TRX edzés – Minden, amit érdemes tudni róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A TRX valójában egy edzés forma, amelyet az Egyesült Államok haditengerészet elit alakulata fejlesztett ki. A TRX edzési rendszer kifejlesztésének fő oka az volt, hogy nem volt elegendő hely és felszerelés ahhoz, hogy ideális fizikai formában tartsák magukat.

A TRX edzés jelenleg az egyik legmenőbb fitnesztrend. Legyen szó izomépítésről, tiszta erőnléti edzésről vagy néhány kilótól való megszabaduláshoz – a TRX edzi a teljes izomzatot, így tónusos testet biztosít. De mitől olyan hatékony a TRX edzés?

Mi is az a TRX?

Az úgynevezett TRX edzés valójában a fizioterápiából származik, és korábban elsősorban hátproblémákkal küzdőknél alkalmazták. Egy ideje a sportágazatba is megérkezett a TRX rendszer.

A legtöbben „TRX” néven ismerik ezt a hevederes edzésformát. De ez csak a fekete és sárga szalagokat gyártó cég neve.

A TRX edzés alapvetően egy rendkívül hatékony teljes testet felölelő edzés, amelyben a különböző gyakorlatokat csak a saját testsúlyoddal és a hevederekkel hajtod végre.

TRX guggolás
Forrás: eniyifit.com

Hogyan működik a TRX edzés?

A TRX edzés során a kezek vagy a lábak a szalagokon található hurkokba lógnak. Ebből a pozícióból bármilyen gyakorlatot végrehajthatunk – legyen az klasszikus guggolás, fekvőtámasz vagy különféle hasizom gyakorlatok.

Különlegesség: A lebegés miatt a testet az edzés alatt végig feszesen kell tartani, elvégre a mozgatható hurkok ellenére fontos, hogy megtartsd a saját testsúlyodat, és stabilan maradjon a törzsed. Ez nem csak a nagy izomláncokat stimulálja, hanem a test mély izmait is.

Mennyire hatékony a TRX edzés?

A TRX nem csak nagyon kimerítő, de szuper hatékony is, mivel nagy a különbség, hogy például a padlón csinálsz egy szabad fekvőtámaszt, vagy a remegő hurkokban kell megtámasztani a kezed.

De ez az erőfeszítés kifizetődik: egy 30 perces edzés körülbelül 250 kilokalóriát éget el.

Ráadásul a szalagokon végzett gyakorlatok nem csak erőt adnak, hanem koordinációt, állóképességet és mozgékonyságot is.

TRX mellkasnyomás
Forrás: eniyifit.com

A TRX edzés előnyei

Ez egy olyan felszerelés, amely sokoldalú mozgást biztosít a sportolóknak. Testünk jobbra, balra, előre, hátra és átlósan mozog mindennapi életünk során.

A TRX sokoldalú gyakorlatokat biztosít a test számára ezekben a természetes mozgásirányokban, így a test a természetes mozgásmechanizmusában működik.

Ez biztosítja, hogy ne csak izomzatunk és megjelenésünk terén legyünk jók, hanem életminőségünket is növeljük és egészségesebb életet éljünk.

A TRX számos előnye közül a legfontosabbak:

 • Gyors, praktikus és egyben hatékony teljes testedzést biztosít.
 • Az egyes gyakorlatok sokkal megerőltetőbbek a hevedereken, mint anélkül, így 15-20 perc alatt végezhetsz el egy hatékony alakformáló edzést az egész testre – mindezt súlyok nélkül.
 • A TRX edzés különösen alkalmas azoknak, akiknek gyakran kell hátproblémákkal és helytelen megerőltetéssel küszködniük, például a hosszú ülések és a helytelen testtartás miatt.
 • Tested összes izmát megdolgoztathatod edzési rutinod megtervezésével.
 • Ideális minden korosztály számára, a kezdőktől a profi sportolókig.
 • A TRX edzés nem csak a tested fitten tartására és a mélyizmok erősítésére kiváló – motoros készségeidet és egyensúlyérzékedet is edzheted a szalagokkal.
 • Könnyen hordozható és bárhol használható (edzőterem, otthon, szállodában vagy kültéren).

Ezeken a funkciókon túl a TRX egy olyan rendszer is, ahol a tartászavarokat kiküszöbölni vágyók vagy olyan egészségügyi problémákkal küzdők, mint a derék- és nyaksérv (orvos jóváhagyása után), edzővel edzhetnek.

Ki végezhet TRX edzést?

A TRX-et 7 és 70 év közöttiek bárki tudja végezni. Mivel azonban nem mindenkinek egyforma a sporttörténete, mozgásterjedelme vagy fizikai állapota, célszerűbb lenne, ha mindenki külön programmal, oktató kíséretében végezné edzését.

TRX oldalirányú gyakorlat
Forrás: eniyifit.com

A TRX edzés kockázatai

A TRX edzésen való részvétel kockázata nagyon alacsony. Azonban, mint minden fizikai tevékenység, mindig van némi kockázat.

Ebben az esetben a kockázatok egy olyan forma miatt merülnek fel, amely nem felel meg az edzésprogram által előírt mozgásoknak.

Emiatt a szakértők azt javasolják, hogy a sérülések elkerülése érdekében TRX-et edző segítségével végezzünk gyakorlatokat.

A szakértők azt is javasolják, hogy ismerjük meg a tervezett edzésintenzitás határait. A TRX edzés fő célja az általános egészségi állapotod és közérzeted javítása.

További kapcsolódó edzés típus ajánlásaink

Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több edzés típusra, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:

 • Aerob edzés: Az edzés során a test anyagcsere-folyamatait és a szív- és érrendszert stimulálják, ami javítja a teljesítményt és az egészséget.
 • Funkcionális edzés: A funkcionális edzés egy olyan edzési módszer, amely a mozgáskomplexek alapján építi fel a gyakorlatokat.
 • HIIT vagy intervall edzés: Egy intenzív, szakaszos edzésmódszer, amely rövid, intenzív erőfeszítéseket és szüneteket használ a test maximális terhelésének eléréséhez. 
 • Kardió edzés: Ez egy olyan mozgásforma, amely a szív- és érrendszeri egészség javítását célozza megfelelő intenzitással.
 • Saját testsúlyos edzés: Egy olyan edzésmódszer, amelynek a lényege, hogy a saját testünk súlyát használjuk edzésünk során.
 • Spinning edzés: A spinning edzés egy intervallumos kerékpározási forma, amely segít az erő és az állóképesség fejlesztésében.
 • Tabata edzés: Az edzés során 20 másodpercig teljes erőbedobással végzünk egy gyakorlatot, majd 10 másodperc pihenő következik.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez