Dió kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Cikkünkben a dió kalória- és tápértékeiről adunk átfogó képet. Táblázatunk 100 gramm dióra vetítve tartalmazza a legjelentősebb tápanyagok mennyiségét.

Az NRV% (Napi Referencia Érték) oszlop jelzi, hogy az adott tápanyag mennyisége milyen arányban fedezi a napi ajánlott bevitel százalékát.

Az adatokat megbízható táplálkozási forrásokból gyűjtöttük össze, biztosítva a pontosságot és megbízhatóságot. Célunk, hogy segítsünk jobban megérteni a dió tápanyagtartalmát és annak hatásait az egészségünkre.

Dió kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória654kcal
Fehérje15.23g30%
Zsír65.21g100%
Szénhidrát13.71g5%
Cukor2.61g3%
Rost6.7g27%
GI (Glikémiás index)15
A-vitamin1µg0%
B1-vitamin0.34mg28%
B2-vitamin0.15mg12%
B3-vitamin1.12mg7%
B5-vitamin0.57mg11%
B6-vitamin0.54mg42%
Folsav98µg25%
C-vitamin1.3mg2%
E-vitamin0.7mg5%
K-vitamin2.7µg2%
Kalcium98mg10%
Vas2.91mg36%
Magnézium158mg40%
Foszfor346mg49%
Kálium441mg22%
Nátrium2mg0%
Cink3.09mg31%

A dió tápanyagban gazdag összetétele

A dió nemcsak ízletes, hanem tápanyagokban is rendkívül gazdag. Magas fehérjetartalmának köszönhetően kiváló növényi fehérjeforrás, amely fontos az izomzat építéséhez és a test karbantartásához. Ezen kívül, a dió gazdag egészséges zsírokban, különösen omega-3 zsírsavakban, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Az antioxidánsok, például az E-vitamin jelenléte segít a szervezetnek a szabadgyökök elleni küzdelemben.

Vitaminok és ásványi anyagok a dióban

A dió számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez. A B-vitaminok, például a B1, B2, B3 és B6, támogatják az anyagcserét és az idegrendszer működését. Az ásványi anyagok közül a magnézium és a foszfor különösen jelentős, mivel ezek a csontok és a fogak egészségéhez járulnak hozzá. Az ilyen gazdag tápanyagtartalom teszi a diót ideális választássá a kiegyensúlyozott étrend részeként.

Diéták, amelyekhez a dió ajánlott

A dió kiválóan illeszkedik különböző diétákhoz, például a mediterrán étrendhez, amely hangsúlyozza a növényi alapú ételeket és az egészséges zsírokat. A ketogén diétában, amely alacsony szénhidráttartalmú és magas zsírtartalmú ételekre épül, a dió szintén jó választás lehet. A vegetáriánus és vegán étrendekben a dió fontos fehérje- és zsírforrás, amely hozzájárul a tápanyagok kiegyensúlyozott beviteléhez.

Érdekességek a dióról

A dió az egyik legrégebbi termesztett növény, és már az ókorban is nagyra értékelték gyógyító tulajdonságai miatt. Az ókori görögök és rómaiak gyakran használták a diót különféle ételek és gyógyszerek készítéséhez. Érdekes tény, hogy a dió alakja az emberi agyhoz hasonlít, és gyakran említik, hogy segít az agyműködés javításában – bár ez inkább szimbolikus jelentőségű. A modern kutatások azonban alátámasztják, hogy a dió fogyasztása valóban előnyös lehet az agy egészsége szempontjából, köszönhetően a benne található omega-3 zsírsavaknak és antioxidánsoknak.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez