Főtt kukorica kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A főtt kukorica kalória- és tápanyagtartalma sokakat érdekel, különösen azok körében, akik tudatosan figyelnek az étrendjükre. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a főtt kukorica legfontosabb tápanyagait, 100 grammra vetítve.

A táblázatban szereplő információk csak a jelentősebb tápanyagokat tartalmazzák, hogy átláthatóbbá tegyük az adatokat. Az NRV% (Napi Referencia Érték) azt jelzi, hogy az adott tápanyag mennyisége hány százalékban fedezi az átlagos felnőtt napi szükségletét.

Az információk a legfrissebb táplálkozási adatbázisokból származnak, biztosítva ezzel a pontosságot és megbízhatóságot.

Főtt kukorica kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória96kcal5%
Fehérje3.4g7%
Zsír1.5g2%
Szénhidrát21g8%
Cukor4.5g5%
Rost2.7g11%
Glikémiás Index (GI)52
A-vitamin9µg1%
B1-vitamin0.2mg17%
B2-vitamin0.1mg8%
B3-vitamin1.7mg11%
B5-vitamin0.7mg14%
B6-vitamin0.1mg8%
B9-vitamin42µg11%
C-vitamin6.8mg8%
E-vitamin0.1mg1%
K-vitamin0.5µg1%
Kalcium3mg0%
Vas0.5mg3%
Magnézium37mg9%
Foszfor89mg13%
Kálium270mg8%
Nátrium1mg0%
Cink0.5mg5%

A főtt kukorica előnyei az étrendünkben

A főtt kukorica nemcsak ízletes, hanem rendkívül tápláló is, ezért érdemes beépíteni az étrendünkbe. Gazdag rostokban, amelyek elősegítik az emésztést és hosszú távon hozzájárulnak a teltségérzet fenntartásához. Emellett a kukorica antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek a sejtkárosodás elleni védelemben.

Hogyan készítsük el a főtt kukoricát?

Az elkészítése egyszerű és gyors, ami még vonzóbbá teszi ezt a zöldséget. A legjobb eredmény érdekében friss kukoricát használjunk, amelyet sós vízben vagy akár gőzölve is megfőzhetünk. Ízesíthetjük vajjal, sóval, vagy akár fűszerekkel is, hogy még ízletesebbé tegyük.

Táplálkozási szempontok

A főtt kukorica tápértéke kiemelkedő, hiszen jelentős mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Különösen fontosak a benne található B-vitaminok, amelyek az idegrendszer megfelelő működéséhez járulnak hozzá. A magas magnézium– és káliumtartalom pedig a szív- és érrendszer egészségéhez elengedhetetlen.

Főtt kukorica a diétában

Bár kalóriatartalma viszonylag alacsony, érdemes odafigyelni a fogyasztott mennyiségre, különösen szigorú diéták esetén. A glikémiás indexe közepes, így mérsékelt mennyiségben fogyasztva nem okoz jelentős vércukorszint-ingadozást. Ideális választás lehet könnyű ebédként vagy vacsoraként, valamint snackként is.

Környezeti hatások és fenntarthatóság

A kukorica termesztése viszonylag kevés vizet igényel, és többféle talajon is jól fejlődik, ami fenntarthatóvá teszi a termelését. Emellett a helyi gazdák támogatása is előnyös, ha helyben termesztett kukoricát vásárolunk. Ezzel nemcsak az ökológiai lábnyomunkat csökkentjük, hanem a helyi gazdaságot is támogatjuk.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez