A D-vitamin kifejezés a zsírban oldódó vitaminok csoportjára utal, amelyek fontosak a kalcium egyensúlyához és a csontok mineralizációjához.
A szervezet képes felvenni a vitamint az élelmiszerből, vagy a napfény segítségével maga is elő tudja állítani.
Cikkünkben elolvashatsz mindent, amit a témáról tudni kell: Mire jó a D-vitamin? Mennyi D-vitaminra van szükséged naponta?
Mi is az a D-vitamin?
Szigorúan véve a D-vitamin nem igazi vitamin. A definíció szerint a vitaminok létfontosságú szerves vegyületek, amelyeket a szervezetnek rendszeresen táplálékkal kell bevinnie, mert nem, vagy nem tud megfelelő mennyiségben előállítani.
Ez azonban nem vonatkozik a D-vitaminra. Elegendő napsugárzással a szervezet a szükséges vitamin túlnyomó részét (80-90 százalékát) maga tudja előállítani.
10-20 százalék körüli arányban a táplálkozás csak viszonylag kis hányadát teszi ki a D-vitamin-ellátásnak.
Mi az a D3-vitamin?
A D-vitamin gyűjtőfogalom számos zsírban oldódó vegyületet foglal magában. Az egyik a D3-vitamin, más néven kolekalciferol.
A májban és a vesékben aktív kalcitriol hormonná alakul. Ezenkívül a szervezet a D3-vitamint raktározási formává, úgynevezett kalcifediollá (25-hidroxi-D-vitamin vagy 25-OH-D-vitamin) tudja átalakítani.
A D2-vitamin, más néven ergokalciferol, szintén a D-vitamin csoportba tartozik. A szervezetben a hatékonyabb D3-vitamin formává alakul át.
D-vitamin termelés a nap segítségével
A D-vitamint a szervezet a nap UV-B sugaraival előállíthatja, és a bőrben található. Ez a szervezet saját D-vitamin-termelésének (endogén szintézis) helye.
A D-vitamin két prekurzorból képződik: a D3 provitamin (a májban koleszterinből termelődik) a bőrben az UV-B sugarak hatására D3 previtaminná alakul. Ez is D3-vitaminná alakul UVB fény segítségével.
Télen azonban a napsugarak túl gyengék a mi szélességi köreinken ahhoz, hogy elegendő D-vitamin termelődjön a bőrben. A szervezet ekkor hozzájut – ha rendelkezésre áll – a kalcifediol formájában tárolt D3-vitaminhoz.
A raktárak főleg az izom- és zsírszövetben találhatók.
Mi a D-vitamin szerepe a szervezetben?
A D-vitamin fő funkciója a szervezetben a csontok területén van:
A D-vitamin elősegíti a csont őssejtek képződését és érését. Ezenkívül szabályozza a kalcium felszívódását a bélben, és elősegíti a kalcium és a foszfát beépülését a csontokba – a csontok így kemények és erősek lesznek.
Ezenkívül a kalcium és a foszfát is az erős fogak részét képezi.
A D-vitamin egyéb hatásai, amelyek közül néhányat még nem igazoltak egyértelműen tudományosan:
- Az immunrendszer erősítése, mind a kórokozók elleni védekezésben, mind a túlzott immunreakciók gátlásában (segít az autoimmun betegségekben, mint az 1-es típusú cukorbetegség és a sclerosis multiplex)
- az izmok erősítése
- védő hatás az agy idegsejtjei számára
- pozitív hatással van a szív- és érrendszerre
- csökkenti az érrendszeri betegségeket
- védő hatás fejt ki a rák ellen
- angolkór elleni védelem (ezért olyan fontos a babáknak D-vitamint adni)
- pozitív hatással van a pszichére
Hogyan alakulhat ki D-vitamin hiány?
A D-vitamin-hiány gyakran fordul elő olyan embereknél, akik idejük nagy részét lakásban töltik, és ritkán a szabadban. A szervezet D-vitamin szükségletének nagy részét saját termelésével, napfény segítségével fedezi.
Ha azonban a bőrt nem „látják el” elegendő UV-sugárzással, akkor a szükséges D-vitamint inkább táplálékkal vagy kiegészítő készítményekkel kell ellátni.
A becsült napi D-vitamin szükségletet azonban táplálkozással nehéz fedezni, még akkor is, ha kiegyensúlyozott és változatos étrendet eszel. Kevés olyan élelmiszer van, amely jelentős mennyiségű D-vitamint tartalmaz.
Összefoglalva, többek között fennáll a D-vitamin-hiány kockázata:
- túl kevés napsugárzás
- alultápláltság
- zavar a D-vitamin hasznosulása és felszívódása (pl. krónikus gyulladásos bélbetegségekben, cöliákiában, nagy gasztrointesztinális műtétek után)
- fokozott szükséglet (terhesség és szoptatás, gyermekek)
- bizonyos gyógyszerek szedése (például epilepszia elleni szerek)
- a D-vitamin fokozott kiválasztódása a vesén keresztül (veseelégtelenség , nefrotikus szindróma)
Hogyan nyilvánul meg a D-vitamin túladagolás?
A D-vitamin-túladagolás nem fordulhat elő természetesen – sem túlzott napozás, sem olyan élelmiszerek bőséges fogyasztásával, amelyek természetesen sok D-vitamint tartalmaznak (például olajos tengeri halak).
Más a helyzet, ha valaki nagy dózisú étrend-kiegészítőt vagy D-vitamint tartalmazó gyógyszert szed és/vagy nagy mennyiségű D-vitaminnal dúsított élelmiszert fogyaszt.
Ha naponta 100 mikrogrammnál több D-vitamint fogyasztunk, fennáll a mellékhatások kockázata. mint például a vesekő. Ennek az az oka, hogy a szervezet nem egyszerűen kiválasztja a felesleges zsírban oldódó D-vitamint, hanem elraktározza azt a zsír- és izomszövetekben.
Ily módon a túlzott D-vitamin bevitel akut és krónikus D-vitamin-túladagoláshoz is vezethet. Akut mérgezésről akkor beszélünk, ha egyszerre túl nagy adag D-vitamint szed (kiegészítőként).
Krónikus D-vitamin-mérgezés alakulhat ki, ha valaki hosszú ideig túl sok D-vitamint fogyaszt (kiegészítők és/vagy D-vitaminnal dúsított élelmiszerek útján).
További kapcsolódó “Tudnivalók a vitaminokról” ajánlásaink
Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több vitamin egészségre irányuló hatásairól, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:
- A vitamin: A szem és a nyálkahártya, valamint a bőr egészségének megőrzéséhez szükséges.
- B vitamin: Összefoglaló neve minden B-komplex vitaminnak.
- B1 vitamin: A tiamin segít a sejtek energiatermelésében.
- B2 vitamin: A riboflavin részt vesz a sejtek energiatermelésében és fontos a megfelelő látásért.
- B3 vitamin: Niacin, amely fontos az energia metabolizmusához.
- B5 vitamin: A pantoténsav részt vesz az anyagcserében és fontos a bőr, a haj és az agy egészségéhez.
- B6 vitamin: Fontos szerepet játszik a fehérjék metabolizmusában és fontos a sejtek növekedésében.
- B7 vitamin: A biotin részt vesz a bőr, a haj és a körmök egészségének fenntartásában.
- B12 vitamin: Fontos a vörösvérsejtek képzéséhez.
- C vitamin: Szükséges az immunrendszer erősítéséhez és a kollagéntermeléshez.
- E vitamin: Megvédi a sejteket az oxidatív stressztől.
- F vitamin: Fontos a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez.
- K vitamin: Szükséges a vér képződéséhez.
- U vitamin: Fontos a magas vérnyomás kezelésében és az idősek személyes biztonságának fenntartásában.