Az U-vitamin, más néven S-metilmetionin a vitaminszerű anyagok csoportjába tartozik, de a felhasználók kényelme érdekében egyszerűen vitaminnak nevezik. Nem különösebben ismert, és talán ez a fő oka annak, hogy a szakemberek nem tanulmányozzák annyira, mint például az A-vitamin, a B-vitamin-komplex és a C-vitamin.
Az emberi egészségre gyakorolt előnyei azonban vitathatatlanok. Úgy gondolják, hogy az U-vitamin az aktivált metionin, amely figyelemre méltó hatással van a szállított metilgyökökre, amelyek szükségesek az emberi szervezetben a szintézisek megvalósításához. Nagyra értékelik a gyomor- és bélnyálkahártya-problémákra gyakorolt hatása miatt.
Az U-vitamin története
A vegyület elnevezése a fekély, ulcus latin szóból származik, és a gyomorfekélyre gyakorolt jótékony hatása az oka annak, hogy kapcsolatba kerül vele.
Az U-vitamin a huszadik század közepén kezdett népszerűvé válni, nevét először Garnet Cheney amerikai tudóshoz fűzték. Nem túl hosszú története ellenére az anyagnak rövid időn belül sikerült bebizonyítania, hogy értékes segítőtárs a meglehetősen alattomos és súlyos betegségek elleni küzdelemben.
Az U-vitamin forrásai
Az U-vitamin nem képződik az emberi szervezetben, hanem a táplálékkal együtt kerül be. Az anyag forrása főként néhány zöldség. Lehetőség van kémiai úton is beszerezni, de ebben az esetben a hatékonysága különböző betegségekben továbbra is vitatott.
A káposzta, sárgarépa, zeller, petrezselyem, zöldhagyma, spárga, cékla, burgonya, brokkoli, fehérrépa a vitaminszerű anyag értékes forrásának számít. A szervezetben történő sikeres felszívódás érdekében azonban ajánlatos ezeket az ételeket nyersen fogyasztani.
Ha a zöldségeket több mint harminc percig főzzük, a vegyület előnyös tulajdonságai általában csökkennek. A felsorolt növények közül azonban nem mindegyik tartalmaz ugyanannyi vitaminszerű anyagot. Érdekes tény, hogy koncentrációja nagyobb a melegebb országokban termesztett növényekben.
Egyes források szerint az U-vitamin állati eredetű élelmiszerekben is megtalálható. Ismert mennyiségben ökológiai körülmények között nevelt állatok nyers tojássárgája, teje és mája tartalmazza.
Az U-vitamin funkciói
Az U-vitamin védi a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját, és gondoskodik annak gyógyulásáról gyulladás esetén. Antihisztamin és antiallergiás tulajdonságai jellemzik. Legelőnyösebb funkciói közé tartozik a hisztamin hatástalanítása, amely a peptikus fekélybetegséggel jár.
Azt is tartják, hogy képes csillapítani a fájdalmat. Azt is mondják, hogy az U-vitamin normalizálja a gyomor savasságának szintjét, ami viszont hozzájárul a sikeres emésztéshez. Vannak olyan jelentések is, amelyek szerint a kérdéses anyag részt vesz a bőr szerkezetének gyorsabb helyreállításában. A májműködést is javítja.
Az U-vitamin előnyei
A tudósok szerint az U-vitamint méltánytalanul elhanyagolják, tekintve, hogy számos előnye van a különféle panaszok leküzdésében. Mint már említettük, a gyomorfekély erős ellenségének tartják.
A kutatások azt mutatják, hogy a káposztalé vagy a nyers káposzta rendszeres fogyasztása segít megelőzni a betegséget, valamint a már megjelent betegség leküzdését is. Elegendő körülbelül 200 ml friss gyümölcslé naponta.
De ez még nem minden. A vitaminszerű anyag nyombélfekélyben, gyomorhurutban fejti ki gyógyító hatását. Vannak olyan vélemények is, hogy segít ételallergia, bronchiális asztma, májproblémák esetén.
Véd a fertőzések ellen, erősíti az immunrendszert, segít gyorsabban kezelni a bőrbetegségeket és küzd a szénanáthával járó panaszokkal. Pozitív eredményeket mutatott depressziós állapotokban is.
U-vitamin hiány
Az U-vitamin hiánya általában olyan embereknél figyelhető meg, akik nem fogyasztják azokat a zöldségeket, amelyekben ez található. A szóban forgó anyag hiánya esetén a gyomor megnövekedett savassága észlelhető, ami fekélyekhez vagy más gyomorbetegségekhez vezethet.
U-vitamin túladagolás
Az U-vitamin vízben oldódó vitamin, ezért nem marad meg sokáig a szervezetben. Tehát minden extra adag belőle, ami a szervezetünkbe kerül, kiürül.
Éppen ezért nehéz az anyag túladagolásáról beszélni. Nem tanácsos azonban túlzásba vinni az azt tartalmazó étrend-kiegészítőket, mert nem helyettesíthetik a változatos és teljes értékű étrendet.
Ha ilyen tabletták vagy porok szedését tervezzük, minden esetre konzultáljunk szakemberrel. Ha már vásároltunk hasonló készítményeket, figyelmesen olvassuk el a mellékelt tájékoztatón található utasításokat.
U-vitamin tárolása
Az U-vitamint tartalmazó készítményeket száraz és sötét helyen kell tárolni. Ne feledjük, hogy magas hőmérsékleten az anyag megsemmisül. Könnyen oxidálódik is. A hűtést illetően elmondhatjuk, hogy jól bírja.
Az U-vitamin kölcsönhatása más anyagokkal
Az U-vitamin nem tekinthető agresszív anyagnak, és nem befolyásolja hátrányosan más hasznos anyagok felszívódását. Azt is megállapították, hogy más vízben oldódó vitaminok és gyógyhatású gyógyszerek nem zavarják az U-vitamin felszívódását.
További kapcsolódó “Tudnivalók a vitaminokról” ajánlásaink
Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több vitamin egészségre irányuló hatásairól, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:
- B1 vitamin: A tiamin segít a sejtek energiatermelésében.
- B2 vitamin: A riboflavin részt vesz a sejtek energiatermelésében és fontos a megfelelő látásért.
- B3 vitamin: Niacin, amely fontos az energia metabolizmusához.
- B5 vitamin: A pantoténsav részt vesz az anyagcserében és fontos a bőr, a haj és az agy egészségéhez.
- B6 vitamin: Fontos szerepet játszik a fehérjék metabolizmusában és fontos a sejtek növekedésében.
- B7 vitamin: A biotin részt vesz a bőr, a haj és a körmök egészségének fenntartásában.
- B12 vitamin: Fontos a vörösvérsejtek képzéséhez.
- D vitamin: Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását és a csontok egészségének megőrzéséhez is szükséges.
- D3 vitamin: Segít a csontok erősítésében és fontos a zsír és a kalcium felszívódásához.
- E vitamin: Megvédi a sejteket az oxidatív stressztől.
- F vitamin: Fontos a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez.
- K vitamin: Szükséges a vér képződéséhez.
Kiemelt kép forrása: foodism.xyz