Miért nem onnan fogyok, ahonnan szeretnék?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Milyen szép is lenne, ha csak elkezdenénk egy kis fogyókúrát, majd azonnal olyanná kezdene válni a testünk, amilyet mi szeretnénk.

Csakhogy sokszor nem onnan kezd fogyni a zsír, ahonnan mi szeretnénk. Ezzel az egésszel több probléma is van. Az első, hogy a fogyókúra nem megoldás – életmódot kellene váltani és ezzel örökre megszabadulnánk a hízástól.

Egy másik probléma, hogy a fogyás nem úgy működik, hogy majd én megmondom honnan fogyjak és ez így is lesz. A testünk ennél picivel összetettebb. Ráadásul, hiába vagyunk mind emberek, vannak bizonyos különbségeink is.

Például van, aki inkább a lábára hízik, van aki inkább a hasára és olyanok is vannak, akiken „eloszlik” a felesleg. Most mindenre fény derül!

Nem fogyókúra, hanem életmód

Az első és legfontosabb dolog, hogy megértsük a fogyókúra és az életmód közötti különbséget. A fogyókúra egy adott időszakra vonatkozik, például 2 hét. Azután vége, és a fogyókúrát végző személy általában visszaáll a „normál” kerékvágásba. Majd utána ismét elhízik. Ez azért lehetséges, mert a „normál” állapota nem egy egészséges életmód.

Az igazi megoldás, hogy olyan életmódot folytatunk, ami nem okoz számunkra hízást. Tehát így fogyókúrára nem lesz szükség, és még egészségesen is élünk.

Gyors fogyás

A „gyors” fogyás ugyan lehetséges, de senkinek sem javaslom. Annyira káros a gyors fogyás az egészségre, hogy több vele a probléma, mint amennyit nyerünk. Ugyanis a gyors fogyás nem természetes. Ahogy nem hízunk gyorsan, úgy a fogyás is csak „lassú” lehet – ha egészségesek akarunk maradni.

A gyors fogyást általában úgy értjük, hogy gyorsan leadjunk egy bizonyos testrészünkről. Ez egyes testrészeknél működik, másoknál pedig nem – és minden embernél változik, hogy melyik testrészről tudnak „gyorsan” fogyni. Aztán a kor előrehaladtával is változik ez a dolog… a miértekről lejjebb olvashatsz.

Fogyás egy testrészről

A szervezetünk zsírraktározási „szokása” olyan, amilyen és jelenlegi tudásunk szerint ezen nem is tudunk változtatni. Ez a „szokás” minden embernél más és más. A megértéséhez mondok egy példát.

Tételezzük fel, hogy a Te esetedben valahogy így néz ki a zsír raktározási „szokása” a testednek:

  1. 3 kiló zsír a mellekben
  2. 2 kiló zsír a hasra
  3. 5 kiló zsír a csípőre
  4. 3 kiló zsír a combra
  5. 1 kiló zsír a karra

Tehát, amikor raktározásra kerül a sor, akkor először a mellekbe kerül zsír, aztán a hasra, majd a csípőre és így tovább. Egy másik embernél ez a sorrend egészen más lehet, sőt a raktározási mennyiség is más lehet.

A fogyás – gondolom már sejted – éppen a fenti lista fordítottja lesz. Tehát ahova a legkönnyebben megy fel a zsír, onnan jön le a legnehezebben. A példát tekintve először a karról, aztán a combokról, majd a csípőről és így tovább fog a fogyás végbemenni.

Tehát, ha hasról szeretnénk fogyni, és már mindenhonnan fogytunk csak a hasunkról nem, akkor ennek ez az oka.

Miért nem egységesen fogyunk és hízunk minden testrészünkről?

A testünk megállapítja, hogy számára milyen helyek a legfontosabbak. A legfontosabb helyekre gyűjti elsőként a zsírt. Mivel ez a hely számára fontos, ezért onnan fog a legnehezebben leadni. Ez minden embernél így működik.

Tehát a gyorsan fogyjunk le a hasunkról vagy combunkról nem fog működni nagy valószínűséggel.

Valójában nincs ennyire szétválasztva egy-egy testrészünk. Tehát hízunk is és fogyunk is „mindenhova”, csak az arányok annyira eltolódnak. Bizonyos részeken szinte meg sem látszik a hízás (vagy a fogyás) rövid távon.

A fogyásra és a hízásra csak egy megoldás van: helyesen étkezünk, egészséges életmódot folytatunk. Ez alól nincs kibúvó, mindig be kell tartani a diétát. A mostani, bőséggel kapható ínycsiklandozó, ám annál egészségtelenebb ételek korában nehéznek tűnhet.

Gondoljunk rá úgy, mint a bűnözésre. Könnyű megtenni, rengeteg lehetőség van rá, de mégsem csinálunk ilyet – legalábbis a többségünk. Legyen ez a mottónk az étkezésre is.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez