A méhészeti termékeket ősidők óta az egyik leggyógyítóbb és legkülönlegesebb természetes gyógyító ajándéknak tekintik.
A méz, a propolisz és a perga (méhkenyér) számos betegség népi receptjeinek alapja, de a felsorolt termékek egyikének jótékony tulajdonságai sem hasonlíthatók össze a méhpempőével.
Mi is az a méhpempő?
A méhpempő a méhek tevékenységétől elválasztott, az emberi szervezet számára előnyös tulajdonságokkal rendelkező termék. A méhek korlátozott mennyiséget termelnek belőle, és ez az ami olyan drágává teszi.
Ezenkívül a méhpempő tárolása speciális technológiákat igényel tulajdonságainak megőrzéséhez.
A méhpempő a fiatal dolgozó méhek emésztőrendszerének elülső részének mirigyei által kiválasztott váladék. Életüknek második-harmadik napjától 6-7 napig szintetizálják a méhpempőt, amely a lárvák táplálására szolgál, de utána kizárólag a királynő eledele.
A méhpempő krémszerű állagú, enyhén savanykás, fűszeres ízű fehér vagy enyhén sárga anyag, enyhe méz aromájú.
A méhpempőben található biológiailag aktív anyagok fény, levegő, hőmérséklet és egyéb tényezők hatására gyorsan elveszítik tulajdonságaikat. Ebben az értelemben a legkésőbb két órán belül nyert méhpempő hasznos.
A méhpempő összetétele a táplálkozó lárvák életkorától függ, kezdetben több fehérjét és zsírt és kevesebb cukrot tartalmaz, később pedig fordítva.
A méhpempő tartalma
9-19% fehérjék, amelyek kémiailag közel állnak a vérplazmához, 2-9% lipidek, 8-19% éhomi cukrok (glükóz, fruktóz, szacharóz), 1% ásványi anyagok, A-, E-, E-, C- és B-vitamin csoportok, telítetlen zsírsavak, szerves savak, tesztoszteron, ösztrogén, progeszteron, acetilkolin neurotranszmitter és más biológiailag aktív anyagok.
A méhpempő hatásai a szervezetünkre
- befolyásolja a fizikai aktivitást,
- tonizálja és nyugtatja a központi idegrendszert, javítja a memóriát,
- serkenti a belső elválasztású mirigyek anyagcsere-folyamatait és funkcióit, például az inzulin szekréciót,
- segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből,
- serkenti a vérképző folyamatokat, valamint az immunsejtek és a vörösvértestek képződését, ami erősíti az immunrendszert és segít a vérszegénységben,
- antibakteriális hatással rendelkezik, beleértve a tuberkulózis-, vírus- és rákellenes tulajdonságokat,
- javítja a szív- és érrendszer működését, ami normalizálja a vérnyomást és véd az érelmeszesedés ellen,
- helyreállítja a gyomor-bél traktus aktivitását, különösen dysbacteriosisban, elpusztítja az opportunista kórokozókat a bélben és normalizálja azok mikroflóráját,
- csökkenti a gyomor és a belek simaizmainak görcseit, pl. görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása van,
- segíti a szövetek helyreállítását a sebekben,
- táplálja a csontszövetet,
- serkenti az anyatej kiválasztását,
- korlátozza az öregedési folyamatot.
Belső használatra ajánlott
- alultápláltság, fogyás, különösen súlyos betegségekből, gyomor- és bélrendszeri betegségekből, valamint étvágytalanságból való felépülési folyamatban,
- a szülés utáni felépülés és az anyatej stimulálása során, különböző eredetű neurózisokban, férfiaknál merevedési zavarokban, menopauzában, zsíros arc- és fejbőrben szenvedőknek.
Helyileg a méhpempőt különféle eredetű bőrsebekre alkalmazzák, beleértve a gennyes fekélyeket is.
A méhpempő bevitele
- A méhpempő ne érintkezzen fémtárgyakkal, mert különben kémiai reakció megy végbe, ami elveszti tulajdonságait.
- A legjobb, ha friss méhpempőt fogyasztasz a nyelv alatt, néhány percet várva, hogy elolvadjon. Ily módon a méhpempő könnyebben felszívódik a vérbe, ami a leggyorsabb hatást adja.
- Az ajánlott napi adag felnőttek számára profilaktikus használatra napi 350 és 700 mg között van. Naponta kétszer érdemes elosztani a bevitelt – reggel és délután.
- Éjszaka nem szabad bevenni, mert izgatja a szervezetet és álmatlansághoz vezethet. A méhpempővel végzett kezelés során az adag 1200 mg-ra emelhető.
- 5 év feletti gyermekeknek 0,2-0,5 g-os adagok javasoltak, csecsemőknél a dózist testtömeg alapján határozzák meg.
Receptek méhpempővel
A népi gyógyászat bővelkedik olyan receptekben, amelyekben a méhpempő a fő összetevő. Ez a tény egyáltalán nem meglepő, mivel a méhészeti termék hatásos gyógyszerként való felhasználását nemcsak a népi gyógyászat, hanem az orvostudomány is elismeri.
A méhpempő, amelynek előnyös tulajdonságai számos betegség kezelésére alkalmazhatók, számos recept alapja lett:
- Ital mézzel és almával: Egy pohár szobahőmérsékletű vízben keverjünk el 1 evőkanál mézet méhpempővel és 1 teáskanál almaecettel. A kellemes frissítő íz mellett az ital kifejezett általános erősítő tulajdonságokkal rendelkezik, és segít enyhíteni a toxikózist a terhesség alatt;
- Zöld tea méhpempővel: A recept alapja a zöld tea gyógynövényekkel, amelyet lehűtve egy kanál mézet és méhpempőt adhatunk hozzá. Ez az egyedülálló megfázás elleni gyógyszer már néhány adag után segíthet enyhíteni a betegség tüneteit;
- Maszk méhpempővel: Modern nők kedvenc receptje, akik szépek akarnak lenni! Elég 1 evőkanál tejet, 1 teáskanál mézet és néhány csepp méhpempőt összekeverni. Vigyük fel a keveréket a bőrre, és várjunk 10-15 percet – az arc kellemesen puha, sima és bársonyos lesz.
A méhpempő okozta ártalmak
A méhpempővel szemben számos allergiás reakciót jelentettek. Ha valaki allergiás a virágporra óvatosan kell eljárnia a méhváladék első bevitelével.
Vannak asztmás rohamok, allergiás krízisek, sőt halálesetek is a méhészeti termékek használatából eredően meglévő allergiák esetén.