Eper kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

Az eper kalória- és tápanyagtartalmának megismerése fontos lehet mindazok számára, akik egészségesen szeretnének táplálkozni. Az alábbi táblázat 100 gramm eper tápértékeit tartalmazza, beleértve a jelentősebb vitaminokat és ásványi anyagokat.

Az NRV% (Napi Referencia Érték) azt mutatja meg, hogy az adott tápanyag mennyiben járul hozzá a napi ajánlott bevitelhez. Az információk a USDA és más megbízható táplálkozástudományi forrásokból származnak.

Eper kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória32kcal1.6%
Fehérje0.67g1.3%
Zsír0.3g0.4%
Szénhidrát7.68g2.9%
Cukor4.89g
Rost2g8%
Glikémiás Index (GI)40
A-vitamin1µg0.1%
B1-vitamin0.02mg1.3%
B2-vitamin0.02mg1.5%
B3-vitamin0.39mg2.4%
B5-vitamin0.13mg2.2%
B6-vitamin0.05mg3.5%
B9-vitamin24µg6%
C-vitamin58.8mg65%
E-vitamin0.29mg1.9%
K-vitamin2.2µg1.8%
Kalcium16mg1.6%
Vas0.41mg2.9%
Magnézium13mg3.3%
Foszfor24mg3.4%
Kálium153mg7.7%
Nátrium1mg0.04%
Cink0.14mg1.4%
Réz0.05mg5.6%
Mangán0.39mg16.7%

Az eper tápanyagtartalma

Az eper nemcsak finom, hanem tápanyagokban is gazdag gyümölcs. Magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, és antioxidánsai hozzájárulnak a sejtek védelméhez. Az eper alacsony kalóriatartalma miatt kiváló választás lehet fogyókúrázóknak és egészséges életmódot követőknek egyaránt.

Rost- és cukortartalom

Rosttartalma segíti az emésztést és hozzájárul a teltségérzet kialakulásához. A gyümölcs természetes cukortartalma ugyan emeli a vércukorszintet, de a rostok lassítják ennek a folyamatnak a sebességét. Ezért az eper fogyasztása nem okoz gyors vércukorszint-ingadozást, ami különösen fontos a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciával küzdők számára.

Vitaminok és ásványi anyagok

Az eper gazdag különféle vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például az A-, B-, C-, és K-vitamin, valamint a kalcium, vas, magnézium és kálium. Ezek a tápanyagok hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez, a csontok egészségéhez, az izomműködéshez és az anyagcsere folyamatokhoz. A változatos vitamin- és ásványianyag-tartalom miatt az eper fogyasztása segíthet a napi tápanyagszükséglet kielégítésében.

Glikémiás Index (GI)

Alacsony glikémiás indexe (GI) azt jelenti, hogy a fogyasztása után a vércukorszint lassan és egyenletesen emelkedik. Ez különösen fontos azok számára, akiknek fontos a vércukorszint szabályozása, például a cukorbetegek vagy az inzulinrezisztenciával küzdők. Az alacsony GI-érték mellett az eper ízletes és egészséges snack lehet bármilyen diéta részeként.

Felhasználási tippek

Az eper sokféleképpen felhasználható a konyhában, legyen szó friss gyümölcsök fogyasztásáról, turmixok, saláták vagy desszertek készítéséről. Frissen fogyasztva a legjobb, de lekvárok, szószok és sütemények alapanyagaként is megállja a helyét. Az eper változatos felhasználása révén könnyen beépíthető a mindennapi étrendbe, így mindenki élvezheti jótékony hatásait.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez