Cink – Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert

Növekedés, sebgyógyulás, immunvédelem – a cink hatása számos biológiai folyamatban vesz részt. A nyomelem azonban csak kis mennyiségben raktározódik a szervezetben, ezért is fontos a táplálékkal történő rendszeres bevitel.

Mi is az a cink?

A cink létfontosságú nyomelem. Megtalálható a bőrben, hajban, csontokban, szemekben, májban és a férfi nemi szervekben. A szervezet nem tudja maga előállítani a nyomelemet, és csak rövid ideig és nagyon kis mennyiségben (kb. 2 mg) tudja tárolni.

Ezért a cinket rendszeresen kívülről kell szállítani. Ez általában étellel történik – könnyed teljes étrend mellett nem jelent problémát a megfelelő cinkellátás.

Vegetáriánusok és vegánok figyelmébe

A növényi alapú élelmiszerek, például a zöldségek, hüvelyesek és a gabonafélék valamivel alacsonyabb cinkszintet tartalmaznak, mint a hús.

Ráadásul a szervezet csak korlátozottan tudja felvenni a növényi termékekből származó cinket. Ennek oka a benne található fitát – a növények számára nélkülözhetetlen anyag, amely többek között a fotoszintézishez szükséges.

Az emberi bélben azonban a fitát különféle mikroelemekhez kötődik, beleértve a cinket is. A nyomelem ekkor már nem tud átjutni a bélfalon a vérbe.

Tisztán növényi alapú étrenddel akár 45 százalékkal kevesebb cink tud felszívódni, mint növényi és állati eredetű táplálékból álló vegyes étrend esetén. Ennek megfelelően több cinkben gazdag élelmiszert kell fogyasztani a szükséglet kielégítésére.

Mi a cink szerepe a szervezetben?

A cink számos enzim fontos összetevője, ezért számos biológiai folyamatban vesz részt a szervezetben, például:

 • Sejtnövekedés: A cink fontos a sejtosztódáshoz.
 • Immunrendszer: A cink támogatja az immunrendszert. Állítólag megfázás esetén is gyógyító hatású, de ezt tudományosan nem igazolták.
 • Antioxidáns folyamatok: A cink segít megkötni a szabad gyököket – reaktív oxigénvegyületeket, amelyek károsíthatják a sejteket és a genetikai anyagot (DNS). Felmerülnek a normál anyagcsere-folyamatok során, de például UV-sugárzás és nikotin hatására is.
 • Vércukorszint szabályozás: A cink csökkenti a vércukorszintet.
 • A vörös vér pigment hemoglobin képződése
 • Spermium képződés
 • Sebgyógyulás
 • Oxigén és szén-dioxid szállítása a vérben

Ahhoz, hogy mindezen létfontosságú folyamatok zökkenőmentesen végbemenjenek, a szervezetnek elegendő cinkre van szüksége.

Magas cinktartalmú élelmiszerek

Ami a cinkellátást illeti, a húsimádók örülhetnek: a marha-, sertés- és baromfihús különösen nagy mennyiségben tartalmazza a nyomelemet.

Más állati eredetű élelmiszerek, mint például a sajt és a tojás, szintén jó cinkforrások.

Hogyan nyilvánul meg a cinkhiány?

Általános szabály, hogy a szervezet elegendő cinket kap a táplálékból, hogy fedezze napi szükségleteit. Éppen ezért ritka a cinkhiány, legalábbis az iparosodott országokban – például amikor a nyomelem felszívódása károsodik egy krónikus gyulladásos bélbetegség miatt.

Ilyen esetekben a cinkhiány megjelenhet a bőrön (gyulladásos elváltozások, sebgyógyulási zavarok) vagy az immunrendszer területén. Ilyenkor érdemes lehet a cink étrend-kiegészítő bevitele.

Hogyan nyilvánul meg a cinktöbblet?

A túl sok cink valószínűbb, mint a cinkhiány, legalábbis ebben az országban. Mert az ajánlott napi adag általában könnyen beszerezhető táplálékkal.

De sokan étrend-kiegészítők formájában is szedik a cinket – állítólagos hiánypótlásra, abban a hitben, hogy „valami jót csinálnak”, vagy abban a reményben, hogy távol tartják a megfázást és társait.

Ilyen esetekben a túladagolás gyorsan előfordulhat – nem elhanyagolható következményekkel.

Mivel a cink nehézfém nagy dózisban mérgezési tüneteket okozhat, mint például:

 • hányinger
 • gyomorgörcsök
 • étvágytalanság
 • fémes íz a szájban
 • hasmenés
 • fejfájás

Ezenkívül a cink túladagolása ronthatja a réz felszívódását. Ez rézhiányt eredményezhet a szervezetben, aminek lehetséges következményei lehetnek vérszegénység és neurológiai rendellenességek.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez