Tirozin – Mit kell tudni róla?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A tirozin egy nem esszenciális /helyettesíthető/ aminosav, amely az emberi szervezet fehérjéinek része.

Normális esetben a szervezet elegendő tirozint tud szintetizálni egy másik aminosav – fenilalanin – átalakításával. A tirozin mindig jelen van – étrend-kiegészítőkben, ételekben, sőt bizonyos italokban is.

Bizonyos betegségekben, mint például a fenilketonúria, a tirozin szintézise nem lehetséges, és az esszenciális / nélkülözhetetlen/ savak csoportjaiba kerül, és táplálékkiegészítők formájában vagy élelmiszerekből kell bevinni.

A tirozin támogatja a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy és a mellékvese normál működését, valamint a fehér- és vörösvérsejtek képződését.

Rendkívül fontos szerepe van az agyi aktivitás serkentésében és szabályozásában. Képes javítani a hangulatot és serkenti az epinefrin és a dopamin hormonok felszabadulását.

A tirozin előnyei

A tirozin a legtöbb fehérje összetevője a szervezetben. Ezenkívül kiindulási anyag, amelyből az emberi szervezet katekolaminokat vagy neurotranszmittereket termel – hormonokat, amelyek részt vesznek az idegimpulzusok vezetésében az idegrendszerben.

Úgy gondolják, hogy a tirozin csökkenti a stressz szintjét a szervezetben. Ez vonatkozik az edzés által a szervezetben okozott stresszre is. Csökkenti a depressziót, a szorongást és a mentális fáradtságot.

  • növeli az éberséget
  • segít csökkenteni a kávéfogyasztást
  • felgyorsítja az edzés utáni felépülést
  • segít növelni az edzés intenzitását
  • megakadályozza a túledzést

A tirozin fontos sav a magas anyagcsere fenntartásához. Amikor csökkentjük a kalóriabevitelt a diéta során, a tirozin termelése is csökken, amely a természetes anyagcsere-serkentők szintéziséhez szükséges.

Ennek eredményeként az anyagcsere lelassul, és a zsírégetés egyre nehezebb feladattá válik.

A tirozin káros hatásai

A tirozin nagy mennyiségű élelmiszerben található, és eddig még nagy mennyiségben sem észleltek súlyos mellékhatásokat a használatából. (Ez az egészséges emberekre vonatkozik).

Az olyan mellékhatásokat, mint az álmatlanság és az idegesség, csak az extra tirozint fogyasztók kisebb részénél figyeltek meg.

A tirozin-kiegészítők használata teljes mértékben ellenjavallt melanómás, rá allergiás és veleszületett anyagcsere-betegségben szenvedőknek.

Az antidepresszánsok alkalmazásakor a tirozin-kiegészítők mellőzése javasolt. A tirozin kiegészítő bevitele veszélyes vérnyomás-emelkedéshez vezethet.

A tirozin forrásai

A tirozin természetesen minden állati vagy növényi eredetű fehérjében megtalálható. Ebben az aminosavban különösen gazdagok a pulykahús, tofu, tenger gyümölcsei, joghurt, hüvelyesek, például a szójabab és a bab, valamint a tonhal.

Tirozin bevitel

A felnőtteknek napi 2,8-6,4 g-ot kell bevenniük étkezés közben. Kiegészítők útján történő további bevitel esetén általában napi 0,5-1,5 g-ot ajánlott bevenni.

Tirozin hiány

A tirozin aminosav hiánya alacsony testhőmérsékletet és alacsony vérnyomást, hosszabb ideig tartó hiánya pajzsmirigy alulműködést okozhat.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez