C-vitamin – Minden amit tudni kell róla

Szerző: Norbert

A C-vitamin (vagy aszkorbinsav) egy vízben oldódó vitamin, amely rengeteg gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Ma már nem csak vitaminként tartják számon, hiszen az egészség megőrzésében valóban fontos tulajdonságokkal rendelkezik.

A C-vitamin formái

Nem olyan nehéz fenntartani a C-vitamin normáját gyógyszerek és étrend-kiegészítők használata nélkül – ehhez csak be kell tartani a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges táplálkozás egyszerű szabályait.

Ha azonban C-vitamin-hiány lép fel, az orvos olyan gyógyszereket vagy kiegészítőket írhat fel, amelyek nagyobb dózisú C-vitamint tartalmaznak.

A C-vitamin gyorsan elpusztul a hő hatására, ezért a gyümölcsöket és zöldségeket jobb nyersen fogyasztani, nem pedig főzve. Mivel a szervezet nem raktároz el nagy mennyiségű C-vitamint, minden nap ajánlott a friss gyümölcs és zöldség fogyasztása.

Leginkább a dohányosoknak, az időseknek, a vegetáriánusoknak és vegánoknak, az egészségtelen foglalkozást folytatóknak, valamint azoknak van szükségük további C-vitaminra, akiknek étrendjükben nincs elegendő friss zöldség és gyümölcs.

A gyógyszertárakban árusított aszkorbinsavat mesterségesen szintetizálják, de összetétele nem különbözik a természetestől. Elérhető szilárd vagy pezsgőtabletta, kiegészítő kapszula, injekciós oldat, por és cukorkákhoz való pasztilla formájában.

Ezenkívül a C-vitamin a multivitamin komplexek és kozmetikumok része.

A C-vitamin hatásai

A C-vitamin fő szerepe a kollagén szintézisében való részvétel. Ez a fehérje a bőr, az inak, a porcok, a szalagok szerkezetének alapja.

Az izmokban, fogakban, körmökben, érfalakban, csigolyaközi lemezekben is megtalálható. A normál kollagénszintézis segít megőrizni e szövetek és szervek egészségét, és megvédi őket a korai öregedéstől. De ez csak egy a C-vitamin számos funkciója közül a szervezetben.

1. Lassítja az öregedést és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát

Ahogy öregszünk, a szabad gyökök felhalmozódnak a szervezetben. Ezek összetételükben oxigént tartalmazó molekulák, amelyek egy vagy több párosítatlan elektront tartalmaznak. Instabilok és hajlamosak más molekulákhoz csatlakozni – az ilyen reakcióláncokat oxidációnak nevezik.

Ez a folyamat felgyorsítja a szervezet öregedését, és számos krónikus betegséget, például érelmeszesedést, cukorbetegséget, Parkinson- és Alzheimer-kórt, daganatokat okozhat.

Az antioxidánsok, olyan anyagok, amelyek extra elektront adnak nekik, és stabil molekulákká alakítják őket, segítenek megállítani a szabad gyökök felhalmozódását. A tanulmányok azt mutatják, hogy 500 mg C-vitamin hozzáadása az étrendhez jelentősen csökkentheti a szabad gyököket.

2. Erősíti az immunrendszert

A C-vitamin segít a szervezetnek számos gyulladásos és fertőző betegség leküzdésében. Serkenti a fehérvérsejtek termelését, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől. Más tanulmányok azt mutatják, hogy a C-vitamin felgyorsítja a sebgyógyulást.

3. Védi a bőrt

A C-vitamin serkenti a bőrt az agresszív külső környezettől védő anyagok termelődését. Amellett, hogy részt vesz a kollagén szintézisében, egyszerre több irányba hat:

  • növeli a fényvédelmet – vagyis segít a bőrnek hatékonyan védekezni a közvetlen napfény ellen, jobban megbirkózni az égési sérülésekkel és gyulladásokkal, semlegesíteni a napsugárzás rákkeltő hatását
  • felgyorsítja az E-vitamin, a bőr fő antioxidánsa utánpótlását
  • képes elnyomni a melanin pigment termelődését és ragyogóvá teszi a bőrt. A C-vitamin-készítményeket a bőrön lévő sötét foltok leküzdésére, valamint a toxikus melasma kezelésére használják, amely betegség, amelynél ilyen foltok a test mérgezése miatt jelennek meg.

A bőrre gyakorolt ​​hatás érdekében a legjobb a vitamint porított aszkorbinsav formájában használni, ez hatékonyabb. Győződjünk meg arról, hogy a port helyi használatra szánják, és nem lenyelésre.

Az aszkorbinsav keverhető testápolóval, krémmel vagy szérummal. Ugyanakkor a keverék legalább 8%-a és legfeljebb 20%-a legyen.

4. Javítja a vas felszívódását

A vas fontos ásványi anyag, amely részt vesz a vörösvértestek szintézisében, és része a mioglobinnak, egy olyan fehérjének, amely oxigént tárol az izmokban.

Kétféle vas létezik: hem (hemoglobinhoz kötve) és nem hem. Az előbbi a húsban és a halban található, és jobban felszívódik. A hüvelyesek, szárított gyümölcsök és diófélék gazdagok nem-hem vasban, de biológiai hasznosulása alacsonyabb.

A C-vitamin megköti a nem-hem vasat, és fokozza annak felszívódását. Ez különösen fontos a vegetáriánusok és vegánok számára, akik nem állati eredetű élelmiszerekből jutnak hozzá a mikrotápanyaghoz.

Egy tanulmány kimutatta, hogy 100 mg C-vitamin 67%-kal növelte a táplálékból felszívódó vas mennyiségét.

5. Segít szabályozni a vérnyomást

Tanulmányok kimutatták, hogy napi 500 mg C-vitamin bevétele nyolc héten keresztül átlagosan 3,8 mm-rel csökkentette a diasztolés (felső) vérnyomást, és 1,48 mm-rel csökkentette.

A Johns Hopkins Egyetem tudósai azonban megjegyzik, hogy a C-vitamin közvetett mechanizmusokon keresztül csökkenti a vérnyomást – például vizelethajtóként, ezért nem voltak hajlandók egyértelműen ajánlani a magas vérnyomás elleni küzdelem hatékony módjaként.

6. Védi a szív- és érrendszert

A C-vitamin csökkenti a nyomást és erősíti az erek falát, serkenti a kollagén termelődését. De emellett a vizsgálatok azt mutatják, hogy 500 mg C-vitamin bevétele jelentősen csökkenti a “rossz” koleszterin és a felesleges trigliceridek mennyiségét a vérben, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

7. Segít megelőzni a köszvényt

A köszvény az ízületi gyulladás egy fajtája, amely túlzott húgysavat okoz. Ha túl sok van belőle, fájdalmas kinövések formájában kezd lerakódni az ízületekben.

A C-vitamin segít jelentősen csökkenteni a húgysav szintjét a vérben. Ezért hatékony a köszvény megelőzésében – napi 1,5 g 44%-kal csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. A köszvény azonban súlyos krónikus betegség, amely szakszerű orvosi ellátást igényel.

C-vitamin hiány és túladagolás

A fejlett országokban alacsony a C-vitamin-hiány kockázata.

A fejlődő országokban még mindig előfordulnak súlyos C-vitamin-hiányos esetek (ez a skorbut kialakulásához vezet, amely az ókortól a 18. századig a távolsági hajók legénységének fő haláloka).

Az iparosodott országokban a legtöbb esetben nincs probléma a gyermekek és serdülők vitaminhiányával, bár egyeseknél még mindig előfordulhat enyhe hiány vagy fokozott szükséglet.

A felesleges C-vitamint a szervezet kiválasztja

Gyakorlatilag nincs veszélye annak, hogy túl sok C-vitamint fogyasztunk. Azok a dózisok, amelyeknél mérgező hatást fejthetnek ki, nagyon magasak, és nem nyerhetők élelmiszerből.

Egy bizonyos küszöb elérése után, ami személyenként változó, a szervezet elkezdi kiválasztani a felesleges C-vitamint a vizelettel és a széklettel, mivel az már nem tud felszívódni a belekből.

A szervezetnek ez a reakciója megmagyarázza, hogy egyeseknél miért alakul ki hasmenés, amikor nagy mennyiségű C-vitamint fogyasztanak.

Kinek van igazán szüksége több C-vitaminra?

  • Dohányosoknak: A napi 10 cigarettánál többet elszívóknak 20%-kal több C-vitamin fogyasztása javasolt, hogy kompenzálja a dohányzással járó oxidatív stresszt.
  • Rossz egészségi állapotú embereknek: Több C-vitamint is kell fogyasztaniuk.
  • Sportolóknak intenzív fizikai aktivitás során.
  • Azoknak akik visszaélnek az alkoholfogyasztással.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ez által nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2022, Gold Center – Arany középút az egészséghez