E vitaminban gazdag élelmiszerek

Szerző: Norbert

Az E-vitamin nem csak egy vitamin, hanem 8 zsírban oldódó vitamin egész csoportja, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezet egészségében.

A mindennapi bevitel különösen fontos – szerencsére sokféle ételben megtalálható, amelyeket könnyedén beilleszthetünk étrendünkbe.

Miért fontos az E-vitamin?

Az E-vitamin antioxidánsként működik, amely megvédi a sejteket a károsodástól és meghosszabbítja életüket azáltal, hogy védő funkciót lát el a szabad gyökök ellen.

Amikor a test sejtjeit szabad gyököknek teszik ki, a fémfelületeken a rozsda megkötéséhez nagyon hasonló folyamat megy végbe. A szabad gyökök gyengítik és károsítják az egészséges sejteket, ami gyulladáshoz, szívbetegséghez és rákhoz vezethet.

Az E-vitamin antioxidáns hatása csökkentheti ezt a káros hatást és meghosszabbíthatja a sejtek élettartamát.

Az E-vitamin sejtek állapotára gyakorolt ​​hatásával közvetlenül összefügg, hogy felelős a bőr és a körmök jó megjelenéséért és egészségéért.

Nem csoda, hogy ez a vitamin számos kozmetikai termékben megtalálható – csökkenti a ráncok megjelenését, és még a bőrirritációk és hegek megelőzésében is segíthet.

Ha tehát a legjobbat szeretnénk biztosítani a szervezet sejtjei számára – belülről és kívülről – fogyasszunk E-vitaminban gazdag élelmiszereket.

A vitaminhoz a természetes források a legjobbak, mivel különböző tanulmányok kimutatták, hogy étrend-kiegészítők formájában, ill. az olaj nem olyan hatékony, sőt kellemetlen mellékhatásai is lehetnek.

Íme, azok az ételek, amelyek segítenek a napi E-vitamin-szükséglet bevitelében

1. Mandula

A mandula az egyik legjobb növényi E-vitamin forrás – a napi adag közel 130%-a 100 gramm dióban található. Hasznos zsírokkal is ellátnak bennünket, és tökéletes választás egy délutáni étkezéshez az irodában, az agy serkentésére és az energia felfuttatására.

2. Mogyoró

Az E-vitamin (100 g-ban a napi adag 80%-a) mellett a mogyoró kiváló forrása a B-vitaminoknak, köztük a folsavnak, valamint a magnéziumnak, kalciumnak és káliumnak.

3. Napraforgómag

Ha a magvak nassolása a kedvenceink az esti mozizás közben, akkor nincs okunk aggodalomra – száz gramm napraforgómaggal a napi E-vitamin adag 78%-át megkapjuk.

4. Szárított sárgabarack

Az aszalt sárgabarack a napi E-vitamin-mennyiség közel 25%-ával helyet kap a rangsorban, külön-külön pedig az emésztés és a koleszterinszint szabályozásában fontos rostokat ad nekünk.

Ne feledjük, hogy a szupermarketben árusított aszalt gyümölcsöket gyakran glükóz-fruktóz sziruppal áztatják, amely extra cukorforrás, amire nincs szükségünk.

Ügyeljünk arra, hogy olyan szárított gyümölcsöket válasszunk, amelyek nem tartalmaznak nem kívánt összetevőket.

5. Spenót

1 csésze főtt spenót a napi E-vitamin adag körülbelül 25%-át biztosítja számunkra, de nem szükséges egymagában fogyasztani – minden zöld leveles zöldség (mángold, kelkáposzta, cékla és mustár) jó vitaminforrás.

6. Tök

Az ősz a kedvencünk, elsősorban a különféle formájú és méretű sütőtökök miatt, amelyek sokféle recepthez illenek. A különféle diéták mellett jó mennyiségű E-vitamint biztosítanak számunkra – a napi adag 18%-a 1 csésze főtt sütőtökben.

7. Avokádó

A hasznos egyszeresen telítetlen zsírokon kívül az avokádó jó mennyiségű E-vitamint is biztosít számunkra – 150 gramm gyümölcsben körülbelül 16%-ot.

Egyben az egyik legjobb reggeli étel, amely elegendő energiát és minőségi napkezdést biztosít számunkra.

8. Kiwi

A kiwi nemcsak az E-vitaminnak (180 g-ban kb. 15%), hanem a C-vitaminnak is nagyon jó forrása, amely az immunrendszer erősítésére szolgál.

9. Olivaolaj

Minden növényi olaj jó E-vitamin forrás, beleértve az olívaolajat, a napraforgóolajat és a kókuszolajat is. Az olívaolaj azonban amellett, hogy ellát bennünket az értékes antioxidánssal – egy evőkanálban az ajánlott napi adag körülbelül 13%-át megkapjuk, és értékes egyszeresen telítetlen zsírokkal is ellát bennünket, amelyek tovább ápolják a szív egészségét.

10. Piros paprikák

Amellett, hogy a leggazdagabb C-vitamin-forrás, a pirospaprika a napi E-vitamin-adag körülbelül 12%-át adja. Ezenkívül a lutein és a zeaxantin forrása, két antioxidáns, amelyek gondoskodnak a szem egészségéről.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez