A mandula kalória tartalmát és jelentősebb tápértékeit bemutató táblázatunk 100 grammra vetítve nyújt részletes információkat. A felsorolt értékek csak a legfontosabb tápanyagokat tartalmazzák, mint például a fehérje, zsír, szénhidrát, valamint különféle vitaminok és ásványi anyagok.
Az NRV% oszlop az adott tápanyag napi ajánlott bevitelének százalékos arányát jelzi. Az információk a legfrissebb táplálkozástudományi kutatásokból származnak, hogy segítsünk nektek jobban megérteni a mandula tápértékét és előnyeit az étrendben.
Mandula kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Mennyiség | Egység | NRV% |
---|---|---|---|
Kalória | 579.0 | kcal | 29 |
Fehérje | 21.2 | g | 42 |
Zsír | 49.9 | g | 76 |
Szénhidrát | 21.6 | g | 8 |
Cukor | 4.4 | g | 5 |
Rost | 12.5 | g | 50 |
B1-vitamin | 0.205 | mg | 18 |
B2-vitamin | 1.138 | mg | 87 |
B3-vitamin | 3.618 | mg | 23 |
B5-vitamin | 0.469 | mg | 9 |
B6-vitamin | 0.143 | mg | 11 |
B9-vitamin | 0.029 | µg | 7 |
E-vitamin | 25.63 | mg | 171 |
Kalcium | 269.0 | mg | 27 |
Réz | 1.031 | mg | 115 |
Vas | 3.71 | mg | 21 |
Magnézium | 270.0 | mg | 64 |
Mangán | 2.285 | mg | 99 |
Foszfor | 481.0 | mg | 69 |
Kálium | 733.0 | mg | 21 |
Szelén | 0.0041 | mg | 7 |
Nátrium | 1.0 | mg | 0 |
Cink | 3.12 | mg | 28 |
A mandula egészségügyi előnyei
A mandula számos egészségügyi előnnyel jár, köszönhetően gazdag tápanyagtartalmának. Magas antioxidáns tartalma segíthet a sejtkárosodás elleni védekezésben és az öregedés lassításában. Emellett a mandula fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, valamint csökkentheti a koleszterinszintet.
Mandula az étrendben
Sokoldalúan beilleszthető az étrendünkbe, akár nyersen, pirítva, vagy különböző ételekhez adva is fogyaszthatjuk. Remek snack lehet önmagában, de salátákhoz, müzlikhez vagy desszertekhez adva is kiváló ízt és tápanyagot biztosít. Az mandulavaj vagy mandulatej is egészséges alternatívái a hagyományos tejtermékeknek.
Kalóriatartalma és a fogyókúra
Bár a mandula kalóriadús élelmiszer, mérsékelt fogyasztása támogathatja a fogyókúrát. Magas rost- és fehérjetartalma hozzájárul a hosszabb teltségérzethez, így csökkentheti az étkezések közötti nassolás szükségességét. A mandula rendszeres, de mértékletes fogyasztása segíthet az egészséges testsúly fenntartásában.
Vásárlása és tárolása
Fontos, hogy friss és jó minőségű mandulát vásároljunk, lehetőleg megbízható forrásból. A mandulát hűvös, száraz helyen tároljuk, hogy megőrizzük frissességét és tápanyagtartalmát. Hosszabb tárolás esetén érdemes hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tartani, hogy elkerüljük az avasodást.