A következőkben felsorolt étkek nem csak az úszógumi eltüntetésében segítenek, de a gyulladások ellen hatnak, ezért mindenképpen érdemes következetesen gondot fordítanunk ételeink megválasztására, mert saját életminőségünkben érhetünk el, ezáltal jelentős javulást.
1. Gyümölcs és zöldség
Minden gyümölcs és zöldség gazdag tápanyag- és rosttartalmának köszönhetően hozzájárulhat a krónikus gyulladások megszüntetéséhez.
Ezért győződjünk meg róla, hogy megfelelő mennyiségben magunkhoz vesszük-e ezeket az ételeket naponta. Bizonyos típusú friss termékek, azonban, még hatékonyabban, mint a többiek.
Néhány fantasztikus gyulladáscsökkentő gyümölcs és zöldség kerüljön bele mindenképp a táplálkozásunk részeként, csempésszünk be almát, bogyós gyümölcsöket, brokkolit, gombát, papayát, ananászt, és a spenótnak is ott a helye.
2. Fűszerek
Bizonyos fűszerek, beleértve a fokhagymát, a kurkumát, a fahéjat, a gyömbért és a chili paprikát, igen komoly gyulladás-csökkentő lehetőségeket jelentenek, ezért érdemes ételeinket úgy megválasztani vagy új fűszerezési ízlést kialakítani, hogy amilyen gyakran csak lehet, fogyasszunk ezekből a fűszerekből, próbáljuk meg velük kiegészíteni jelenlegi fűszerezési szokásainkat saját érdekünkben.
3. Víz
Testünk igen nagy arányban vízből épül fel, igen sokat kell bevinnünk, hogy a dehidratáltság ne lépjen fel szervezetünkben. Nemcsak éhségérzetünket csökkenti a sok víz fogyasztása, de a gyulladást okozó méreganyagok szervezetünkből való kiürítéséhez is elengedhetetlen.
A cél, hogy naponta 2 liter vizet legalább igyunk, és ne feledjünk el: minden 30 perces edzés után szükséges újabb 8 dl vízzel kiegészíteni napi szükségleteinket.
Hiába nem vagyunk szomjasak, szokjunk rá, hogy a nap folyamán folyamatosan kortyolgatunk vizet, hogy tényleg minél többet fogyasszunk.
4. Teljes kiőrlésű gabonák
A rostokban gazdag teljes kiőrlésű gabona segít az inzulin kiválasztásában. A magas B-vitamin tartalma miatt a gabonaszemek elfogyasztása segít csökkenteni a gyulladásos hormonszintet, a homociszteint a szervezetben.
5. Zöld tea
Ez az enyhe ital remek lehetőséget nyújt a derékbőség csökkentéséhez, valamint a gyulladások csökkentésére is kiváló. Ebben a teában lévő flavonoidok természetes gyulladásgátló tulajdonságokkal bírnak.
Kutatók azt is kimutatták, hogy a zöld teában lévő EGCG vegyület csökkenti a test zsírt.
6. Az egyszeresen telítetlen zsírok
Ezeket szívbarát zsíroknak is nevezzük, mert segítenek abban, hogy az egészséges HDL koleszterin szintjét növeljék és csökkentik a testünk bármely részén kialakuló gyulladásokat.
Ezen telítetlen zsírsavak legjobb forrásai közé tartozik az olívaolaj, a mandula, és az avokádó.
7. Omega-3 zsírsavak
A nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy azok a diéták, amelyek nagy arányú Omega-3 zsírsavakra és egy kis százaléka omega-6 zsírsavakra épül, összefüggésbe hozható a gyulladáscsökk szükségesek.
A kiváló omega-3 zsírsav forrásoknak számító élelmiszerek közé tartozik a dió, a lenmag, és sok halféle, pl. a vad alaszkai lazac, de a krill-olaj szintén jó megoldás.