Antioxidáns – mi is ez pontosan?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A kozmetikai reklámokban, a krémek, natúr gyümölcslevek és miegymás címkéin mindenhol ugyanaz a szó olvasható: antioxidáns.

Mindenki tudja, hogy ez valami hasznos dolog, de vajon belegondolunk-e, hogy mi is valójában? Cikkünk célja, hogy megvilágítsa az antioxidánsokat, azok szerkezetét és hatását.

Mi is az az antioxidáns?

Az antioxidáns olyan vegyi anyag, amely megakadályozza más vegyszerek oxidációját, és minimális ionizáló sugárzást nyel el a környezetből.

A biológiai rendszerekben folyamatosan mennek végbe az anyagcsere folyamatok, amelyekben szabad gyökök szabadulnak fel. A szabad gyökök rendkívül agresszív részecskék, amelyek megtámadják a szervezetben lévő molekulákat és sejtszerkezeteket.

Ily módon deaktiválódnak, de a szervezet károsodásának rovására (a „károsodás” kémiai változásokat, a sejtélet szempontjából fontos molekulák megváltozását jelenti). Néha ezt a molekulák károsítási folyamatát a szervezet a fertőzések leküzdésére használja.

Szerencsére szervezetünkben van elegendő rendszer a szabad gyökök elleni védekezésre, különben aligha tudnánk megfelelően működni.

Ha vannak bizonyos anyagok (antioxidánsok) a szervezet sejtjeiben, a szabad gyökök nagyon gyorsan megkötődnek, mielőtt károsodást okoznának.

De a megfelelő működéshez ezeknek a rendszereknek szükségük van bizonyos anyagokra, amelyeket gyümölcsökön és zöldségeken keresztül viszünk be, főleg vitaminokra.

A következő anyagok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek a szervezet számára:

  • Retinol (A-vitamin vagy béta-karotin) – bizonyítottan védi a növényeket a napsugárzás okozta károktól. Úgy gondolják, hogy hasonló funkciót lát el az emberekben. Sárgarépa, brokkoli, sütőtök, paradicsom, burgonya, káposzta, sárgadinnye, őszibarack, sárgabarack tartalmazza.
  • C-vitamin (aszkorbinsav, E 300) – vízben oldódó vitamin, amely citrusfélékben, zöldpaprikában, brokkoliban, zöld zöldségekben, eperben, káposztában és paradicsomban található.
  • Az E-vitamin (tokoferol, E306) egy zsírban oldódó vitamin, amely gondoskodik a lipidekről (zsírokról). Búzacsíra, dió, magvak, zöld zöldségek, növényi és halolajok tartalmazzák.
  • A szelén (Se) egy kémiai elem, amelynek vegyületei a legjobban a táplálékkal szívódnak fel. Nagy dózisban kifejezetten mérgező, de enélkül szervezetünk súlyosan megbetegszik. Hal, kagyló, vörös hús, dió, tojás, csirke és fokhagyma tartalmazza.
  • Az antioxidánsok is bizonyos enzimek. Ide tartozik a glutation-peroxidáz (megakadályozza a lipidmembránok oxidációját a szabad peroxid elpusztításával), a szuperoxid-diszmutáz (a szuperoxidot oxigénné és hidrogén-peroxiddá alakítja) és a kataláz (a hidrogén-peroxidot oxigénné és vízzé alakítja).
  • A koenzim Q erős antioxidáns hatással rendelkezik, a kozmetikai reklámokból Q10 néven is ismert (azaz a Q koenzimek közül ez a leghíresebb). Még ismertebb neve ubikinon. A fiatalok képesek a Q10-et önmagukban szintetizálni alacsonyabb ubikinonokból, mint például a Q6 és Q8. Ezzel szemben az idősebb vagy beteg emberek nem tudnak elegendő ubikinonhoz jutni. Ily módon a Q10 vitaminná alakul, amikor a szervezet beteg vagy idős. Az ubikinon étrendbe való hozzáadása jótékony hatással van a migrén bizonyos típusai ellen, és az idősek friss és gyors gondolkodása érdekében profilaktikusnak tekinthető. Azt vizsgálták, hogy az ubikinon valószínűleg befolyásolja a rák kezelését és a kezelés mellékhatásait. Az öregedés fő ismert oka a szabad gyökök és az ionizáló környezeti sugárzás. Ez némileg modernizálja az antioxidánsokat a fiatal, mesterséges szervekkel rendelkező nagymamák társadalmában.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez