A szív és érrendszer egészsége

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

Akinek már gondja van a szívével annak azért kellene betartania az alábbiakat, akinek nincs annak pedig azért, hogy ne is legyen gondja.

És mit kell betartani?

Nos ez egyszerű: mozgás és egészséges táplálkozás. Ez az alapvető egészségnek az alapköve, de most nézzük meg kifejezetten a szívre vonatkozólag.

A szív egészségéért

Figyelembe kell venni, hogy a szív- és érrendszeri panaszokkal küzdőknek más lehetőségeik vannak mozgás terén, mint az egészségeseknek.

Ez igaz a táplálkozásra is, de ezek nem azt jelentik, hogy akinek nincs panasza az ne kövesse az alábbi leírást. Észre fogod venni, hogy mennyi minden van benne, ami általánosságban is hasznos, nem csak a szívbetegek számára. Lássuk az életmódot:

A test mozgásra van teremtve

Köztudott, hogy ha valaki nem mozog eleget, akkor a teste szépen lassan leépül, elgyengül. Aki mozog megfelelő mennyiséget, sokkal élénkebb, erősebb.

Ezért nincs más lehetőség, fel kell állni és mozogni. Most egy olyan mozgásfajtát ajánlok, ami szíveseknek kifejezetten jót tehet: tajcsi.

Ez egy lassan végezhető mozgás, mely javítja a keringést – mégis elegendő terhelést ad ahhoz, hogy lassanként megerősítse az izmokat.

Ha a tajcsi nem szimpatikus, akkor sétáljunk és közben végezzünk légző gyakorlatokat. Természetesen, akinek nincs szív panasza csinálhat ennél megterhelőbb mozgást is.

Bármit választunk vegyük figyelembe adottságainkat és egészségi állapotunkat. Aztán kezdjünk el mozogni!

A meditáció, mint a szív gyógyszere

Sokan talán egész életükben nem próbálják ki a meditációt. Sokszor az érv az, hogy “nincs rá időm”. Aki ezt mondja, annak van a legnagyobb szüksége a meditációra.

Akinek szív- és érrendszeri panasza van, annak kötelező a mindennapos meditáció. Sokan nem tudják hogyan kell meditálni. Most egy nagyon egyszerű meditációt fogok ajánlani:

  • Ülj le kényelmesen egy székre. A felső testedet tartsd egyenesen. A karjaidat vagy tedd kényelmesen a karfára vagy lazán ejtsd az öledbe. A talpaid a talajon legyenek. Se a lábaid, se a kezeid ne legyenek összefonva, keresztbe téve.
  • Csukd be a szemed és végezz mélylégzést. Szívd be a levegőt 3-5 másodpercen keresztül az orrodon. Tartsd bent a levegőt szintén 3-5 másodpercig, majd 6-10 másodperc alatt fújd ki. Csak a légzésre koncentrálj – eleinte segíthet ha számolod a másodperceket, de nincs nagy jelentősége, inkább a légzésre figyelj, a többi majd kialakul.
  • A feljebb leírt légzésből legalább 20-at csinálj, majd térj át a kényelmes normális légzésre. Gondolatban keress egy számodra kedves, nyugodt helyet. Ez lehet a természetben, lehet egy épületben vagy akár egy hegy tetején is. A lényeg, hogy Te jól érezd ott magad.
  • Gondolataid segítségével utazz el erre a helyre. Majd alaposan nézz körbe. Vizsgálj meg mindent alaposan.
  • Ha már mindenben kigyönyörködted magad, akkor csak ülj és élvezd a környezetet.
  • Ha úgy érzed elég volt, akkor lassan térj vissza a szobába ahol vagy. Mielőtt kinyitnád a szemed, lassan mozgasd meg karjaidat és lábaidat. Nyújtózkodj egyet, majd nyisd ki szemeid, állj fel és folytasd a napodat.

Étrendi lehetőségek

Az artériában található zsír- és koleszterin maradványokat eltávolító ételek:

  • Hüvelyesek: valamennyi hüvelyes jó lehet, de a mungó-bab kifejezetten a magas vérnyomásra fejt ki jótékony hatást. Természetesen ehetünk borsót, babot vagy lencsét is, mindegyik jó választás. Sok C- és E-vitamin van bennük, melyek mellett lecitin és niacin (B3-vitamin) is bőséggel megtalálható.
  • Gabona: teljes gabonára gondolok, például rozs, zab, amaránt. Ezenkívül jó a rizs vagy akár a hajdina is. Niacint minden gabona tartalmaz, de kiemelkedően sokat a barna rizs. A rutin, mely a hajdina összetevője, erősíti az érfalat. És minden gabona sok E-vitamin-t is tartalmaz.
  • Zöldség, gyümölcs: retek, fokhagyma, zeller és banán, melyek kifejezetten jótékonyak szívesek számára. Ezenkívül jó választás a torma, csípős paprika, bármilyen hagyma, zöld levelesek, brokkoli, petrezselyem, uborka és a gomba is. E-vitamin és omega-3 zsírsavban gazdag tápanyag források, illetve C-vitamin forrásként is szolgálhatnak (főként a csípős paprika, káposzta, citrusfélék és a petrezselyem).
  • Diófélék és magvak: mandula, lenmag, chia mag, mák, dió. Minden dióféle gazdag E-vitamin forrás. Omega zsírsavakban is gazdagok és a lecitin pótlására is alkalmasak (legtöbb a napraforgó magban található).

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez