D-vitamin – Minden amit tudni kell róla

Szerző: Norbert

A D-vitamin kifejezés a zsírban oldódó vitaminok csoportjára utal, amelyek fontosak a kálcium egyensúlyához és a csontok mineralizációjához.

A szervezet képes felvenni a vitamint az élelmiszerből, vagy a napfény segítségével maga is elő tudja állítani.

Cikkünkben elolvashatsz mindent, amit a témáról tudni kell: Mire jó a D-vitamin? Mennyi D-vitaminra van szükséged naponta?

Mi is az a D-vitamin?

Szigorúan véve a D-vitamin nem igazi vitamin. A definíció szerint a vitaminok létfontosságú szerves vegyületek, amelyeket a szervezetnek rendszeresen táplálékkal kell bevinnie, mert nem, vagy nem tud megfelelő mennyiségben előállítani.

Ez azonban nem vonatkozik a D-vitaminra. Elegendő napsugárzással a szervezet a szükséges vitamin túlnyomó részét (80-90 százalékát) maga tudja előállítani.

10-20 százalék körüli arányban a táplálkozás csak viszonylag kis hányadát teszi ki a D-vitamin-ellátásnak.

Mi az a D3-vitamin?

A D-vitamin gyűjtőfogalom számos zsírban oldódó vegyületet foglal magában. Az egyik a D3-vitamin, más néven kolekalciferol.

A májban és a vesékben aktív kalcitriol hormonná alakul. Ezenkívül a szervezet a D3-vitamint raktározási formává, úgynevezett kalcifediollá (25-hidroxi-D-vitamin vagy 25-OH-D-vitamin) tudja átalakítani.

A D2-vitamin, más néven ergokalciferol, szintén a D-vitamin csoportba tartozik. A szervezetben a hatékonyabb D3-vitamin formává alakul át.

D-vitamin termelés a nap segítségével

A D-vitamint a szervezet a nap UV-B sugaraival előállíthatja, és a bőrben található. Ez a szervezet saját D-vitamin-termelésének (endogén szintézis) helye.

A D-vitamin két prekurzorból képződik: a D3 provitamin (a májban koleszterinből termelődik) a bőrben az UV-B sugarak hatására D3 previtaminná alakul. Ez is D3-vitaminná alakul UVB fény segítségével.

Télen azonban a napsugarak túl gyengék a mi szélességi köreinken ahhoz, hogy elegendő D-vitamin termelődjön a bőrben. A szervezet ekkor hozzájut – ha rendelkezésre áll – a kalcifediol formájában tárolt D3-vitaminhoz.

A raktárak főleg az izom- és zsírszövetben találhatók.

Mi a D-vitamin szerepe a szervezetben?

A D-vitamin fő funkciója a szervezetben a csontok területén van:

A D-vitamin elősegíti a csont őssejtek képződését és érését. Ezenkívül szabályozza a kálcium felszívódását a bélben, és elősegíti a kálcium és a foszfát beépülését a csontokba – a csontok így kemények és erősek lesznek.

Ezenkívül a kalcium és a foszfát is az erős fogak részét képezi.

A D-vitamin egyéb hatásai, amelyek közül néhányat még nem igazoltak egyértelműen tudományosan:

  • Az immunrendszer erősítése, mind a kórokozók elleni védekezésben, mind a túlzott immunreakciók gátlásában (segít az autoimmun betegségekben, mint az 1-es típusú cukorbetegség és a sclerosis multiplex)
  • az izmok erősítése
  • védő hatás az agy idegsejtjei számára
  • pozitív hatással van a szív- és érrendszerre
  • csökkenti az érrendszeri betegségeket
  • védő hatás fejt ki a rák ellen
  • angolkór elleni védelem (ezért olyan fontos a babáknak D-vitamint adni)
  • pozitív hatással van a pszichére

Hogyan alakulhat ki D-vitamin hiány?

A D-vitamin-hiány gyakran fordul elő olyan embereknél, akik idejük nagy részét lakásban töltik, és ritkán a szabadban. A szervezet D-vitamin szükségletének nagy részét saját termelésével, napfény segítségével fedezi.

Ha azonban a bőrt nem „látják el” elegendő UV-sugárzással, akkor a szükséges D-vitamint inkább táplálékkal vagy kiegészítő készítményekkel kell ellátni.

A becsült napi D-vitamin szükségletet azonban táplálkozással nehéz fedezni, még akkor is, ha kiegyensúlyozott és változatos étrendet eszel. Kevés olyan élelmiszer van, amely jelentős mennyiségű D-vitamint tartalmaz.

Összefoglalva, többek között fennáll a D-vitamin-hiány kockázata:

  • túl kevés napsugárzás
  • alultápláltság
  • zavar a D-vitamin hasznosulása és felszívódása (pl. krónikus gyulladásos bélbetegségekben, cöliákiában , nagy gasztrointesztinális műtétek után)
  • fokozott szükséglet (terhesség és szoptatás, gyermekek)
  • bizonyos gyógyszerek szedése (például epilepszia elleni szerek )
  • a D-vitamin fokozott kiválasztódása a vesén keresztül ( veseelégtelenség , nefrotikus szindróma )

Hogyan nyilvánul meg a D-vitamin túladagolás?

A D-vitamin-túladagolás nem fordulhat elő természetesen – sem túlzott napozás, sem olyan élelmiszerek bőséges fogyasztásával, amelyek természetesen sok D-vitamint tartalmaznak (például olajos tengeri halak).

Más a helyzet, ha valaki nagy dózisú étrend-kiegészítőt vagy D-vitamint tartalmazó gyógyszert szed és/vagy nagy mennyiségű D-vitaminnal dúsított élelmiszert fogyaszt.

Ha naponta 100 mikrogrammnál több D-vitamint fogyasztunk, fennáll a mellékhatások kockázata. mint például a vesekő. Ennek az az oka, hogy a szervezet nem egyszerűen kiválasztja a felesleges zsírban oldódó D-vitamint, hanem elraktározza azt a zsír- és izomszövetekben.

Ily módon a túlzott D-vitamin bevitel akut és krónikus D-vitamin-túladagoláshoz is vezethet. Akut mérgezésről akkor beszélünk, ha egyszerre túl nagy adag D-vitamint szed (kiegészítőként).

Krónikus D-vitamin-mérgezés alakulhat ki, ha valaki hosszú ideig túl sok D-vitamint fogyaszt (kiegészítők és/vagy D-vitaminnal dúsított élelmiszerek útján).

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2022, Gold Center – Arany középút az egészséghez