A spirulina egészségügyi előnyei

Szerző: Norbert

A kiváló minőségű élelmiszerek és az egészséges életmód iránti növekvő kereslet miatt az emberek mindig új termékeket keresnek. Ismerjük meg a spirulina fogyasztásának egészségügyi előnyeit, amely a közelmúltban igen népszerűvé vált.

Sokak szerint szuperélelmiszer ez a kék-zöld alga, amelyet étrend-kiegészítőként fogyasztanak.

Ez a kiegészítő magas fehérje– és vitamintartalommal rendelkezik, ezért kiválóan alkalmas növényi alapú étrendet folytatók számára.

Ezen mikroalgák antioxidáns, immunmoduláló és gyulladáscsökkentő hatása fontos szerepet játszhat az emberi egészségben. (1)

Tekintsük meg a spirulina jótékony hatásait

1. Kiváló táplálkozási profil

Mi az a spirulina?

Ez egy biomassza (a cianobaktériumok egy fajtája, amelyet gyakran kék-zöld algának neveznek), amely édes és sós vízben egyaránt képződik.

Úgy gondolják, hogy antimikrobiális, antiallergiás, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és még rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Különféle források szerint a mai Mexikóváros környékén élő aztékok már a 15. században betakarították őket élelmiszer-forrásként.

Egy evőkanál 7 gramm spirulina por összetétele a következőket tartalmazza:

2. Spirulina fogyáshoz

Segíthet a spirulina, ha fogyni szeretnél?

Valószínűleg már tudjuk, hogy a fehérje és a rost együttesen csökkenti az étvágyat és az éhséget. És ezek az algák mindkét összetevőben gazdagok.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a spirulina por vagy tabletták hosszú távú használata jótékony hatással van az étvágy csökkentésére. (2)

3. Az immunitás növelése

Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a spirulina sejtszinten segít leküzdeni a bakteriális fertőzéseket azáltal, hogy aktiválja az immunrendszer bizonyos tényezőit.

A spirulina valóban hasznos kiegészítő. Ha egészséges vagy, könnyebb lesz a fogyás.

4. Javíthatja az izomerőt és az állóképességet

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a spirulina tabletta vagy por bevétele javítja az izomerőt és az állóképességet.

Két tanulmány kimutatta, hogy a kék-zöld algák fogyasztása növeli az állóképességet, jelentősen meghosszabbítva a fáradtság idejét. (3) (4)

A tanulmány azt is kimutatta, hogy az emberek többet tudnak edzeni, és javult a teljesítményük. Ez azt jelenti, hogy az izmaik nem fáradnak el gyorsan.

5. Javítja a memóriát

A spirulinapor használata előnyös lehet a gyerekek számára a memória javítása és az iskolai eredmények javítása szempontjából.

Egy szenegáli tanulmány 2 gramm spirulinát mézzel egészített ki 6 iskolában 2 hónapon keresztül. A tanulmány végén a hallgatók jobb eredményekről és tanulmányi eredményekről számolnak be. (5)

A fehérjék a neurotranszmitterek építőkövei, olyan kis enzimek, amelyek megkötik és információt továbbítanak az agysejtek között. És ahogy már említettük, ezek a jótékony algák jó mennyiségű fehérjét tartalmaznak.

6. Vérnyomás csökkentése

A spirulina pozitív hatással van a vérnyomás csökkentésére.

A vizsgálat során a 18-65 év közötti emberek 4,5 gramm spirulinát kaptak 6 héten keresztül. Úgy tűnik, hogy ez csökkenti a szisztolés vérnyomásukat (felső határ), sőt a diasztolés vérnyomásukat (alsó határérték) is. (6)

A magas vérnyomás a szívbetegségek egyik kockázati tényezője.

Azonban legyünk óvatosak. A spirulina és a magas sótartalmú ételek fogyasztása nem segít a magas vérnyomás elleni küzdelemben.

Ezért tartsuk be az egészséges életmódot és étrendet, és a legjobb eredmény érdekében egészítsük ki ezeket spirulinával.

7. Szívbetegségek megelőzése

A spirulina számos különböző módon befolyásolja a szív egészségét. Egy tanulmány azt sugallja, hogy ezek a kék-zöld algák szerepet játszanak a szívbetegségek megelőzésében.

Ennek okai lehetnek a koleszterincsökkentő, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaik. (7)

A szívbetegségek egyik leggyakoribb oka a szív- és érrendszeri betegségek, amelyekre az artériák eltömődése jellemző.

Míg az étrendi előírások és az életmódbeli változtatások kulcsfontosságúak a szívbetegségek megelőzésében vagy kezelésében, az egészségügyi előnyök érdekében becsempészhetők az étrendbe.

A Spirulina mellékhatásai és ellenjavallatai

Általában a spirulinát nagyon biztonságosnak tartják.

Voltak olyan esetek, amikor a spirulinát szedők álmatlanságról és gyomorpanaszokról számoltak be. De nincsenek tanulmányok arról, hogy ezek a mellékhatások összefüggésben állnak-e az algák fogyasztásával.

Egyéb ritka egészségügyi problémák közé tartozik az autoimmun bőrkárosodás, a májtoxicitás és az anafilaxiás sokk.

Ezeknek az embereknek a többsége, akiknek súlyos mellékhatásai voltak a spirulina szedésének, egy másik gyógyszert is szedtek súlyos egészségügyi állapot miatt. Ezért kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel és betegségekkel.

Ezért, ha gyógyszert szedünk – különösen autoimmun betegségek, vérnyomás vagy koleszterinszint miatt -, beszéljünk kezelőorvosunkkal, mielőtt spirulina-kiegészítőket szednénk.

Egy 2014-es tanulmány azonban megjegyezte, hogy a spirulinát a legtöbb ember jól tolerálta, és nem okozott jelentős mellékhatásokat. (8)

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez