor is guggoljunk enyhén, hogy utána újra felugorhassunk.
 • Kezdjük 2-3 1 perces sorozattal, és fokozatosan növeljük az intenzitást.

Menetelés

A helyben menetelés növelheti a pulzusszámot, így ez a gyakorlat jó választás bemelegítéshez vagy egyszeri kardió tevékenységhez. Az intenzitás növelése érdekében növelhetjük a menet sebességét, vagy magasabbra emelhetjük a térdet.

Futás a helyszínen

Ez egy egyszerű és hatékony gyakorlat a pulzusszám növelésére. Ez is megfelelő bemelegítő tevékenység kezdőknek. A megfelelő teljesítmény érdekében ugorjunk enyhén egyik lábáról a másikra. Ugyanakkor lendítsük a karjainkat egyik oldalról a másikra.

Milyen további fontos részleteket kell tudnunk a kardió edzésről?

 • Reggeli kardio edzések – ezek a leghatékonyabbak, főleg ha éhgyomorra csinálod.
 • Délutáni kardio edzések – igazítsd őket az étrendedhez. Fontos tudni, hogy ha fogyasztottál zsírt és szénhidrátot, akkor az edzés megkezdése előtt el kell telni egy kis időnek, mert különben nem lesz hatékony.
 • Esti kardió edzés – ha betartjuk a megfelelő étrendet és edzéstervet, az esti edzések nagyon hatékonyak lehetnek. Fontos, hogy a kardió edzés előtt elegendő szénhidrátot és fehérjét együnk, hogy energiát adjunk a szervezetnek, és védjük az izomszövetet edzés közben. Az esti kardió előtt 15 perccel ajánlott étkezni, ennek hatására a vér glükózzal gazdagodik, intenzívebb lesz a testmozgás és gyorsabban égetsz zsírt. Fontos az is, hogy az esti kardió edzés után biztosítsunk egy könnyű, fehérjében gazdag vacsorát. Ez nem lehet korábban, mint egy órával az edzés után.

És valami nagyon-nagyon fontos – ne felejtsünk el alaposan bemelegíteni minden edzés előtt, hogy elkerüljük a sérüléseket és traumákat az edzés alatt és után!

Kardió edzés és a terhesség

A várandósság és a gyengéd kardió edzés csodálatosan együtt jár. A jó fizikai állapot megkönnyíti a szülést. Az edzett szív- és érrendszer csökkenti a magas vérnyomás kockázatát.

És még a születendő gyermeknek is jót tesz az anyuka fittsége: tanulmányok szerint a sportos kismamáktól született babáknál ritkábban lesznek túlsúlyosak, és aktívabb az anyagcseréjük.

A kismamáknak azonban kerülniük kell a nagyon megerőltető kardió edzéseket. Inkább szálljanak fel az ergométeres szobakerékpárra, a futópad helyett.

Óvatosságra van szükség nagy kockázatú terhesség esetén is. Sportolni csak az orvossal folytatott konzultációt követően szabad.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2022, Gold Center – Arany középút az egészséghez