3 ízletes zöldség, ha már unod a burgonyát

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A burgonya, vagy nemes egyszerűséggel csak krumpli, rendkívül népszerű konyhai alapanyagnak számít a konyhában. Nem véletlenül, hiszen változatosan elkészíthető, a hazai éghajlaton is termeszthető, emellett pedig jól tárolható.

Hátránya ugyanakkor, hogy bár igen ízletes, más zöldségféléktől eltérően viszonylag kevés vitamint és egyéb hasznos tápanyagot tartalmaz, ezért érdemes az étrendünket más zöldségfélékkel is gazdagítani, már csak amiatt is, mert egy idő után unalmassá válhat a sok krumpliból készült étel.

Cikkünk további részében 3 fantasztikus zöldséget mutatunk be, amelyeket a krumpli helyett használhatunk. Az összeállítás elkészítésében a Borsdaralo.hu magazin volt a segítségünkre. Lássuk, a zöldségeket!

1. Csicsóka

A csicsóka a házi kertben is könnyen termeszthető zöldségféle, mely a gyengébb minőségű talajban is megterem. Elég pár tő, és nem győzzük majd betakarítani a föld alatt fejlődő gumókat! A csicsóka igen egészséges zöldség, amelyet sportolók, gyerekek és betegségből lábadozók egyaránt fogyaszthatnak.

Ehetjük nyersen vagy párolva, krémleves vagy főzelék formájában, ízesíthetünk vele salátákat, vagy akár meg is süthetjük a sütőben más zöldségek, vagy néhány csirkecomb társaságában.

2. Édesburgonya

Az édesburgonya elnevezése ellenére nem áll rokonságban a krumplival. Ez a rendkívül egészséges zöldségféle az elmúlt években kezdett egyre ismertebbe válni hazánkban is. Nagyon jó alternatívája a burgonyának, tápanyagtartalma ugyanakkor lényegesen magasabb.

Alacsony glikémiás indexének és magas fehérjetartalmának köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják. A, B és C-vitamin tartalma miatt mindenképpen érdemes beillesztenünk az étrendünkbe!

Ha szívesen készítesz krumplipürét, akkor is kedvelni fogod az édesburgonyát, mivel rendkívül ízletes püré készíthető belőle. Grillezve és sütve is elkészítheted, arra azonban figyelni kell, hogy hamarabb megpuhul, mint a krumpli.

3. Pasztinák

A pasztinák, melyet elsőre nagyon könnyű összetéveszteni a fehérrépával, a burgonya megjelenése előtt volt igazán népszerű és elterjedt Európában. Ezt követően mellőzni kezdték az emberek, pedig C-vitamin és fehérje tartalma is számottevő.

Használhatjuk petrezselyem helyett, de egyéb fogásokat is készíthetünk belőle, arra figyeljünk, hogy amennyiben ízesítésre használjuk, kis mennyiséget adjunk az ételhez, mivel édeskés íze van.

Bízunk benne, hogy érdekesnek találtad cikkünket, ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez