A-vitamin – Amit tudni kell róla

Szerző: Norbert

Az A-vitamin fontos szerepet játszik a szervezetben. Az egyéni igények általában könnyen kielégíthetők élelmiszerekkel.

Az A-vitamin (más néven retinol) számos étrend-kiegészítőben megtalálható. A gyártók szerint szebb bőrt kell biztosítania, erősíti az immunrendszert és elősegíti a látás javítását.

Mi is az az A-vitamin?

Az A-vitamin (retinol) az úgynevezett retinoidok, azaz a zsírban oldódó anyagok csoportjába tartozik. A szervezetben az A-vitamin elengedhetetlen a növekedéshez, a sejtképzéshez, a szaporodáshoz és a látáshoz.

Fontos szerepet játszik a színek megkülönböztetésében, valamint a világos és sötét kontraszt érzékelésében. Ennek hiánya úgynevezett éjszakai vaksághoz vezethet.

Ebben az állapotban az érintett személy rosszul vagy egyáltalán nem lát alkonyatkor vagy sötétben.

Antioxidánsként “gyökfogóként” is működik. Az A-vitamin különösen nagy mennyiségben van jelen az állati eredetű élelmiszerekben, például a májban vagy a tejtermékekben, de olyan növényekben is, mint a sárgarépa.

Kiegyensúlyozott vegyes étrend mellett a megfelelő ellátás biztosított, így nincs szükség A-vitamin pótlásra.

Milyen funkciói vannak még az A-vitaminnak?

  • Az A-vitamin szabályozza a sejtek növekedését.
  • Fontos az emberi reprodukcióhoz (például a tesztoszteron és a spermatermeléshez vagy az embrió egészséges fejlődéséhez)
  • A nyálkahártyák egészségének megőrzésével biztosítja az immunrendszer megfelelő működését, így hatékony gátat képez a baktériumok, vírusok és paraziták ellen.
  • Erősíti a gyermekek csontszerkezetét
  • Az A-vitamin a szabad gyökök ellen hat, így sejtvédő hatással bír

A-vitamin: Mennyi a napi szükséglet?

  • Férfiaknak 1,0 mg
  • Nőknek 0,8 mg
  • Terhes nőknek 1,1 – maximum 1,5 g

A kiegyensúlyozott étrend biztosítja az A-vitamin ellátást. Vegyes étrend esetén a szervezet elsősorban állati eredetű termékekből nyeri ki a szükséges A-vitamint.

A retinol bőségesen megtalálható a májban, húsban, halban, tojásban és állati olajokban. Sok béta-karotin található a sárgás-narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben, mint például a sárgarépa, a sárgabarack, a paradicsom, a sárgadinnye vagy a cékla.

A tisztán növényi eredetű élelmiszerek esetében ügyelni kell a megfelelő béta-karotin utánpótlásra.

A “konverziós faktor” – a növényi alapú élelmiszer tárolásától, minőségétől, szezonjától függően maximum 36.

Ez azt jelenti: 1 mg retinol hatásának eléréséhez legfeljebb 36 mg béta-karotint kell hozzáadni. Kiegyensúlyozatlan étrend esetén a követelmény ezért esetleg alulteljesíthető.

Hogyan fedezhetem a napi A-vitamin szükségletemet?

A napi 0,8-1 mg körüli szükségletet például 1 kis pohár sárgarépalé vagy 100 g spenót vagy káposzta, 10 g máj vagy egy adag tonhal fedezi. A szakértők nem tanácsolják az A-vitaminnal dúsított élelmiszereket, és friss, szezonális élelmiszereket ajánlanak.

Hogyan nyilvánul meg az A-vitamin-hiány?

Az A-vitamin hiánya különféle egészségügyi problémákat okozhat. Például látászavarok vagy éjszakai vakság alakulhat ki, a bőr és a körmök törékennyé válnak, az immunrendszer legyengül, a csontok, különösen a hosszú csontok növekedése lelassul.

Hogyan fordulhat elő az A-vitamin túladagolása?

A tartós túladagolás (több mint 3 mg/nap) “megmérgezi” a szervezetet. A szédülés és a fejfájás a mellékhatások. Bőrelváltozások vagy májkárosodás és csökkent csontsűrűség is előfordulhat.

Kerülni kell a túladagolást, különösen a terhesség első trimeszterében lévő terhes nőknél, mivel ez a magzat fejlődési rendellenességéhez vagy vetéléshez vezethet.

A terhes nőknek szintén nagyrészt kerülniük kell a májat, mivel 100 grammonként körülbelül 45 mg A-vitamint tartalmaz.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez