A B12 vitamin hatásai – Miért szükséges?

Szerző: Norbert

A B12-vitamin az agy és a neurológiai funkciókhoz szükséges. Segíti a DNS létrehozását és szabályozását is és a vörösvértestek fejlődésében is részt vesz.

Ezenkívül a B12-vitamin nélkülözhetetlen minden sejt anyagcseréjéhez. Támogatja a zsírsavak szintézisét és az energiatermelést.

Például azáltal, hogy segíti az emberi szervezetet a folsav felszívódásában, a B12-vitamin lehetővé teszi az energia felszabadulását.

A B12 vitamin jótékony hatásai

1. Támogatja a vörösvértestek képződését és megelőzi a vérszegénységet

A B12-vitamin nélkülözhetetlen a vörösvértestek termeléséhez a szervezetben. A B12-vitamin hiánya gátolja a vörösvértestek termelődését és megakadályozza azok megfelelő növekedését.

Ezenkívül a B12-vitamin hiánya miatt a vörösvértestek nagyobbak és oválisak lesznek. Ezzel szemben az egészséges vörösvértestek kicsik és kerekek.

A megaloblasztos vérszegénység akkor fordul elő, amikor a vörösvérsejtek nem tudnak vándorolni a csontvelőből. Nagyobb és szabálytalan felépítésük miatt nem tudnak közepes ütemben keringeni.

Ennek eredményeként szervezetének nincs elég vörösvérsejtje ahhoz, hogy oxigént szállítson a fontos szerveihez. Ezért vérszegény leszel. Ez fáradtsághoz és gyengeséghez vezethet.

2. Terhesség

A B12-vitamin szintjének normálisnak kell lennie az egészséges terhességhez. Tanulmányok szerint a magzat agyának és idegrendszerének fejlődéséhez elegendő B12-vitaminra van szüksége az anyától.

Ezért a B12-vitamin hiánya a terhesség első trimeszterében növelheti a születési rendellenességek valószínűségét. Mint idegcső defektusok.

Ezenkívül az anya B12-vitamin hiánya koraszüléshez vagy vetéléshez vezethet.

Kutatások szerint azoknál a nőknél, akiknél a B12-vitamin szintje 250 mg/dl alatt van, háromszor nagyobb az esélye annak, hogy születési rendellenességgel rendelkező gyermeket szülnek. (1)

3. Segíthet megelőzni a csontritkulást és megőrizni a csontok egészségét

A B12-vitamin hiánya károsíthatja a csontokat. Ezért fontos, hogy a szintje normál szinten maradjon.

Egy közel 2500 felnőtt bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy a B12-vitamin hiányban szenvedők csontsűrűsége az átlagosnál alacsonyabb. (2)

A csontok ásványianyag-tartalmának csökkenése idővel törékennyé teheti őket. Ezért nő a csontritkulás kockázata.

Ezen túlmenően a kutatások szerint a B12-vitamin alacsony szintje a csontok egészségének romlásához és csontritkuláshoz vezet, különösen a nők esetében.

4. A B12-vitamin csökkenti a makuladegeneráció esélyét

A makuladegeneráció egy látásvesztés, amely elsősorban a központi látást érinti. A B12-vitamin hiánya időskori makuladegenerációhoz vezethet.

Kutatások szerint a B12-vitamin, a plazmában jelenlévő aminosav pótlása csökkentheti a homociszteinszintet. Ezenkívül bizonyos szintek feletti homociszteinszint növelheti a kockázatot.

Egy 5000 40 év feletti nő bevonásával készült tanulmány szerint a B12-vitamin, a folsav és a B6-vitamin csökkentheti ezt a kockázatot. (3)

5. Segíthet a depresszióban

A B12-vitamin segíthet abban, hogy jobban érezd magad. A B12-vitamin hangulatra gyakorolt ​​hatása még mindig rejtély. Másrészt ez a vitamin szükséges a szerotonin, a hangulatot szabályozó neurotranszmitter termeléséhez és anyagcseréjéhez.

Ennek eredményeként a B12-vitamin hiánya csökkentheti a szerotoninszintézist, így depresszió léphet fel. A B12-vitamin-kiegészítők javíthatják a depresszió tüneteit az alacsony vitamintartalommal rendelkezőknél.

A depresszióban szenvedők és az alacsony B12-vitamin-bevitelű emberek együtt szednek antidepresszánsokat és B12-vitamin-kiegészítőket. Ennek eredményeként nagyobb valószínűséggel tapasztalják a depresszió tüneteinek csökkenését.

Másrészt, csak az antidepresszánsok mutattak csekély javulást, amint az egy tanulmányban is látható. (4)

6. A B12-vitamin segíthet az agynak

A memóriavesztés a B12-vitamin-hiány következménye lehet, különösen időseknél. Ezenkívül a vitamin segíthet megelőzni az agysorvadást, ami az agy neuronjainak elvesztése, és ez memóriavesztéshez vagy a demencia korai megjelenéséhez vezethet.

Egy tanulmány szerint ennek a vitaminnak és az omega-3 zsírsavakkal kiegészített étrend-kiegészítőknek a kombinációja lassítja a korai demenciában szenvedő felnőttek szellemi leépülését.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a B12-vitamin alacsony szintje is ronthatja a memória működését. (5)

7. Energiával tölthet fel

Egyes promóciós anyagok szerint a B12-vitamin-kiegészítők a legjobb megoldás az energialökésekre. Önmagukban azonban nem mindig adnak energiát. Az összes B-vitamin döntő szerepet játszik a szervezet energiatermelésében.

A kimerültség vagy az energiahiány azonban a B12-vitamin-hiány egyik leggyakoribb korai mutatója.

Kell-e szednem B12 vitamin kiegészítőket?

Beszéljünk kezelőorvosunkkal a B12-vitamin pótlásáról, ha nincs elegendő B12-tartalmú étrendünk – például ha vegán életmódot folytatunk, vagy kerüljük a B12-vitaminban gazdag állati eredetű élelmiszereket.

A terhes vagy szoptató vegánok és vegetáriánusok számára nagyon fontos, hogy elegendő B12-vitaminnal rendelkezzenek, hogy csökkentsék annak kockázatát, hogy babájukban B12-vitamin-hiány alakuljon ki.

Kiegészítésre akkor is szükségünk lehet, ha nem jutunk elegendő B12-vitaminhoz étellel, például ha bélprobléma vagy autoimmun betegségünk van.

Orvosunk vérvizsgálatot rendelhet el annak megállapítására, hogy elegendő B12-e van-e a szervezetünkben.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez