Fehérje diéta – Minden amit tudni kell róla

Szerző: Norbert

Fehérje diéta – egy menü azok számára, akik szeretnének megszabadulni a felesleges kilóktól, de anélkül, hogy megfosztanák magukat a haltól és a hústól.

Azok, akik fogyókúrához folyamodnak, valószínűleg tudják, milyen fájdalmas az éhezés. Ezen kívül rendkívül káros is az egész szervezetre, de gyakorlatilag hatástalan is, mert a diéta lejárta után azonnal visszanyerhetjük a leadott súlyt.

Ha nem éhezni, hanem fogyni akarsz, akkor egy jó fehérje diéta megfelelő megoldás lehet számodra.

Mi az a fehérje diéta?

A fehérje diéta fő összetevője, ahogy a nevéből is sejthető, a magas fehérjetartalmú termékek fogyasztása. Egyes gyümölcsök és zöldségek megengedettek, de az ételnek szinte semmilyen szénhidrátot és zsírt nem szabad tartalmaznia.

A kívülről érkező szénhidrátok nélkül a szervezet elkezdi használni a saját tartalékait. A szervezet csak az általunk bevitt fehérjét kezdi el felhasználni, így a test beleesik a fogyás folyamatába.

A fehérje diéta előnyei

Nem meglepő, hogy a fehérjék azon képessége, hogy elnyomja az étvágyat és fokozza az anyagcserét, segíthet a fogyásban.

Számos kiváló minőségű tanulmány kimutatta, hogy a fehérjebevitel növelése elősegíti a zsírvesztést.

Általában, ha csökkentjük a kalóriabevitelt, lelassul az anyagcserénk. Részben innen ered az izomvesztés.

A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a magasabb fehérjebevitel segíthet megvédeni az izomvesztést és fokozni az anyagcserét.

Ezért ha izomtömeget szeretnél gyarapítani, fehérje diéta betartása javasolt. Ezenkívül sok táplálkozási szakember fehérje étrendet ír elő a fogyás érdekében.

Fontos, hogy a standard vagy magas fehérjetartalmú étrend mindenki számára hatékony lehet.

Általánosságban elmondható, hogy a magas fehérjetartalmú diéták csökkentik az éhségérzetet, fokozzák az anyagcserét és védik az izmokat, hatásossá teszik a fogyásban és a testösszetétel javításában.

A fehérje diéta egyéb jótékony hatásai

A testsúlyra gyakorolt ​​jótékony hatásai mellett a fehérje számos más módon is hozzájárulhat az egészség javításához:

  • Növeli az izomtömeget: Tanulmányok azt mutatják, hogy a nagyobb fehérjebevitel növelheti az izomméretet és az erőt, ha edzéssel kombináljuk. (1) (2)
  • Csökkenti az izomvesztést az öregedés során: Sokan veszítenek izomzatot az életkorral. Egy tanulmány kimutatta, hogy a napi fehérjeturmix hozzáadása segít megóvni az egészséges idős férfiak izomzatának egészségét.
  • Csonterősítés: A magasabb fehérjebevitel elősegítheti a csontok egészségét. Egy tanulmány szerint a legtöbb állati fehérjét fogyasztó idősebb nőknél óriási, 69%-kal csökkent a csípőtáji törések kockázata.
  • A sebgyógyulás javítása: Tanulmányok azt mutatják, hogy a fehérje étrend követése javíthatja a műtéttel vagy sérülésekkel kapcsolatos sebgyógyulást. (3) (4) (5)

Mennyi fehérjét kell naponta fogyasztani a fehérje diéta követéséhez?

A napi fogyasztandó fehérje optimális mennyisége kissé ellentmondásos.

A 0,8 gramm/kg-os táplálkozási referenciabevitel alapján egy 68 kg-os embernek körülbelül 54 grammra lesz szüksége naponta.

Bár ez elegendő lehet a közvetlen fehérjehiány megelőzéséhez, sok szakértő úgy véli, hogy ez túl alacsony az optimális egészséghez, beleértve az izomtömeg fenntartását is.

Valójában a tanulmányok azt mutatják, hogy az idősebb embereknek több fehérjére van szükségük, és arra a következtetésre jutottak, hogy kilogrammonként 1,3 gramm segíthet megelőzni az életkorral összefüggő izomvesztést.

Ezenkívül a fehérjediéta, amely megduplázza az étrendi referenciabevitelt kilogrammonként 1,6 grammal, fokozza a zsírvesztést, javítja a testösszetételt és védi az izmokat a fogyás során.

A fogyás és az általános egészség érdekében a fehérje diétának körülbelül 1,2-1,6 grammot kell biztosítania kilogrammonként és a napi kalória 20-30%-át.

Egy 68 kilós ember számára ez napi 82-110 gramm fehérjét biztosít, a kalóriabeviteltől függően.

Emellett fontos, hogy a fehérjebevitelt egyenletesen osszuk el a nap folyamán, ez lehetővé teszi, hogy szervezetünk a leghatékonyabban használja fel a fehérjét.

A fehérje diéta hátrányai

A gyakorlatilag szénhidrát- és zsírmentes étrend nem nevezhető kiegyensúlyozottnak. A szervezetnek minden nap szükséges tápanyag-összetevők hiánya száraz hajhoz, bőrszárazsághoz, egészségtelen arcbőrhöz vezet – mindez fehérje étrenddel beszerezhető.

A vitaminok tabletta formában nem tudják megoldani a problémát, mert a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitamin zsír jelenlétében felszívódik a szervezetben.

A fehérjetartalmú ételek nem tartalmaznak sok vizet, ezért fontos, hogy a diéta alatt bőven igyunk folyadékot. Ez pedig segít a fogyásban, mert felgyorsítja az anyagcserét.

Ráadásul a fehérje diéta megterheli a vesét, ezért érdemes még több vizet inni.

Kockázati tényezők

  • A magas fehérjetartalmú étrend biztonságos és egészséges a legtöbb ember számára.
  • A közhiedelemmel ellentétben a magasabb fehérjebevitel nem okoz veseproblémákat normál veseműködésű embereknél. Sőt, egy tanulmány megállapította, hogy amikor a túlsúlyos, cukorbeteg és vesebetegségben szenvedő emberek korai stádiumban 30% fehérjét tartalmazó fogyókúrát folytattak 12 hónapon keresztül, a veseműködésük nem romlott. (6)
  • Másrészt azoknak, akiknek már közepesen vagy előrehaladott vesebetegségük van, általában csökkenteniük kell fehérjebevitelüket, hogy ne károsítsák a veseműködést.
  • A magas fehérjetartalmú étrend szintén elősegítheti a vesekövek kialakulását az arra érzékeny embereknél.
  • Ezenkívül a májbetegségben vagy más súlyos egészségi állapotban szenvedőknek konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt fehérje diétát kezdenének.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez