L-karnitin – hatás, bevitel, mellékhatások

Szerző: Norbert

Міndеnkі hаllоtt már аz l-kаrnіtіnről, éѕ а nеvét а fоgуáѕhоz kötі, dе а gуаkоrlаtbаn аz еmbеrеk kеvéѕ іnfоrmáсіóvаl rеndеlkеznеk rólа, éѕ а lеgtöbb еѕеtbеn tévеѕеk. Еzért réѕzlеtеѕеn еlmаgуаrázzuk, mі is аz az L-kаrnіtіn, éѕ mіt várhаtunk tőlе.

Mi is az az L-karnitin?

Az L-karnitin egy természetes aminosav, melyet eredetileg 1905-ben izoláltak izomból.

Nagy szerepet játszik az energiatermelésben, mivel zsírsavakat szállít a sejtek mitokondriumaiba.

A mitokondriumok motorként működnek a sejtekben, és elégetik ezeket a zsírokat hasznos energia előállítására.

Az emberi szervezetben lizin és metionin aminosavakból szintetizálódik. Egyes élelmiszerekben, például tejtermékekben és húsokban (különösen bárány- és marhahúsban) megtalálható.

Az L-karnitin szintézisének feltételei

A C-vitaminra is szükség van ahhoz, hogy szervezetünk elegendő l-karnitint termeljen.

A szervezetben az L-karnitin 99%-a az intracelluláris térben található, és a fő szerv, amelyben tárolódik, a vázizom. Az L-karnitin következő legkoncentráltabb szerve a máj.

Az elmúlt években az aminosavat a metabolikus szindróma leküzdésére szolgáló megoldások részeként tanulmányozták, mivel jó eredményeket mutatott az inzulinérzékenység javításában.

Az L-karnitin jótékony hatásai

Az L-karnitint fogyókúrás étrend-kiegészítőként ismerik, de számos tanulmány megerősítette pozitív hatását más betegségekben is, mint például:

1. Metabolikus szindróma

A normál és túlsúlyos emberekkel, valamint a cukorbetegekkel végzett kutatások jelentős hatást mutattak ki az inzulinérzékenységre és a sejtek glükózfelvételére.

A glükóz felszívódását javítja az AMPK (egy enzim) stimulálása.

Az inzulinérzékenység javítását segíti a sejtben az acil- és acetilcsoportok mennyiségének csökkentése, amelyek felhalmozódása bizonyítottan csökkenti az inzulinérzékenységet.

2. Az Alzheimer-kór tüneteinek csökkentése

A napi körülbelül 3 grammos karnitint alkalmazását számos tudományos kísérletben tanulmányozták az Alzheimer-kórban szenvedő idős emberek mentális teljesítményének javítása és kognitív funkcióinak lassítása érdekében.

Mindazonáltal meg kell említeni, hogy még pozitív eredmények esetén sem elég magas a hatékonysága ahhoz, hogy az l-karnitint önálló betegség elleni szerként ajánlják, de jó biztonságos megoldás lehet.

3. Figyelemhiányos hiperaktív rendellenesség

2002-ben egy német kutatócsoport jelentős javulást tapasztalt az ADHD-vel (figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral) diagnosztizált gyermekek tüneteiben, a különböző résztvevőknél 20 és 65% között.

Egy 2007-ben 112 gyermek bevonásával készült tanulmány különböző eredményeket vizsgált az ADHD típusától függően. A vegyes típusú ADHD-ban nincs javulás, de a figyelmetlen betegségekben jelen vannak.

Mindkét vizsgálatban napi 3-4 gramm L-karnitint alkalmaztak.

4. Vérnyomás

Számos tanulmány kimutatta az L-karnitin jelentős potenciálját a magas vérnyomás elleni küzdelemben.

Az egyik vizsgálatban 1 g acetil-L-karnitin és 400 mg kombinációját használták. Az alfa-liponsav közel 10 egységgel csökkenti a szisztolés vérnyomást az 55 év feletti, diagnosztizált ischaemiás szívbetegségben szenvedő betegeknél.

Hasonló eredményeket figyeltek meg a magas vérnyomásban szenvedő fiataloknál. Az inzulinérzékenységben is jelentős javulás tapasztalható.

5. Szívinfarktuson átesett betegek másodlagos megelőzése

Szívinfarktuson átesett embereknek is előnyös lenne napi körülbelül 3-4 gramm L-karnitin szokásos adagja.

Számos tudományos tanulmány kimutatta a mortalitás jelentős csökkenését a fogyás céljából étrend-kiegészítőt szedő vizsgált csoportokban. A szívinfarktus okozta mellékhatások is csökkennek.

6. Izomfájdalmakra és izomlázra

Számos tanulmány kimutatta, hogy az l-karnitin csökkenti az izomkárosodást intenzív edzés közben és után, ezáltal javítja az izmok regenerálódását és csökkenti az ezzel járó izomlázat.

Ennek mechanizmusa még nem ismert, de a legvalószínűbb hipotézis az, hogy ez a hatás az izmok fokozott véráramlásának köszönhető, ami viszont csökkenti az oxidatív stresszt és javítja a sejtes jelátviteli folyamatokat, amelyek az izom helyreállításához kapcsolódnak.

7. Pajzsmirigy-túlműködésben (pajzsmirigy problémák)

A pajzsmirigy túlműködése késleltethető napi 2-4 g l-karnitin terápiás adaggal. Ezt azonban orvosnak vagy szakorvosnak kell javasolnia és felügyelnie.

Köztudott, hogy az l-karnitin magát a pajzsmirigyet nem közvetlenül befolyásolja, de segít szabályozni a túlműködésének tüneteit.

A táplálék-kiegészítő korlátozza a túltermelődött pajzsmirigyhormonok bejutását a sejtekbe, így csökkenti az irritációt és az idegfeszültséget, az izzadást, a remegést, a hőtűrést.

Egyes tanulmányok szerint kéthetes l-karnitinnel végzett kezelés után a pajzsmirigy térfogata csökkenni kezd.

8. L-karnitin és a termékenység

Számos tanulmány (1,2) kimutatta, hogy az L-karnitin javíthatja a sperma minőségét azoknál a férfiaknál, akiknek már rossz minőségűek vagy meddőségi problémáik vannak.

Az L-karnitin és szerepe a sportban

A karnitin az egyik legkelendőbb táplálék-kiegészítő a fogyás és a sportteljesítmény javítására.

Az L-karnitin a hosszú szénláncú zsírsavakat (triglicerideket) szállítja az egyes sejtek mitokondriumaiba – az „energiakemencébe”, amelyben a zsír „égetik”.

Így ezeket (zsírok) használják fő energiaforrásként. Ez az l-karnitin fő funkciója.

Emellett növeli az energiát és az izomállóképességet.

Az L-karnitin sokat segít a fogyókúrában és a zsírok eltávolításában is, csökkenti az éhségérzetet és megszünteti az izomgyengeséget.

Máj-, szív- és érrendszeri és vesebetegségek elleni profilaktikus hatása is jó.

E szervek egészsége rendkívül fontos a jobb sporteredmények eléréséhez.

Előnyei a sportban:

 • Fontos tényező a zsírsavak szállításában
 • Segít a fogyásban és a zsírégetésben
 • Több energiád és vágyad lesz a fizikai aktivitásra
 • Támogatja az edzés utáni helyreállítást
 • Jó támogatást nyújt az immunrendszernek.

Milyen eredményeket várhatok az L-karnitin bevételétől?

Az l-karnitin szedésének eredménye kortól, súlytól, étrendtől és egyéb tényezőktől függően változik.

Eredmények aktív sportolók körében

A kiegyensúlyozott étrendet követő fiatal és egészséges edzők számára a fő előny az izomláz tüneteinek enyhítése és a gyorsabb felépülés.

Hatékonyabb edzések elvégzésében is segíthet.

Eredmények középkorú vagy idősebb embereknél

Középkorúaknál vagy idősebbeknél az L-karnitin pótlása segít a zsírégetésben és az izomtömeg gyorsabb növekedésében, valamint csökkenti a fizikai fáradtságot.

Adagolás, lehetséges mellékhatások

Az L-karnitin adagolása és bevitele

 • Az L-karnitin biztonságos anyag, és az ajánlott adagokban nincs mellékhatása.
 • A szokásos ajánlott adag 2-4 gramm l-karnitin naponta, 2-3 bevitelre osztva a nap folyamán (összesen 3-8 gramm).
 • Általában reggel és edzés előtt kell bevenni.
 • Az adagolás módja és adagolása a karnitin összes népszerű típusára vonatkozik. Nem számít, hogy a terméket folyékony, kapszula, tabletta, drazsé vagy por formájában veszik be.
 • A nők l-karnitin bevitele és az ajánlott adagok nem térnek el a férfiakétól, a hatás ugyanaz.
 • Az L-karnitin azon kevés étrend-kiegészítők egyike, amelyek nemcsak ártalmatlanok a terhesség alatt, de még erősen ajánlottak is.
 • Az anyai szervezetből származó l-karnitin nagy része a magzatba vagy az anyatejbe jut, ami hiányhoz vezethet.
 • Megelőzés céljából a terhesség közepén (kb. 20 hét) általában mérsékelt bevitelt (napi 1 g nem sportolóknak és napi 3 g sportoló kismamáknak) alkalmaznak, és ezt a szoptatás alatt is folytatni kell.

Röviden: Az L-karnitin ajánlott napi adagja fogyás és zsírégetés esetén általában 3-5 g, 2 adagra osztva reggel és edzés előtt. Abban az esetben, ha az edzés reggel történik, az l-karnitint reggel és délben kell bevenni.

Az L-karnitin lehetséges mellékhatásai

 • Egyes embereknél az L-karnitin nagyobb adagban történő bevitele (több mint 6-8 gramm naponta) halszag szindrómához vezethet – furcsa halszag az izzadságban, leheletben vagy vizeletben.
 • Ennek oka az l-karnitin anyagcseréjében és a szervezetből való kiürülésében a trimetilamin anyag szintjének emelkedése. Biztonságos, és más anyagok, például trimetil-glicin (TMG) és kolin nagyobb adag bevitele esetén fordul elő.
 • A tabletta formájában egyeseknél gyomorirritáció léphet fel, mivel a legtöbb fogyókúrás szívesebben veszi be a kiegészítőt éhgyomorra. Ez könnyen elkerülhető, ha minőségi folyékony l-karnitint választunk.

Röviden: Nem figyeltek meg mellékhatásokat az L-karnitin napi 7 g alatti dózisa esetén.

Az étrend-kiegészítő folyékony formája előnyösebb, mint a tabletta vagy a por, ha érzékeny a gyomrunk.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez