HIIT vagy intervall edzés: mi ez, és hogyan csináljuk?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 7 perc

A High-Intensity Interval Training (HIIT), vagy magas intenzitású intervallum edzés, egy olyan kondicionáló módszer, amely rövid, intenzív aktivitási periódusok váltakozását jelenti kevésbé intenzív vagy pihenőszakaszokkal. A HIIT célja, hogy maximalizálja a kalóriaégetést és javítsa az aerob és anaerob fitneszt rövid idő alatt.

A HIIT edzések tipikusan 20-30 percet vesznek igénybe, és a gyakorlatok magukban foglalhatnak sprinteket, ugrókötelezést, gyors lábemelgetést, burpees-t és más, magas intenzitással végzett mozgásformákat. Ezeket a gyakorlatokat rövid időre, általában 20-60 másodpercre végzik, majd alacsonyabb intenzitású gyakorlatok vagy teljes pihenőszakaszok követik őket.

A HIIT népszerűsége az 1970-es években kezdett növekedni, amikor az atléták körében felismerték az edzésmódszer hatékonyságát. Az évek során a fitnesz közösség szélesebb körében is terjedt, mivel kutatások igazolták, hogy segít javítani a szív-érrendszeri egészséget, növeli az anyagcsere sebességét, és hatékonyan éget zsírt, miközben megtartja vagy akár növeli is az izomtömeget.

A HIIT vonzereje abban rejlik, hogy rövid idő alatt nagyon hatékony, így ideális azok számára, akik szűkös időbeosztás mellett is szeretnének edzeni. A változatosság és a kihívások miatt a HIIT továbbra is népszerű választás a fitness rajongók körében világszerte.

A HIIT edzés előnyei

A High-Intensity Interval Training (HIIT) számos előnnyel bír, amelyek miatt népszerű választás a fitnesz közösségekben világszerte.

Íme néhány kulcsfontosságú előny, amelyek kiemelik a HIIT edzések hatékonyságát:

1. Hatékony időfelhasználás

A HIIT egyik legnagyobb előnye, hogy rövid idő alatt rendkívül hatékony. A gyakorlatok intenzitása miatt az edzések általában nem tartanak hosszabb ideig 30 percnél, mégis rendkívül hatékonyak a kalóriaégetés és az állóképesség növelése szempontjából.

2. Nagy kalóriaégetés

A magas intenzitású intervallumok jelentősen növelik a szívverési sebességet, ami fokozza a kalóriaégetést az edzés alatt és után is. Ez az utóégetési hatás, vagy más néven EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption), segít több kalóriát égetni még pihenés közben is.

3. Jobb kardiovaszkuláris egészség

A rendszeres HIIT edzés javíthatja a szív- és érrendszeri funkciókat, növelheti a VO2 maxot (a maximális oxigénfelvétel képessége), és általában javítja a szív teljesítményét.

4. Izomtömeg megőrzése és növelése

A HIIT nemcsak zsírégető, hanem az izomtömeg megőrzésére és növelésére is képes, különösen, ha súlyzós elemeket is tartalmaz. Ez különösen hasznos azok számára, akik zsírt szeretnének égetni anélkül, hogy izomtömegüket veszítenék.

5. Anyagcsere fokozása

A HIIT serkenti az anyagcserét, ami hosszabb ideig magas szinten tartja a kalóriaégetést az edzés befejezése után is. Ez segít gyorsabban zsírt égetni és javítja az általános energiaszintet.

6. Rugalmasság és hozzáférhetőség

A gyakorlatokat bárhol el lehet végezni, minimális felszereléssel vagy akár teljesen eszköz nélkül. Legyen szó futásról, ugrálókötelezésről vagy testtömeg-gyakorlatokról, a HIIT adaptálható szinte bármilyen körülményhez.

7. Pszichológiai előnyök

A változatos és kihívást jelentő HIIT edzések növelik az elkötelezettséget és csökkentik az unalom érzetét, ami gyakran előfordul hosszabb, monotonabb edzésformák esetén. A gyors tempójú és változatos edzések javíthatják az általános mentális jólétet és növelhetik az önbizalmat.

Alapvető HIIT gyakorlatok

A HIIT edzés) alapvető gyakorlatai magukban foglalják a széles körben ismert és könnyen elvégezhető mozgásformákat, amelyek jellemzően nem igényelnek speciális edzőterem-felszerelést. Ezek a gyakorlatok intenzívek, gyorsak és változatosak, így tökéletesen illeszkednek a HIIT edzés alapelveihez.

Íme néhány alapvető gyakorlat, amelyeket beépíthetsz egy HIIT edzésbe:

1. Sprintek

  • Rövid, intenzív sprintek, akár helyben is, amelyek jelentősen növelik a pulzusszámot.

2. Burpee

  • Ez a gyakorlat egy összetett mozgássor, amely fekvőtámaszból indul és egy erőteljes ugrással zárul, hatékonyan megdolgoztatva az egész testet.

3. Jump Squats (ugrálós guggolások)

  • Ez a gyakorlat guggolásból kezdődik, majd egy dinamikus ugrással folytatódik, végül ismét guggolás pozícióba tér vissza. Az ugrálós guggolások intenzíven megdolgoztatják a lábizmokat, és jelentősen növelik a szív- és érrendszeri terhelést.

4. High Knees (magas térdemelés)

  • Ez a gyakorlat a helyben történő gyors térdemelést foglalja magában, amely nem csak a kardiovaszkuláris állóképességet fejleszti, hanem hatékonyan erősíti a lábizmokat is.

5. Kettlebell Swing

  • Ez a gyakorlat egy kettlebell vagy más súly előre történő lendítését foglalja magában, amely során a helyes testtartás fenntartása és az erőnlét fejlesztése áll a középpontban.

6. Fekvőtámasz

  • Klasszikus fekvőtámasz, amely a felsőtestet és a magizmokat dolgoztatja meg.

7. Box Jumps (dobozra ugrás)

  • Dobozra vagy stabil felületre történő dinamikus ugrások, amelyek javítják a robbanékonyságot és az alsó test erőnlétét.

8. Plank Jacks

  • Ez a gyakorlat mellső fekvőtámaszban terpesz-zár szökdelést jelent, ami komoly kihívást állít a törzsizmoknak, miközben intenzíven megdolgoztatja a kardiovaszkuláris rendszert is.

Ezek a gyakorlatok könnyen beilleszthetők bármilyen HIIT edzéstervbe, és különféle kombinációban használhatók a változatosság érdekében. Mindig ügyelj a helyes testtartásra és a mozgások kontrollált végrehajtására, hogy minimalizáld a sérülés kockázatát és maximalizáld az edzés hatékonyságát.

Az edzések megtervezése

A HIIT edzés megtervezése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy az edzés biztonságos, hatékony és az egyéni céloknak megfelelő legyen. A következő lépések segíthetnek a HIIT edzésed hatékony megtervezésében:

1. Célok meghatározása

Kezdd azzal, hogy tisztázd, mi a célod a HIIT edzéssel. Ez lehet állóképesség növelése, zsírégetés, izomerő növelése vagy egyszerűen csak a fizikai kondíció javítása.

2. Edzés hosszának és struktúrájának kialakítása

Döntsd el, hogy milyen hosszú lesz az edzés. Egy tipikus HIIT edzés 20-30 percig tart, beleértve a bemelegítést és a levezetést is. Az intenzív intervallumok 20-60 másodpercig tartanak, míg a pihenőidő általában hasonló, vagy rövidebb az aktív időszakoknál.

3. Bemelegítés

Minden edzés bemelegítéssel kezdődjön, ami 5-10 perc könnyű aerob gyakorlatot jelenthet, mint a helyben futás vagy könnyű ugrókötelezés, hogy felkészítsd a szívedet és izmaidat az előttük álló megpróbáltatásokra.

4. Gyakorlatok kiválasztása

Válassz gyakorlatokat, amelyek megfelelnek a fizikai képességeidnek és az edzés céljainak. Egy jól kiegyensúlyozott HIIT edzés tartalmazhat aerob és anaerob elemeket, valamint testtömeggyakorlatokat és eszközöket igénylő mozdulatokat.

5. Intenzitás beállítása

Az intenzitás kulcsfontosságú a HIIT edzésekben. Az aktív időszakok alatt maximalizáld az erőfeszítést, hogy elérhesd a kívánt szívverési zónát. A pihenőidő alatt engedd, hogy a pulzusod kissé csökkenjen, de ne állj meg teljesen.

6. Levezetés és nyújtás

Az edzés végén tarts 5-10 perc levezetést, amely magában foglalhat könnyű kardió mozdulatokat és nyújtásokat, hogy segítsd az izmok regenerálódását és csökkentsd a következő napi izomlázat.

7. Hidratáció és étkezés

Győződj meg róla, hogy az edzés előtt és után megfelelően hidratált vagy, és hogy a szervezeted megkapja a szükséges tápanyagokat a helyreálláshoz.

8. Rendszeresség és változatosság

A HIIT edzéseket heti 2-4 alkalommal ajánlott beiktatni, figyelembe véve a test egyéni regenerálódási igényeit. Variáld a gyakorlatokat, hogy elkerüld a monotóniát és fokozd az edzések hatékonyságát.

Ezek a lépések segítenek abban, hogy a HIIT edzésed hatékony és élvezetes legyen, miközben maximalizálod az eredményeket és minimalizálod a sérülések kockázatát.

A HIIT és a rendszeres kardióedzés közötti különbségek

Mint már világossá vált, a HIIT nem csak kardió, hanem egy módja annak, hogy gyorsan megszabaduljunk a felesleges kalóriáktól.

Tudományosan bebizonyosodott, hogy a nagy intenzitású intervallum edzés segítségével a sportolók akár 9-szer több zsírt égetnek el, mint a hagyományos kardió gyakorlók.

Ennek az az oka, hogy a nagy intenzitás több kalóriát éget el testsúly kilónként.

A HIIT edzés másik előnye a jól ismert kardióval szemben, hogy nyugalmi állapotban felgyorsítja az anyagcserét. Mint már említettük, az intenzív edzés hatása órákkal a vége után érezhető lesz.

A gyors anyagcsere egyenlő a gyors és tartós eredménnyel.

Nem alábecsülendő az a tény, hogy a HIIT nem teszi lehetővé a szervezet számára, hogy gyorsan alkalmazkodjon ehhez az edzéshez és annak terheléséhez, vagyis nem éri el a stagnálás állapotát, és az erőnléti eredményei folyamatosan javulnak.

Diéta

Bár a HIIT edzések sok kalóriát égetnek el, ez nem jelenti azt, hogy megengedhetjünk magunknak, hogy egészségtelenül táplálkozzunk.

Ha maximális eredményt szeretnénk elérni, szigorú diétát kell követni. Igyekezz elegendő energiával ellátni a szervezeted ahhoz, hogy legyen erőd az intenzív edzéshez.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy ha úgy döntünk, hogy elkezdjük a HIIT edzést, javasoljuk, hogy heti 1-2 alkalommal rövidebb intervallumokkal kezdjük, és fokozatosan növeljük az intenzitást.

Így a 6. héten heti 5-6 alkalommal akár 30 perc edzésre is képes leszel. Kombináljuk ezeket erősítő edzéssel és megfelelő étrenddel, és így nagyon gyorsan észerevehető eredményeket érhetünk el.

További kapcsolódó edzés típus ajánlásaink

Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több edzés típusra, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:

  • Funkcionális edzés: A funkcionális edzés egy olyan edzési módszer, amely a mozgáskomplexek alapján építi fel a gyakorlatokat.
  • Saját testsúlyos edzés: Egy olyan edzésmódszer, amelynek a lényege, hogy a saját testünk súlyát használjuk edzésünk során.
  • Spinning edzés: A spinning edzés egy intervallumos kerékpározási forma, amely segít az erő és az állóképesség fejlesztésében.
  • Tabata edzés: Az edzés során 20 másodpercig teljes erőbedobással végzünk egy gyakorlatot, majd 10 másodperc pihenő következik.
  • Trx edzés: A TRX edzés a stabilizációs izmokat erősíti, javítja az egyensúlyt, növeli az erőt és a koordinációt.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez