Jojó-effektus: Miért történik és hogyan kerülhető el?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A súlyvesztés és a diétázás gyakran bonyolult út, tele kihívásokkal. Az egyik legnagyobb kihívás, amivel szembe kell néznünk, a jojó-effektus, amikor a leadott kilók visszatérnek, sőt gyakran még több is lesz belőlük, miután abbahagytuk a diétát.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi okozza ezt a jelenséget, hogyan befolyásolja az egészségünket, és legfontosabb, hogyan kerülhetjük el.

Mi is az a jojó-effektus?

A jojó-effektus vagy jojó-diéta jelenségét akkor tapasztaljuk, amikor valaki jelentős mennyiségű súlyt veszít, általában szigorú diéta eredményeként, majd a diéta befejezése után a súly visszatér, gyakran még a kiindulási pontnál is nagyobb mértékben. Ez azért történik meg, mert az emberek hajlamosak visszatérni a diéta előtti étkezési szokásaikhoz, amint elérték a kívánt súlyt.

Ez a ciklikus súlyvesztés és -gyarapodás rendkívül káros az egészségre. Különösen nagy terhet ró a szív- és érrendszerre, de negatív hatással lehet az anyagcserére és az immunrendszerre is. Továbbá, a jojó-effektus gyakran negatív hatással van az egyének önértékelésére és mentális egészségére is, mivel a súlygyarapodás gyakran csalódást és önbizalom-vesztést okoz.

Az egészségügyi szakemberek általában arra ösztönzik az embereket, hogy kerüljék a gyors súlyvesztést ígérő, szigorú diétákat, és helyette válasszanak egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, amit hosszú távon is fenntarthatnak, és fokozatosan, egészséges ütemben veszítsenek súlyt.

A jojó-effektus okai

A jojó-effektus több okra vezethető vissza, köztük fiziológiai, pszichológiai és életmódbeli tényezőkre is.

 1. Fiziológiai okok: Amikor valaki hirtelen és jelentősen csökkenti a kalóriabevitelét, a szervezet éhínségmódba lép. Ez azt jelenti, hogy az anyagcsere lelassul, hogy a kalóriákat minél hosszabb ideig megtartsa. Amikor visszatérünk a normális étkezési szokásainkhoz, a szervezet még mindig a lassú anyagcserével dolgozik, ezért könnyebben tárolja el a kalóriákat zsírként, és visszahízzuk a leadott kilókat.
 2. Pszichológiai okok: Sok embernek a diétázás idején megvan a kellő motivációja, de amint elérik a kívánt súlyt, nehezen tartják fenn az új étkezési szokásokat. Ez gyakran a régi, egészségtelen szokásokhoz való visszatérést, és így a súly visszaszerzését eredményezi.
 3. Életmódbeli okok: A szigorú diéták gyakran olyan drasztikus változásokat igényelnek, amelyeket nehezen lehet hosszú távon fenntartani. Például, ha valaki nagyon kevés kalóriát fogyaszt, vagy teljesen kiiktat bizonyos élelmiszercsoportokat az étrendjéből, az nagyon valószínű, hogy előbb-utóbb visszatér a régi étkezési szokásaihoz.

Az egészséges súlymegtartás kulcsa a tartós életmódváltás, beleértve a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres fizikai aktivitást. Fontos, hogy a cél ne csak a súlycsökkentés, hanem a hosszú távú egészségmegőrzés legyen.

Hogyan befolyásolja a jojó-effektus az egészséget?

A jojó-effektus, vagyis a gyors súlyvesztés és súlygyarapodás ismétlődő ciklusa, több módon is negatívan befolyásolhatja az egészséget:

 1. Szív- és érrendszeri egészség: A gyors súlygyarapodás és -vesztés nagy terhet ró a szív- és érrendszerre. A változó testsúly növelheti a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
 2. Anyagcsere: A gyakori súlyváltozások befolyásolják az anyagcserét, ami hosszú távon megnehezítheti a súlykezelést. Ha a súlyod gyakran változik, a szervezeted alkalmazkodik azzal, hogy kevesebb kalóriát éget el, ami megnehezíti a fogyást és könnyebbé teszi a súlygyarapodást.
 3. Immunrendszer: A gyors súlyváltozások befolyásolhatják az immunrendszer működését, növelhetik a betegségekkel szembeni fogékonyságot.
 4. Mentális egészség: A jojó-diéta gyakran negatív hatással van az egyén önértékelésére és mentális egészségére. A súlygyarapodás és a sikertelen fogyókúra csalódást, szégyent és önbizalomvesztést okozhat, ami depresszióhoz és szorongáshoz vezethet.
 5. Csontritkulás: Egyes tanulmányok szerint a jojó-effektus növelheti a csontritkulás kockázatát.

Mindezek miatt az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy kerüljük a gyors súlyvesztést ígérő, szigorú diétákat, és helyette fokozatosan és egészséges ütemben veszítsünk súlyt, fenntartva egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet és rendszeres fizikai aktivitást.

Hogyan kerülhető el a jojó-effektus?

A jojó-effektus elkerülése érdekében az alábbi stratégiákat javasolják az egészségügyi szakemberek:

 1. Egészséges táplálkozás: Próbálj meg egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, ahelyett, hogy szigorú diétába kezdenél, amelyek tiltják bizonyos élelmiszerek vagy élelmiszercsoportok fogyasztását. Válassz olyan étrendet, amely magas rost-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmú, valamint alacsony zsír- és cukortartalmú ételeket tartalmaz.
 2. Fokozatos súlyvesztés: Az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy hetente legfeljebb 0,5-1 kg súlyvesztés az egészséges. A gyors fogyás gyakran nem fenntartható, és nagyobb valószínűséggel vezet a jojó-effektushoz.
 3. Rendszeres testmozgás: A rendszeres fizikai aktivitás segít fenntartani az egészséges testsúlyt. Törekedj a heti 150 perc közepes intenzitású, vagy 75 perc magas intenzitású aerob testmozgásra, mint például a gyors séta, futás vagy úszás.
 4. Önmagad támogatása: Az egészséges életmódváltás nehéz lehet, és támogatásra van szükség ahhoz, hogy sikeres legyen. Keresd meg a támogató közösségeket, szakembereket, barátokat és családtagokat, akik segítenek abban, hogy betartsd az új szokásaidat.
 5. Realisztikus célok kitűzése: Az irreális elvárások csak csalódáshoz vezetnek. Tűzz ki realisztikus célokat, és ünnepeld meg a kis győzelmeidet is az utad során.
 6. Életmódváltás: Az egészséges testsúly elérése és megtartása nem csak rövid távú diéta kérdése, hanem hosszú távú életmódváltást igényel.

Fontos, hogy az egészséges életmódváltás előtt konzultálj egészségügyi szakemberrel, aki segít a megfelelő tervezésben és támogatásban.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez