A szilva kalória- és tápértékeiről szóló táblázatunk segítségével átfogó képet kaphatunk erről a finom és egészséges gyümölcsről. A táblázat 100 grammra vetítve mutatja be a szilva jelentősebb tápanyagait. Az NRV% érték (Napi Beviteli Referenciaérték) azt jelzi, hogy a feltüntetett mennyiség hány százaléka a napi ajánlott bevitelnek.
Az információk megbízható forrásokból, többek között a USDA és az EFSA adatbázisából származnak. Tekintsük át együtt, hogy mi minden található meg ebben a sokoldalú gyümölcsben!
Szilva kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Mennyiség | Egység | NRV% |
---|---|---|---|
Kalória | 46 | kcal | 2.3% |
Fehérje | 0.7 | g | 1.4% |
Zsír | 0.3 | g | 0.4% |
Szénhidrát | 11.4 | g | 4.4% |
Cukor | 9.9 | g | N/A |
Rost | 1.4 | g | 5.6% |
Glikémiás Index | 39 | GI | N/A |
A-vitamin | 17 | µg | 2.1% |
B1-vitamin | 0.028 | mg | 2.3% |
B2-vitamin | 0.026 | mg | 2.0% |
B3-vitamin | 0.417 | mg | 2.6% |
B6-vitamin | 0.029 | mg | 2.1% |
C-vitamin | 9.5 | mg | 10.6% |
E-vitamin | 0.26 | mg | 1.7% |
K-vitamin | 6.4 | µg | 5.3% |
Kálium | 157 | mg | 7.9% |
Kálcium | 6 | mg | 0.6% |
Magnézium | 7 | mg | 1.8% |
Foszfor | 16 | mg | 2.3% |
Vas | 0.17 | mg | 2.1% |
Réz | 0.057 | mg | 5.7% |
Mangán | 0.052 | mg | 2.6% |
Cink | 0.10 | mg | 1.0% |
Ajánlott napi fogyasztás
Naponta körülbelül 150-200 gramm szilva fogyasztása javasolt, ami egy-két közepes méretű gyümölcsnek felel meg. Ez a mennyiség biztosítja a szükséges tápanyagokat anélkül, hogy túlzott cukorbevitelt okozna.
Szilva a diétákban
A szilva különösen ajánlott a 160 grammos szénhidrátdiétához, mivel alacsony kalóriatartalmú és magas rosttartalmú, így segít a vércukorszint stabilizálásában. A nyersétel-diéta követői számára is ideális, hiszen természetes formájában, nyersen is fogyasztható.
A gyümölcs diéta során pedig a szilva kiváló választás, mivel alacsony kalóriatartalma mellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
Érdekességek a szilváról
A szilva nemcsak finom, hanem egészségre gyakorolt jótékony hatásai is figyelemre méltóak. Magas antioxidáns tartalma segíthet a sejtkárosodás elleni védelemben, míg rosttartalma elősegíti az emésztést. A szilva színanyagai, például az antocianinok, hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez is.