Az alábbi táblázatban az őszibarack kalória és tápértékeiről találhatók információk, egy közepes méretű (kb. 150 grammos) őszibarackra vetítve. Csak a jelentősebb tápanyagokat soroltuk fel, hogy könnyen áttekinthető legyen.
Az NRV% érték azt jelzi, hogy az adott tápanyag milyen arányban fedezi a napi ajánlott bevitel százalékos értékét. Az adatok a USDA National Nutrient Database for Standard Reference és más megbízható táplálkozási adatbázisokból származnak, biztosítva a pontosságot és megbízhatóságot.
Őszibarack kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Mennyiség | Egység | NRV% |
---|---|---|---|
Kalória | 58 | kcal | 3% |
Fehérje | 1.4 | g | 3% |
Zsír | 0.4 | g | 1% |
Szénhidrát | 14 | g | 5% |
Cukor | 12.6 | g | 14% |
Rost | 2.3 | g | 8% |
Glikémiás index | 42 | ||
A-vitamin | 489 | IU | 10% |
B1-vitamin | 0.03 | mg | 2% |
B2-vitamin | 0.05 | mg | 3% |
B3-vitamin | 0.91 | mg | 5% |
B5-vitamin | 0.15 | mg | 3% |
B6-vitamin | 0.03 | mg | 2% |
B9-vitamin | 6 | µg | 2% |
C-vitamin | 6.6 | mg | 11% |
E-vitamin | 0.73 | mg | 4% |
K-vitamin | 2.6 | µg | 3% |
Kálium | 285 | mg | 8% |
Kálcium | 9 | mg | 1% |
Magnézium | 13 | mg | 3% |
Foszfor | 26 | mg | 4% |
Vas | 0.38 | mg | 2% |
Cink | 0.24 | mg | 2% |
Réz | 0.10 | mg | 11% |
Mangán | 0.06 | mg | 3% |
Az őszibarack története és érdekességei
Az őszibarack Kínából származik, ahol több mint 4000 éve termesztik. A rózsafélék családjába tartozik, és a kínai kultúrában a hosszú élet és a halhatatlanság szimbóluma. Európába a selyemúton keresztül hozták be, és gyorsan népszerűvé vált a kontinens egész területén. A gyümölcs számos fajtája létezik, beleértve a fehér húsú és a sárga húsú változatokat is.
Egészségügyi előnyök
Az őszibarack fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Magas rosttartalma segíti az emésztést, míg az antioxidánsok, mint a C-vitamin és az E-vitamin, hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a bőr egészségének megőrzéséhez. A gyümölcsben található kálium segít a vérnyomás szabályozásában, és a benne lévő fitonutriensek hozzájárulhatnak a szívbetegségek megelőzéséhez.
Ajánlott diéták
Az őszibarack számos diétához jól illeszkedik. Alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt kiváló választás lehet fogyókúrázóknak. A paleo és a mediterrán diéta részeként is fogyasztható, mivel természetes, feldolgozatlan formában kerül az asztalra. A vegán és vegetáriánus étrendekben is gyakran használják, mivel sokféle ételhez ad hozzá frissességet és ízt.
Felhasználási tippek
Az őszibarack sokoldalúan felhasználható a konyhában. Frissen fogyasztva is kiváló, de salátákhoz, smoothie-khoz, és desszertekhez is hozzáadható. Grillen sütve vagy pitében sütve is remekül megállja a helyét. Az őszibarackból készült lekvár és kompót is népszerű, és egész évben élvezhetjük az ízét.