U-vitamin – Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

Az U-vitamin, más néven S-metilmetionin a vitaminszerű anyagok csoportjába tartozik, de a felhasználók kényelme érdekében egyszerűen vitaminnak nevezik. Nem különösebben ismert, és talán ez a fő oka annak, hogy a szakemberek nem tanulmányozzák annyira, mint például az A-vitamin, a B-vitamin-komplex és a C-vitamin.

Az emberi egészségre gyakorolt ​​előnyei azonban vitathatatlanok. Úgy gondolják, hogy az U-vitamin az aktivált metionin, amely figyelemre méltó hatással van a szállított metilgyökökre, amelyek szükségesek az emberi szervezetben a szintézisek megvalósításához. Nagyra értékelik a gyomor- és bélnyálkahártya-problémákra gyakorolt ​​hatása miatt.

Az U-vitamin története

A vegyület elnevezése a fekély, ulcus latin szóból származik, és a gyomorfekélyre gyakorolt ​​jótékony hatása az oka annak, hogy kapcsolatba kerül vele.

Az U-vitamin a huszadik század közepén kezdett népszerűvé válni, nevét először Garnet Cheney amerikai tudóshoz fűzték. Nem túl hosszú története ellenére az anyagnak rövid időn belül sikerült bebizonyítania, hogy értékes segítőtárs a meglehetősen alattomos és súlyos betegségek elleni küzdelemben.

Az U-vitamin forrásai

Az U-vitamin nem képződik az emberi szervezetben, hanem a táplálékkal együtt kerül be. Az anyag forrása főként néhány zöldség. Lehetőség van kémiai úton is beszerezni, de ebben az esetben a hatékonysága különböző betegségekben továbbra is vitatott.

A káposzta, sárgarépa, zeller, petrezselyem, zöldhagyma, spárga, cékla, burgonya, brokkoli, fehérrépa a vitaminszerű anyag értékes forrásának számít. A szervezetben történő sikeres felszívódás érdekében azonban ajánlatos ezeket az ételeket nyersen fogyasztani.

Ha a zöldségeket több mint harminc percig főzzük, a vegyület előnyös tulajdonságai általában csökkennek. A felsorolt ​​növények közül azonban nem mindegyik tartalmaz ugyanannyi vitaminszerű anyagot. Érdekes tény, hogy koncentrációja nagyobb a melegebb országokban termesztett növényekben.

Egyes források szerint az U-vitamin állati eredetű élelmiszerekben is megtalálható. Ismert mennyiségben ökológiai körülmények között nevelt állatok nyers tojássárgája, teje és mája tartalmazza.

Az U-vitamin funkciói

Az U-vitamin védi a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját, és gondoskodik annak gyógyulásáról gyulladás esetén. Antihisztamin és antiallergiás tulajdonságai jellemzik. Legelőnyösebb funkciói közé tartozik a hisztamin hatástalanítása, amely a peptikus fekélybetegséggel jár.

Azt is tartják, hogy képes csillapítani a fájdalmat. Azt is mondják, hogy az U-vitamin normalizálja a gyomor savasságának szintjét, ami viszont hozzájárul a sikeres emésztéshez. Vannak olyan jelentések is, amelyek szerint a kérdéses anyag részt vesz a bőr szerkezetének gyorsabb helyreállításában. A májműködést is javítja.

Az U-vitamin előnyei

A tudósok szerint az U-vitamint méltánytalanul elhanyagolják, tekintve, hogy számos előnye van a különféle panaszok leküzdésében. Mint már említettük, a gyomorfekély erős ellenségének tartják.

A kutatások azt mutatják, hogy a káposztalé vagy a nyers káposzta rendszeres fogyasztása segít megelőzni a betegséget, valamint a már megjelent betegség leküzdését is. Elegendő körülbelül 200 ml friss gyümölcslé naponta.

De ez még nem minden. A vitaminszerű anyag nyombélfekélyben, gyomorhurutban fejti ki gyógyító hatását. Vannak olyan vélemények is, hogy segít ételallergia, bronchiális asztma, májproblémák esetén.

Véd a fertőzések ellen, erősíti az immunrendszert, segít gyorsabban kezelni a bőrbetegségeket és küzd a szénanáthával járó panaszokkal. Pozitív eredményeket mutatott depressziós állapotokban is.

U-vitamin hiány

Az U-vitamin hiánya általában olyan embereknél figyelhető meg, akik nem fogyasztják azokat a zöldségeket, amelyekben ez található. A szóban forgó anyag hiánya esetén a gyomor megnövekedett savassága észlelhető, ami fekélyekhez vagy más gyomorbetegségekhez vezethet.

U-vitamin túladagolás

Az U-vitamin vízben oldódó vitamin, ezért nem marad meg sokáig a szervezetben. Tehát minden extra adag belőle, ami a szervezetünkbe kerül, kiürül.

Éppen ezért nehéz az anyag túladagolásáról beszélni. Nem tanácsos azonban túlzásba vinni az azt tartalmazó étrend-kiegészítőket, mert nem helyettesíthetik a változatos és teljes értékű étrendet.

Ha ilyen tabletták vagy porok szedését tervezzük, minden esetre konzultáljunk szakemberrel. Ha már vásároltunk hasonló készítményeket, figyelmesen olvassuk el a mellékelt tájékoztatón található utasításokat.

U-vitamin tárolása

Az U-vitamint tartalmazó készítményeket száraz és sötét helyen kell tárolni. Ne feledjük, hogy magas hőmérsékleten az anyag megsemmisül. Könnyen oxidálódik is. A hűtést illetően elmondhatjuk, hogy jól bírja.

Az U-vitamin kölcsönhatása más anyagokkal

Az U-vitamin nem tekinthető agresszív anyagnak, és nem befolyásolja hátrányosan más hasznos anyagok felszívódását. Azt is megállapították, hogy más vízben oldódó vitaminok és gyógyhatású gyógyszerek nem zavarják az U-vitamin felszívódását.

További kapcsolódó “Tudnivalók a vitaminokról” ajánlásaink

Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több vitamin egészségre irányuló hatásairól, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:

 • B1 vitamin: A tiamin segít a sejtek energiatermelésében.
 • B2 vitamin: A riboflavin részt vesz a sejtek energiatermelésében és fontos a megfelelő látásért.
 • B3 vitamin: Niacin, amely fontos az energia metabolizmusához.
 • B5 vitamin: A pantoténsav részt vesz az anyagcserében és fontos a bőr, a haj és az agy egészségéhez.
 • B6 vitamin: Fontos szerepet játszik a fehérjék metabolizmusában és fontos a sejtek növekedésében.
 • B7 vitamin: A biotin részt vesz a bőr, a haj és a körmök egészségének fenntartásában.
 • B12 vitamin: Fontos a vörösvérsejtek képzéséhez.
 • D vitamin: Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását és a csontok egészségének megőrzéséhez is szükséges.
 • D3 vitamin: Segít a csontok erősítésében és fontos a zsír és a kalcium felszívódásához.
 • E vitamin: Megvédi a sejteket az oxidatív stressztől.
 • F vitamin: Fontos a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez.
 • K vitamin: Szükséges a vér képződéséhez.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez