Dió kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A dió a kamrák és a karácsonyi sütemények elengedhetetlen kincse, egy igazi táplálkozási erőmű, ami már formájával is az agyunkra emlékeztet. Sokan kíváncsiak a dió kalória tartalmára, és bár energiadús, a benne rejlő egészséges zsírok és antioxidánsok miatt az egyik legértékesebb olajos magnak számít. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, mit rejt a kemény héj, és miért érdemes rendszeresen fogyasztani.

Dió kalória és tápérték táblázat

A dió tápértéke számokban (100 g dióbélre)

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória654kcal
Fehérje15.23g30%
Zsír65.21g100%
Szénhidrát13.71g5%
Cukor2.61g3%
Rost6.7g27%
GI (Glikémiás index)15
A-vitamin1µg0%
B1-vitamin0.34mg28%
B2-vitamin0.15mg12%
B3-vitamin1.12mg7%
B5-vitamin0.57mg11%
B6-vitamin0.54mg42%
Folsav98µg25%
C-vitamin1.3mg2%
E-vitamin0.7mg5%
K-vitamin2.7µg2%
Kalcium98mg10%
Vas2.91mg36%
Magnézium158mg40%
Foszfor346mg49%
Kálium441mg22%
Nátrium2mg0%
Cink3.09mg31%

Az agyserkentő dió 5 legfontosabb előnye

A dió nem véletlenül emlékeztet az agyra; a benne lévő tápanyagok komplexen támogatják a kognitív funkciókat és a teljes szervezet egészségét.

  1. A férfiak egészségének és a jó hangulatnak támogatója: A dió gazdag aminosavakban, például argininben, ami segíti az erek rugalmasságának megőrzését. Emellett a benne lévő tápanyagok hozzájárulnak a szerotonin termeléséhez, ami a jó közérzetért felelős.
  2. Kiemelkedő Omega-3 forrás az agy és a szív egészségéért: A dió az egyetlen olajos mag, amely jelentős mennyiségű alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaz, ami egy növényi alapú Omega-3 zsírsav. Ez a „jó zsír” bizonyítottan csökkenti a gyulladásokat, hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, és elengedhetetlen az agysejtek megfelelő működéséhez, javítva a memóriát és a tanulási képességeket.
  3. Tele van sejtvédő antioxidánsokkal: A dió a polifenolok, az E-vitamin és a melatonin egyedülálló kombinációját tartalmazza, ami kiemelkedő antioxidáns-kapacitást kölcsönöz neki. Ezek a vegyületek hatékonyan harcolnak a szervezetben lévő káros szabad gyökök ellen, csökkentve az oxidatív stresszt, ami lassíthatja az öregedési folyamatokat.
  4. Támogatja az egészséges bélflórát: A dió rosttartalma prebiotikumként táplálja a jótékony bélbaktériumokat. Egy egészséges bélflóra nemcsak a jó emésztéshez, hanem az erős immunrendszerhez és a mentális egészséghez is elengedhetetlen.
  5. Segítség a testsúlykontrollban: Bár kalóriadús, a dió mértékletes fogyasztása segíthet a fogyásban. Magas rost-, fehérje- és zsírtartalma rendkívül laktatóvá teszi, csökkentve az éhségérzetet és a nassolás iránti vágyat. Kutatások szerint a dióból származó kalóriák egy része nem is szívódik fel teljesen.

Hogyan hozd ki a legtöbbet a dióból?

  • A tökéletes adag: Mivel rendkívül energiadús, az ajánlott napi adag körülbelül egy zárt maréknyi, ami nagyjából 7-8 szem egész diónak (kb. 30 gramm) felel meg. Ez a mennyiség már biztosítja a jótékony hatásokat anélkül, hogy túl sok kalóriát vinnénk be.
  • Választás és tárolás: A héjas dió tovább megőrzi frissességét. Ha dióbélt vásárolsz, keress telt, világos színű, töredezésmentes szemeket. A dió magas olajtartalma miatt könnyen megavasodik, ezért tárold légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét helyen, vagy hosszabb távra a hűtőben, fagyasztóban.
  • A kesernyés héj: A dióbélt borító vékony, papírszerű héj adja a dió enyhén fanyar, kesernyés ízét. Ez a réteg tele van antioxidánsokkal, így érdemes rajta hagyni és együtt elfogyasztani a maggal.

A dió, mint kulináris kincs: Tippek a felhasználáshoz

A dió sokoldalúsága lenyűgöző, édes és sós ételekben egyaránt megállja a helyét.

  • Édesen: A klasszikus diós bejgli, zserbó és diótorta mellett gazdagíthatsz vele müzlit, granolát, joghurtot. Mézzel és aszalt gyümölcsökkel keverve tökéletes energiaszelet alapanyag.
  • Sósan: Készíts belőle pesztót bazsalikommal és parmezánnal. Pirítva szórd salátákra vagy tésztaételekre. Durvára vágva remek panír húsokhoz vagy sajtokhoz (pl. rántott camembert).
  • Dióolaj: A hidegen sajtolt dióolaj salátaöntetekhez kiváló, de ne hevítsd, mert elveszíti értékes tápanyagait

Gyakran ismételt kérdések

1. A dió kesernyés, papírszerű héját le kell venni?

Nem, sőt, kifejezetten ajánlott rajta hagyni! Ez a vékony, barna héj tele van fenolos antioxidánsokkal. A dió antioxidáns-tartalmának több mint 90%-a ebben a rétegben koncentrálódik. Bár enyhén fanyar ízt ad a diónak, ez a „keserűség” valójában az egészségvédő vegyületek jele.

2. Mennyi diót egyek egy nap, hogy ne hízzak el tőle?

Az ideális napi adag körülbelül egy zárt maréknyi, ami 7-8 szem egész diónak (kb. 30 gramm) felel meg. Ez a mennyiség körülbelül 180-200 kalóriát tartalmaz. Bár kalóriadús, kutatások szerint a mértékletes diófogyasztás nem okoz súlygyarapodást, sőt, a teltségérzet növelésével segíthet a testsúlykontrollban.

3. Hogyan tudom, hogy a dió avas? Ehető még olyankor?

Az avas diónak jellegzetes, kellemetlen, „festékszerű” vagy vegyszeres szaga és keserű, csípős íze van. Ezt a benne lévő egészséges zsírok oxidációja okozza. Az avas diót ne fogyaszd el, mert nemcsak rossz ízű, de a szabad gyökök képződése miatt káros is lehet az egészségre. A megfelelő, hűvös, sötét helyen történő tárolással ez megelőzhető.

4. A fekete dió miben különbözik a hagyományos diótól?

A fekete dió egy másik fajta, amelynek sokkal keményebb, vastagabb a héja, és nehezebb feltörni. Íze intenzívebb, földesebb, karakteresebb, mint a hagyományos (angol vagy perzsa) dióé. Tápértékük hasonló, de a fekete dióban valamivel több lehet az Omega-3 zsírsav.

5. Jobb a héjas diót venni, mint a dióbélt?

Igen, ha a frissesség a cél. A kemény héj tökéletesen megvédi a dióbélt az oxidációtól (avasodástól), a fénytől és a nedvességtől. A héjas dió ezért sokkal tovább megőrzi minőségét és tápértékét. A dióbél kényelmesebb, de gyorsabban megavasodhat.

6. Cukorbetegek fogyaszthatnak diót?

Igen, a dió kiváló választás cukorbetegek számára. Nagyon alacsony a szénhidráttartalma, így elhanyagolható hatással van a vércukorszintre. Egészséges zsírjai, rost- és fehérjetartalma lassítják az emésztést, ami segít a vércukorszint stabilizálásában.

7. Hogyan tudom a legegyszerűbben feltörni a diót?

A klasszikus diótörő a legjobb eszköz. Ha nincs kéznél, két diót a tenyeredbe fogva, egymáshoz szorítva is feltörhetsz. Egy másik trükk, ha a diót a „varrata” mentén egy erősebb kés hegyével próbálod szétpattintani, de ezzel nagyon óvatosan kell bánni a sérülésveszély miatt!

8. A dióolaj is ugyanolyan egészséges, mint a dió maga?

A hidegen sajtolt dióolaj koncentráltan tartalmazza a dióban lévő egészséges zsírsavakat, különösen az Omega-3-at. Azonban a rostokat és a fehérjék egy részét elveszíti. Fontos, hogy soha ne hevítsd, mert a benne lévő értékes zsírsavak károsodnak! Kizárólag hidegen használd, salátaöntetekhez vagy kész ételekre csepegtetve.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2025, Gold Center – Arany középút az egészséghez