Lee Haney útmutatója a kezdő testépítőknek: Az alapoktól a csúcsig

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 8 perc

Lee Haney, az IFBB profi testépítő világbajnokának neve örökre bevésődött a testépítés történelmébe. Nyolcszoros Mr. Olympia címével és hatalmas tudásával Haney nem csak az izomtömege miatt lett híres, hanem azért is, mert szenvedélyesen osztotta meg tudását másokkal.

Ebben a cikkben Haney legértékesebb tanácsait gyűjtöttük össze a kezdő testépítők számára. Ezek a tanácsok segítenek megérteni az edzés, a táplálkozás és a regeneráció fontosságát a testépítés világában, és útmutatót kínálnak ahhoz, hogyan érheted el a legjobb eredményeket a sportban.

Lee Haney élete és karrierje

Lee Haney, az Egyesült Államokból származó professzionális testépítő, a sporttörténelem egyik legmeghatározóbb figurájaként van jelen. 1959-ben született a dél-karolinai Spartanburg városában, és már fiatal korában elkötelezte magát a testépítés mellett.

A testépítői világban aratott sikerét a nyolc Mr. Olympia címével koronázta meg, melyet 1984-től 1991-ig nyolc egymást követő évben szerzett meg. Ezzel az eredménnyel beírta magát a sportág történelmébe, mivel a rekordot azóta csak Ronnie Coleman ismételte meg.

Haney, a „TotaLee Awesome” becenevű óriás, nemcsak a pályán elért eredményeiről ismert, hanem arról is, hogy milyen mértékkel és tudatossággal közelített a testépítéshez. Olyan edzésfilozófiát és táplálkozási rendszert dolgozott ki, amely lehetővé tette számára, hogy a fizikai csúcsteljesítmény mellett megőrizze az egészségét.

A sport után sem hagyta el a testépítést, mivel edzőként, mentorálással, valamint a saját fitnesz brandjének létrehozásával foglalkozott. Azt tanította, hogy a testépítés nemcsak a külső megjelenésről szól, hanem a belső erőről, az akaraterőről és a kitartásról is.

Edzésfilozófia

Lee Haney, az egyik legelismertebb testépítő a történelemben, egy olyan egyedi edzésfilozófiát dolgozott ki, amely a hosszú távú siker és az egészség megőrzése közötti egyensúlyra összpontosított.

Nézzük meg, hogy melyek voltak ezek a kulcselemei:

1. A kisebb izomcsoportokra való összpontosítás fontossága

Miközben sok testépítő a nagy izomcsoportokra – mint például a mell, a hát és a lábizmok – összpontosít, Haney különös hangsúlyt fektetett a kisebb izomcsoportokra is.

Azt hangoztatta, hogy a kiegyensúlyozott és harmonikus testfelépítés elérése érdekében ugyanolyan figyelmet kell szentelni a deltákra, a bicepszre és a tricepszre is, mint a nagyobb izmokra. A kisebb izmok kifejlesztése nemcsak esztétikailag volt fontos, hanem a sérülések megelőzése érdekében is.

2. A túledzés elkerülése és a regeneráció jelentősége

Haney gyakran hangsúlyozta, hogy „a testet nem az edzőteremben építjük, hanem a pihenés alatt”. A túledzés nemcsak a teljesítmény csökkenéséhez vezet, hanem megnöveli a sérülések kockázatát is.

A megfelelő pihenés és az izmok regenerációjának biztosítása elengedhetetlen a hosszú távú siker és az egészség megőrzése érdekében.

3. Edzéstechnikák és gyakorlatok választéka

Haney változatos edzéstechnikákat alkalmazott, melyek célja a különböző izomrostok stimulálása és az izmok különböző szögeiben történő edzés volt.

Az izolációs gyakorlatoktól kezdve, mint a bicepsz hajlítás, az összetett gyakorlatokig, mint a guggolás, Haney minden izomcsoportot célzottan és tudatosan edzett. A változatosság nemcsak az izmok növekedését segítette elő, hanem a motiváció fenntartásában is kulcsszerepet játszott.

Ez az edzésfilozófia alapozta meg Haney nyolc Mr. Olympia győzelmét és határozta meg hosszú, sérülésmentes karrierjét. Az ő módszerei ma is inspirálják a testépítőket világszerte.

Heti kétszeri edzés elve

A hetente kétszeri edzés elve azt sugallja, hogy az izomcsoportokat hetente kétszer kell megcélozni az optimális fejlődés és regeneráció érdekében. Lee Haney is alkalmazta ezt az elvet egy időszakban, hogy biztosítsa izmai megfelelő stimulációját és egyensúlyát.

Hogyan osztotta meg az edzéseket a hét során:

Egy tipikus heti rutin Lee Haney számára az alábbiak szerint nézhetett ki:

 • Hétfő és Csütörtök: Mell és Hát
 • Kedd és Péntek: Lábizmok
 • Szerda és Szombat: Vállak és Karok (bicepsz és tricepsz)

A vasárnapot gyakran pihenőnapként használta, bár ez változhatott attól függően, hogy melyik szakaszban volt (előkészület, verseny vagy pihenő szakasz).

Melyik izomcsoportokat edzette együtt:

 1. Mell és Hát: A mell és a hát együttes edzése egy kiegyensúlyozott felsőtesti rutint biztosít, mivel a mell az elülső, míg a hát a hátsó részt célozza meg. Ezenkívül a két nagy izomcsoport együttes edzése jelentős kalóriaégetést és kardiovaszkuláris stimulációt eredményez.
 2. Lábizmok: A lábizmok edzése önmagában is kihívást jelentő és energiát igénylő. A guggolás, a combfeszítés, a combhajlítás és a vádli emelése kombinálva biztosítja a lábak teljes körű edzését.
 3. Vállak és Karok: A vállak és a karok edzése közös napon történik, mivel ezek kisebb izomcsoportok, amelyek gyakran használtak más nagy izomcsoportok gyakorlataiban is. A delták, bicepsz és tricepsz együttes edzése lehetővé teszi a felsőtest kiegyensúlyozott stimulációját.

Összefoglalva, Lee Haney heti kétszeri edzési elve lehetővé tette számára, hogy izomcsoportjait megfelelő intenzitással és gyakorisággal edzze, miközben elegendő időt biztosított a regenerációra és a növekedésre.

Edzésrutinok és gyakorlatok részletei

Lee Haney, mint a testépítés egyik legendája, specifikus gyakorlatokra és edzésrutinokra támaszkodott, hogy elérje hihetetlen fizikumát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bár Haney gyakorlatai általános iránymutatásként szolgálhatnak, az egyes testépítőknek idővel saját rutint és gyakorlatsort kell kialakítaniuk a testük egyedi igényei és céljai alapján.

Íme egy áttekintés a Haney által alkalmazott lehetséges gyakorlatokról és rutinokról:

1. Mell és Hát

 • Mell:
  • Fekvenyomás: 4 szett x 6-8 ismétlés
  • Fekvenyomás ferde padon: 3 szett x 6-8 ismétlés
  • Mellről nyomás állva: 3 szett x 8-10 ismétlés
  • Pillangó (pec-deck): 3 szett x 10-12 ismétlés
 • Hát:
  • Húzódzkodás: 4 szett x 6-8 ismétlés
  • Evezés T-rúddal: 3 szett x 6-8 ismétlés
  • Evezés kézi súlyzóval: 3 szett x 8-10 ismétlés
  • Evezés gépen ülve: 3 szett x 8-10 ismétlés

2. Lábizmok

 • Combfeszítő gyakorlatok: 4 szett x 8-10 ismétlés
 • Guggolás: 4 szett x 6-8 ismétlés
 • Combhajlítás: 3 szett x 8-10 ismétlés
 • Emelés vádlival állva: 4 szett x 10-12 ismétlés
 • Emelés vádlival ülve: 3 szett x 12-15 ismétlés

3. Vállak és Karok

 • Vállak:
  • Vállból nyomás egykezes súlyzóval: 4 szett x 6-8 ismétlés
  • Oldalemelés: 3 szett x 10-12 ismétlés
  • Hátsóváll gyakorlat gépen: 3 szett x 10-12 ismétlés
 • Bicepsz:
  • Bicepsz állva kétkezes rúddal: 3 szett x 8-10 ismétlés
  • Kalapács curl: 3 szett x 8-10 ismétlés
  • Koncentrált curl: 2 szett x 10-12 ismétlés
 • Tricepsz:
  • Fej fölé nyomás egykezes súlyzóval állva: 3 szett x 6-8 ismétlés
  • Csigás letolás tricepsz kötéllel: 3 szett x 8-10 ismétlés
  • Fekveknyomás szűk fogással: 3 szett x 6-8 ismétlés

Étrend és Táplálkozás

A testépítésben az étrend és a táplálkozás legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint maga az edzés. Lee Haney, mint a testépítés egyik legenda, ezt jól tudta és étrendjét ennek megfelelően alakította ki.

Makrotápanyagok arányának jelentősége (fehérje, szénhidrát, zsír)

 1. Fehérje: Az izmok építőköve. Haney nagy mennyiségű fehérjét fogyasztott, hogy elősegítse az izomnövekedést és regenerációt. Tipikusan 1,5-2 gramm fehérjét vitt be testtömeg-kilogrammonként naponta.
 2. Szénhidrát: Az elsődleges energiaforrás, különösen intenzív edzések során. Lee Haney elegendő mennyiségű szénhidrátot fogyasztott az izmok glikogénraktárainak feltöltése érdekében és az energiaszintjének fenntartása érdekében.
 3. Zsír: Fontos a hormontermelés és a sejtfunkciók számára. Bár a zsírbevitel kevesebb volt, mint a fehérje és szénhidrát, Haney nem hanyagolta el ezt az alapvető makrotápanyagot.

Lee Haney tipikus étkezéseinek áttekintése

 1. Reggeli: Zabpehely gyümölccsel, tojásfehérje omlett, teljes kiőrlésű kenyér, és egy protein shake.
 2. Tízórai: Fehérjeshake vagy sütőtök maggal és egy darab gyümölccsel.
 3. Ebéd: Grillezett csirkemell vagy hal, barna rizs vagy édesburgonya, párolt zöldségek, és saláta avokádóval.
 4. Uzsonna: Diófélék vagy mogyoróvaj teljes kiőrlésű kenyéren, és egy protein shake.
 5. Vacsora: Grillezett marhahús vagy hal, quinoa vagy barna rizs, friss zöldségek és saláta.
 6. Lefekvés előtti snack: Kazein fehérjeshake vagy alacsony zsírtartalmú túró.

Táplálék-kiegészítők és azok szerepe az étrendjében

 1. Fehérjeporok: Ezek gyors és kényelmes módja a napi fehérjebevitel növelésének, különösen edzés után.
 2. Vitaminok és ásványi anyagok: A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett Haney vitamin- és ásványi anyag-kiegészítőket is szedhetett az optimális egészségi állapot és teljesítmény érdekében.
 3. Aminosavak: Kiegészítésként az izomregeneráció elősegítése érdekében.
 4. Kreatin: A teljesítmény növelésére és az izmok glikogénraktárainak feltöltésére.
 5. Zsírsavak: Az omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmazó kiegészítők támogathatták Haney kardiovaszkuláris egészségét és gyulladáscsökkentő hatásaikat.

Az étrend és a táplálkozás elengedhetetlen az izmok építéséhez és a test optimalizálásához. Lee Haney tudatos megközelítése és elkötelezettsége a táplálkozás iránt lehetővé tette számára, hogy a testépítés csúcsára kerüljön.

Pihenés és Regeneráció

A testépítés és az erőnléti edzés nem csak az edzőteremben eltöltött időről szól. A pihenés és a regeneráció ugyanolyan kritikus elemei a folyamatnak, mivel az izmoknak időre van szükségük a gyógyuláshoz és a növekedéshez. A pihenés nélkül végzett intenzív edzés túledzéshez és sérülésekhez vezethet.

Az aktív pihenés jelentősége és annak módjai:

 1. Mi az aktív pihenés? Az aktív pihenés olyan alacsony intenzitású tevékenységeket jelent, amelyek elősegítik a vérkeringést és segítenek az izmoknak a regenerálódásban anélkül, hogy jelentős stresszt okoznának.
 2. Módjai:
  • Sétálás: Egy egyszerű, mégis hatékony módja a vérkeringés javításának.
  • Nyújtás: Segíthet az izmok lazításában és a rugalmasság javításában.
  • Jóga: Nemcsak a testet, hanem az elmét is segít relaxálni.
  • Uszoda: Az úszás vagy a vízben való sétálás kíméletesen stimulálja az izmokat és segíti azok regenerációját.
  • Foam rolling (hengerezés): Mély izomlazító technika, ami segíthet az izomgörcsök oldásában.

Az alvás szerepe az izomépítésben és a regenerációban:

 1. Hormonális előnyök: Az alvás során szervezetünk növekedési hormonokat termel, amelyek elengedhetetlenek az izomépítéshez és a sejtek regenerálódásához.
 2. Gyógyulás és építés: Az izmok nem az edzés alatt, hanem az azt követő pihenés során épülnek. Az alvás során az izomsejtek regenerálódnak és erősödnek.
 3. Mentális regeneráció: Egy jó éjszakai alvás elősegíti az agy regenerálódását, ami javítja a következő edzésen való koncentrációt és a mentális erőt.
 4. Energiaszint: Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkül energiaszintünk csökken, ami befolyásolhatja az edzésen nyújtott teljesítményt.
 5. Immunrendszer: A rendszeres és megfelelő alvás segíti az immunrendszer működését, ami kritikus az egészség fenntartásában és az edzéssel kapcsolatos potenciális sérülések elkerülésében.

Összefoglalva, a testépítésben és az erőnléti edzésben a pihenés és a regeneráció elengedhetetlenek. Az aktív pihenés és a kiváló minőségű alvás kombinációja elősegíti az izmok gyógyulását, a teljesítmény növelését és az egészség fenntartását.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez