Növekedés, sebgyógyulás, immunvédelem – a cink hatása számos biológiai folyamatban vesz részt. A nyomelem azonban csak kis mennyiségben raktározódik a szervezetben, ezért is fontos a táplálékkal történő rendszeres bevitel.
Mi is az a cink?
A cink létfontosságú nyomelem. Megtalálható a bőrben, hajban, csontokban, szemekben, májban és a férfi nemi szervekben. A szervezet nem tudja maga előállítani a nyomelemet, és csak rövid ideig és nagyon kis mennyiségben (kb. 2 mg) tudja tárolni.
Ezért a cinket rendszeresen kívülről kell szállítani. Ez általában étellel történik – könnyed teljes étrend mellett nem jelent problémát a megfelelő cinkellátás.
Vegetáriánusok és vegánok figyelmébe
A növényi alapú élelmiszerek, például a zöldségek, hüvelyesek és a gabonafélék valamivel alacsonyabb cinkszintet tartalmaznak, mint a hús.
Ráadásul a szervezet csak korlátozottan tudja felvenni a növényi termékekből származó cinket. Ennek oka a benne található fitát – a növények számára nélkülözhetetlen anyag, amely többek között a fotoszintézishez szükséges.
Az emberi bélben azonban a fitát különféle mikroelemekhez kötődik, beleértve a cinket is. A nyomelem ekkor már nem tud átjutni a bélfalon a vérbe.
Tisztán növényi alapú étrenddel akár 45 százalékkal kevesebb cink tud felszívódni, mint növényi és állati eredetű táplálékból álló vegyes étrend esetén. Ennek megfelelően több cinkben gazdag élelmiszert kell fogyasztani a szükséglet kielégítésére.
Mi a cink szerepe a szervezetben?
A cink számos enzim fontos összetevője, ezért számos biológiai folyamatban vesz részt a szervezetben, például:
- Sejtnövekedés: A cink fontos a sejtosztódáshoz.
- Immunrendszer: A cink támogatja az immunrendszert. Állítólag megfázás esetén is gyógyító hatású, de ezt tudományosan nem igazolták.
- Antioxidáns folyamatok: A cink segít megkötni a szabad gyököket – reaktív oxigénvegyületeket, amelyek károsíthatják a sejteket és a genetikai anyagot (DNS). Felmerülnek a normál anyagcsere-folyamatok során, de például UV-sugárzás és nikotin hatására is.
- Vércukorszint szabályozás: A cink csökkenti a vércukorszintet.
- A vörös vér pigment hemoglobin képződése
- Spermium képződés
- Sebgyógyulás
- Oxigén és szén-dioxid szállítása a vérben
Ahhoz, hogy mindezen létfontosságú folyamatok zökkenőmentesen végbemenjenek, a szervezetnek elegendő cinkre van szüksége.
Magas cinktartalmú élelmiszerek
Ami a cinkellátást illeti, a húsimádók örülhetnek: a marha-, sertés- és baromfihús különösen nagy mennyiségben tartalmazza a nyomelemet.
Más állati eredetű élelmiszerek, mint például a sajt és a tojás, szintén jó cinkforrások.
Hogyan nyilvánul meg a cinkhiány?
Általános szabály, hogy a szervezet elegendő cinket kap a táplálékból, hogy fedezze napi szükségleteit. Éppen ezért ritka a cinkhiány, legalábbis az iparosodott országokban – például amikor a nyomelem felszívódása károsodik egy krónikus gyulladásos bélbetegség miatt.
Ilyen esetekben a cinkhiány megjelenhet a bőrön (gyulladásos elváltozások, sebgyógyulási zavarok) vagy az immunrendszer területén. Ilyenkor érdemes lehet a cink étrend-kiegészítő bevitele.
Hogyan nyilvánul meg a cinktöbblet?
A túl sok cink valószínűbb, mint a cinkhiány, legalábbis ebben az országban. Mert az ajánlott napi adag általában könnyen beszerezhető táplálékkal.
De sokan étrend-kiegészítők formájában is szedik a cinket – állítólagos hiánypótlásra, abban a hitben, hogy „valami jót csinálnak”, vagy abban a reményben, hogy távol tartják a megfázást és társait.
Ilyen esetekben a túladagolás gyorsan előfordulhat – nem elhanyagolható következményekkel.
Mivel a cink nehézfém nagy dózisban mérgezési tüneteket okozhat, mint például:
- hányinger
- gyomorgörcsök
- étvágytalanság
- fémes íz a szájban
- hasmenés
- fejfájás
Ezenkívül a cink túladagolása ronthatja a réz felszívódását. Ez rézhiányt eredményezhet a szervezetben, aminek lehetséges következményei lehetnek vérszegénység és neurológiai rendellenességek.