Köredzés: Az izomerő és állóképesség tökéletes kombinációja

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

Minden évben új fitness trendek jelennek meg a piacon, amelyek ígéreteikkel és izgalmas módszereikkel csalogatnak bennünket.

Azonban a köredzés, mely évtizedek óta jelen van az edzési palettán, ma is az egyik legnépszerűbb és legtöbboldalúbb módszer. Miért?

Mert a köredzés hatékonyan ötvözi az izomerő fejlesztését a kardiovaszkuláris állóképesség javításával, miközben minden egyes izomcsoportot megdolgoztat.

A következőkben mélyebben beleásunk ennek az edzésformának a világába, megvizsgáljuk történelmi hátterét, előnyeit, és tippeket adunk a köredzés megfelelő felépítéséhez.

A köredzés definíciója és történelmi háttere

A köredzés egy olyan edzésforma, melyben különböző gyakorlatok sorozatát végzik el meghatározott időintervallumokban vagy ismétlésszámokkal, mindezt minimális pihenőidőkkel megszakítva.

Az edzés alapelve az, hogy a test különböző izomcsoportjait folyamatosan dolgoztassuk, így maximális hatékonysággal tudjuk fejleszteni az állóképességet és az izomerőt egyszerre.

Történelmi háttér

A köredzés ötlete nem új keletű; az 1950-es években Dr. R.E. Morgan és Dr. G.T. Anderson, a Leedsi Egyetem munkatársai vezették be ezt az edzésformát. Az volt a céljuk, hogy egy olyan edzésrendszert fejlesszenek ki, amely egyszerre célozza meg az erőt, az állóképességet és a koordinációt. A köredzés eredetileg az atlétikai sportokra összpontosított, hogy az atléták teljesítményét egyenletesen fejlesszék az év folyamán.

A köredzés népszerűsége az évtizedek során csak nőtt, különösen a fitnesz és az egészségügyi közösségekben. Az 1980-as és 1990-es években, amikor a fitnesz iránti érdeklődés robbanásszerűen megnőtt, a köredzés is újraéledt, mint hatékony és időtakarékos edzésforma. Az elmúlt évtizedekben az új technológiai eszközök, az edzői módszerek és a változó fitnesz trendek tovább finomították és diverzifikálták a köredzési technikákat.

A köredzés mára az egyik legnépszerűbb edzésforma lett a világon, mivel lehetővé teszi az emberek számára, hogy rövid idő alatt maximális eredményt érjenek el. Azok számára különösen vonzó, akik szeretnének hatékonyan edzeni, de kevés idejük van rá.

A köredzés előnyei

A köredzés egyre népszerűbb az edzésformák között, nem csak azért, mert változatos és izgalmas, hanem azért is, mert számos fizikai előnnyel rendelkezik.

Nézzük meg részletesen ezeket az előnyöket!

1. Kardiovaszkuláris rendszer fejlesztése

A köredzésben lévő folyamatos mozgás és a minimális pihenőidők serkentik a szívverést és a légzést. Ezáltal a szív- és érrendszer javul, a szív hatékonyabban tud vért pumpálni, és az artériák rugalmasabbá válnak.

Mindez hozzájárul a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának csökkentéséhez és az általános egészség javításához.

2. Izomerő és állóképesség javítása

A köredzés során végzett különböző gyakorlatok kihívást jelentenek az izmoknak. Legyen szó saját testsúlyos, súlyzós vagy funkcionális gyakorlatokról, ezek a gyakorlatok segítenek az izomerő és az izomtömeg növelésében, valamint az izmok állóképességének javításában.

3. Zsírégetés és testzsír csökkenése

A köredzés intenzív jellege miatt a test magasabb energiát éget el, még akkor is, ha az edzés rövidebb ideig tart. A magas intenzitású intervallum-edzés (HIIT), ami gyakran használt formája a köredzésnek, különösen hatékony a zsírégetésben.

Ezenkívül a köredzés után az izmok regenerációs folyamata során továbbra is több kalóriát égetnek el, ami az úgynevezett „afterburn” vagy EPOC (post-exercise oxygen consumption) túlzott edzés utáni oxigénfogyasztás effektushoz vezet.

4. Időhatékony edzésforma

Azok számára, akiknek kevés az idejük, de maximális eredményeket szeretnének elérni, a köredzés ideális választás. Egy jól tervezett köredzés már 20-30 perc alatt is komoly kihívást és hatékony edzési élményt nyújthat.

A gyakorlatok változatossága és az alacsony pihenőidő miatt a köredzés sosem válik unalmassá, és gyakran többféle izomcsoportot és készséget céloz meg egyszerre.

Hogyan építsünk fel egy köredzést?

A köredzés felépítése során több tényezőt is figyelembe kell venni, hogy az edzés hatékony és biztonságos legyen. Alább részletezzük a főbb lépéseket:

 1. Az állomások száma és a gyakorlatok kiválasztása:
  • Állomások száma: Általánosságban 6-12 állomás ajánlott egy körön belül, de ez változhat az edzés céljától és az edzés időtartamától függően.
  • Gyakorlatok kiválasztása: Célszerű a nagy izomcsoportokat érintő, komplex gyakorlatokat választani, mint például guggolások, fekvőtámaszok vagy súlyemelési gyakorlatok. Ügyeljünk arra, hogy az egymást követő állomásokon különböző izomcsoportokat terheljünk, hogy azok közben pihenhessenek.
 2. Munkaidő és pihenőidő hosszának megválasztása:
  • Munkaidő: Az egyes gyakorlatoknál eltöltött munkaidő általában 30 másodperctől 1 percig terjed, az intenzitástól és az edzés céljától függően.
  • Pihenőidő: Az állomások közötti pihenőidő rövid, általában 10-30 másodperc. A körciklusok között hosszabb, 1-2 perces pihenőidőt is beiktathatunk.
  • Az intenzitás növelésével a munkaidőt hosszabbíthatjuk és a pihenőidőt csökkenthetjük, vagy fordítva, a kezdőknek rövidebb munkaidő és hosszabb pihenőidő javasolt.
 3. Kezdők és haladók számára ajánlott gyakorlatok:
  • Kezdőknek: Fókuszáljunk a helyes technikára és a stabilizációs gyakorlatokra. Jó választás lehet a saját testsúlyos gyakorlatok, mint a guggolás, kitörés, plank vagy híd. Ezen felül kisebb súlyokkal végzett alapvető súlyemelési gyakorlatokat is bevezethetünk.
  • Haladóknak: Nagyobb súlyok, komplexebb és funkcionálisabb gyakorlatok, mint az emelések, kettlebell swing, vagy TRX gyakorlatok. Emellett beiktathatunk pliometrikus gyakorlatokat, mint a boxugrás vagy burpee, melyek még nagyobb intenzitást és kihívást adnak az edzésnek.

Az edzés felépítésekor mindig vegyük figyelembe az egyéni kondíciót, korábbi sérüléseket és az edzés célját. Ha nem vagyunk biztosak a technikában vagy az edzéstervben, érdemes konzultálni egy szakemberrel vagy edzővel.

Különböző köredzés típusok és variációk

A köredzésnek számos változata és alkalmazási módja létezik, amelyek különböző edzési célkitűzések eléréséhez alkalmazkodnak.

Nézzük meg a különbségeket néhány népszerű köredzés típus között:

 1. Súlyzós köredzés vs. saját testsúlyos gyakorlatok:
  • Súlyzós köredzés: Ebben a módszerben súlyzókat, kettlebelleket, súlyzórudakat vagy más súlyzóeszközöket használnak a gyakorlatok során. A hangsúly a nagy izomcsoportokra és az izomerő fejlesztésére helyeződik, és általában rövidebb munkaidővel, de nagyobb intenzitással dolgoznak.
  • Saját testsúlyos gyakorlatok: Ezen gyakorlatoknál nincs szükség külső súlyzókra, mivel a saját testsúlyunkat használjuk mint ellenállást. Gyakorlatok mint a guggolás, kitörés, fekvőtámasz és plank mind ide tartoznak. Ezek a gyakorlatok általában nagyobb ismétlésszámokkal és hosszabb munkaidővel jellemezhetők.
 2. Tabata, HIIT és egyéb intervallum-alapú edzésmódszerek összehasonlítása:
  • Tabata: Ez egy specifikus formája a magas intenzitású intervallum-edzésnek (HIIT). A Tabata edzés 20 másodperc munkaidőből és 10 másodperc pihenőidőből áll, amelyet összesen 8-szor ismételnek meg, így az egész edzés mindössze 4 percig tart. Ezen 4 perc alatt azonban rendkívül intenzív munkát végeznek, ami komoly kardiovaszkuláris és metabolikus stresszt okoz a szervezetben.
  • HIIT (Magas Intenzitású Intervallum Edzés): Ezen edzésmódszer alatt rövid, nagyon intenzív gyakorlati szakaszokat váltanak hosszabb, alacsony intenzitású pihenőidőkkel vagy aktív pihenővel. A munka és pihenő intervallumok hossza változhat. A HIIT-edzés hatékony zsírégetésben, kardiovaszkuláris kondíció javításában és az állóképesség növelésében.
  • Egyéb intervallum-alapú edzésmódszerek: Vannak még más intervallum-alapú edzési módszerek is, mint például az EMOM (Every Minute On the Minute), ahol minden perc elején elvégzik a meghatározott gyakorlatot és az ismétlésszámot, a maradék idő pedig pihenésre használható.

Ezen köredzési formák és variációk mindegyike más-más előnyökkel rendelkezik és más edzési célokra lehet optimális. A legfontosabb, hogy az edzéstervet a saját céljainkhoz, kondíciós szintünkhöz és esetleges korlátainkhoz igazítsuk.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez