Kukoricaliszt kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A kukoricaliszt kalória és tápértékeinek vizsgálata során fontosnak tartjuk, hogy átfogó képet adjunk a legfontosabb tápanyagokról, vitaminokról és ásványi anyagokról.

Az alábbi táblázat 100 gramm kukoricalisztre vetítve tartalmazza az adatokat, és csak a jelentősebb tápanyagokat sorolja fel. Az NRV% (Napi Beviteli Referenciaérték) azt jelzi, hogy az adott tápanyag mennyisége milyen arányban fedezi a napi ajánlott bevitel százalékos értékét.

Az információk a USDA National Nutrient Database-ből származnak, amely megbízható forrása az élelmiszerek tápértékének.

Kukoricaliszt kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória365kcal
Fehérje9.4g19%
Zsír3.9g6%
Szénhidrát73.8g25%
Cukor0.6g
Rost7.3g29%
GI68
B1-vitamin0.385mg35%
B2-vitamin0.2mg14%
B3-vitamin3.63mg23%
B5-vitamin0.42mg8%
B6-vitamin0.62mg48%
B9-vitamin19µg5%
C-vitamin0mg0%
E-vitamin0.49mg3%
Kálium287mg8%
Kálcium7mg1%
Magnézium127mg32%
Réz0.3mg33%
Szelén15.5µg28%
Vas2.71mg15%
Zin2.21mg20%

A kukoricaliszt tápanyagai

A kukoricaliszt kiváló forrása számos alapvető tápanyagnak. Tartalmazza az összes fontos makrotápanyagot, mint például a fehérjét, zsírt és szénhidrátot, valamint jelentős mennyiségű rostot. Ezenkívül gazdag B-vitaminokban, különösen tiaminban, riboflavinban és niacinban, amelyek fontos szerepet játszanak az energiatermelésben és az idegrendszer működésében.

Ajánlott napi mennyiség

Bár a kukoricaliszt egészséges és tápanyagokban gazdag, a fogyasztását mértékkel kell végezni. Naponta körülbelül 30-50 gramm kukoricaliszt fogyasztása ajánlott, ami körülbelül 1-2 adag étel készítéséhez elegendő. Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy kihasználjuk tápanyagtartalmát anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be.

Érdekességek a kukoricalisztről

A kukoricaliszt története az ősi civilizációkig nyúlik vissza, különösen az amerikai kontinensen, ahol az őslakosok már évszázadok óta használják. Az egyik érdekesség, hogy a kukoricaliszt gluténmentes, ezért kiváló alternatíva a gluténérzékenyek számára. Ezenkívül gyakran használt alapanyag a különböző kultúrák konyhájában, például a mexikói tortillák és az olasz polenta készítéséhez.

Mely diétákhoz ajánlott?

A kukoricaliszt számos diétába beilleszthető, különösen azokba, amelyek a szénhidrátok és kalóriák kontrollálására összpontosítanak. A 160 grammos szénhidrátdiétában a kukoricaliszt alacsony glikémiás indexe miatt előnyös, mert lassan emeli a vércukorszintet.

A ketogén diétában, bár a kukoricaliszt nem jellemző, kis mennyiségben mégis beilleszthető, hogy változatosabbá tegye az étrendet.

A rugalmas diétázás (IIFYM) keretében a kukoricaliszt szénhidráttartalma könnyen beleilleszthető a napi makrotápanyag-elosztásba.

A kukoricaliszt egészségügyi előnyei

A kukoricaliszt rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Magas rosttartalma segíthet az emésztés javításában és a bélmozgások szabályozásában. A benne található B-vitaminok támogatják az energiaanyagcserét és az idegrendszer egészségét. A magnézium, amely jelentős mennyiségben található meg benne, fontos szerepet játszik az izomműködésben és a csontok egészségének megőrzésében.

Ezek az információk és érdekességek segíthetnek jobban megérteni, hogy miért érdemes a kukoricalisztet beilleszteni a mindennapi étrendünkbe. A táplálkozásunk gazdagítása és változatosabbá tétele érdekében érdemes kipróbálni a különböző kukoricaliszt alapú recepteket és ételeket.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez