Avokádó kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

Az avokádó kalória és tápérték szempontjából egy rendkívül gazdag és sokoldalú gyümölcs. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az avokádó legfontosabb tápanyagait és kalória tartalmát, 1db 200 grammos mennyiségre vetítve. A táblázatban szereplő adatok csak a legjelentősebb tápanyagokat tartalmazzák, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Az NRV% érték azt mutatja meg, hogy az adott tápanyag mennyisége milyen arányban fedezi a napi ajánlott bevitel százalékát.

Az információk forrása az USDA National Nutrient Database és más megbízható táplálkozási adatbázisok.

Avokádó kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória322kcal16
Fehérje4g8
Zsír29g45
Szénhidrát17g6
Cukor1g1
Rost14g56
GI15N/A
A-vitamin293IU6
B1-vitamin0.2mg17
B2-vitamin0.2mg15
B3-vitamin2.6mg16
B5-vitamin1.4mg28
B6-vitamin0.4mg20
B9-vitamin122µg30
C-vitamin20mg22
D-vitamin0IU0
E-vitamin4.2mg28
K-vitamin42µg35
Kalcium24mg2
Réz0.4mg20
Vas1.1mg6
Magnézium58mg15
Mangán0.3mg13
Foszfor112mg16
Kálium975mg21
Nátrium14mg1
Cink1.2mg11

Az avokádó egészségügyi előnyei

Az avokádóban található telítetlen zsírok jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, segítve a „jó” HDL-koleszterin szint növelését. Magas rosttartalma hozzájárul az emésztés egészségéhez és segíthet a vércukorszint szabályozásában. Az avokádóban található antioxidánsok és vitaminok, mint az E-vitamin és a C-vitamin, erősítik az immunrendszert és védik a sejteket a káros hatásoktól.

Felhasználási tippek és receptek

Az érett avokádó kiválasztásakor érdemes olyat választani, amely enyhén puha tapintású, de nem túlságosan. Az avokádót számos módon felhasználhatjuk a konyhában: a klasszikus guacamole, avokádós pirítós és avokádós smoothie mind népszerű választások. Emellett kreatív receptek is léteznek, mint például avokádós sütemények vagy saláták.

Avokádó és a fenntarthatóság

Az avokádó termesztésének környezeti hatásai közé tartozik a magas vízfelhasználás és a szállítási távolságok miatti ökológiai lábnyom. Fenntarthatóbb választás lehet, ha helyi termelőktől vagy bio gazdaságokból származó avokádót vásárolunk, csökkentve ezzel a környezeti terhelést.

Történelem és kultúra

Az avokádó eredete Közép- és Dél-Amerikához köthető, ahol már több ezer éve termesztik. Az évek során világszerte népszerűvé vált, különösen az egészségtudatos táplálkozás hívei körében. Az avokádó számos kultúra gasztronómiájában fontos szerepet játszik, például a mexikói konyhában alapvető összetevője a guacamolénak.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez