A resveratrol a szőlőhéjban található természetes vegyület, de mivel ennek a gyümölcsnek a héjából csak kis mennyiséget lehet kivonni, kémiai és biotechnológiai szintézissel nyerik ki.
Az elmúlt néhány évben a resveratrol hatalmas sikert aratott a piacon, és nagyszerű kiegészítője az egészséges életnek. Bizonyítottan antioxidáns hatású, nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, és számos szabad gyököt is képes megállítani, amelyek fő feladata a sejtek károsítása.
Mi is az a Resveratrol?
A Resveratrol egy növényi vegyület, amely antioxidánsként működik. A legjobb élelmiszerforrások közé tartozik a vörösbor, a szőlő, néhány bogyós gyümölcs és a földimogyoró.
Ez a vegyület leginkább a szőlő és a bogyók héjában és magjában koncentrálódik. A szőlő ezen részei a vörösbor erjesztésében vesznek részt, ezért különösen magas a resveratrol koncentrációja.
A resveratrollal kapcsolatos kutatások nagy részét azonban állatokon és kémcsöveken végezték nagy mennyiségű vegyület felhasználásával.
Az embereken végzett korlátozott kutatások közül a legtöbb a vegyület kiegészítő formáira összpontosított, nagyobb koncentrációban, mint amennyit az ember táplálékkal kaphat.
A resveratrol jótékony hatásai
- A resveratrol legismertebb hatása az antioxidáns hatás. Az anyagról megállapították, hogy erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és elnyomja az oxidáció és a gyulladás számos markerét.
- Pozitív és jelentős hatással van a véráramlás javítására. Közvetlen kapcsolat van a véráramlás és a borfogyasztás között. 500 mg bevétele közvetlenül javítja az agy véráramlását.
- Jelentősen csökkenti a vérnyomást, de csak magas vérnyomásban szenvedőknél. Nem világos, hogy milyen hatással van az egészséges egyénekre.
- Pozitív hatással van a szénhidrát-anyagcsere egyes markereire. Csökkenti a vércukorszintet, valamint az inzulinszintet metabolikus szindrómában szenvedőknél. A túlsúlyos embereken és az anyagcsere-problémákon végzett több tanulmány kimutatta, hogy a resveratrol jelentősen javíthatja az inzulinérzékenységet olyan adagokban, amelyek könnyen beszerezhetők élelmiszerből.
- Csökkenti a májenzimek szintjét és védi a májszövetet, de különösen metabolikus szindrómában szenvedőknél.
- Szívvédő tulajdonságok a szívbetegség fokozott kockázatának kitett embereknél. Megfigyelték továbbá a „rossz” koleszterin és a trigliceridek szintjének szerény csökkenését.
- Segít a pattanások kezelésében, de csak akkor, ha kozmetikumként használják. Szájon át bevéve nincs hatása.
A resveratrol mellékhatásai és ellenjavallatai
- A resveratrol-kiegészítőket alkalmazó vizsgálatokban nem tártak fel jelentős kockázatot. Úgy tűnik, az egészséges emberek jól tolerálják őket.
- Azonban meg kell jegyezni, hogy nincs elég meggyőző ajánlás arra vonatkozóan, hogy mennyi resveratrolt kell bevennie egy személynek az egészségügyi előnyök érdekében.
- Van néhány figyelmeztetés, különösen azzal kapcsolatban, hogy a resveratrol hogyan léphet kölcsönhatásba más gyógyszerekkel. Ha jelenleg gyógyszert szedünk, érdemes lehet orvoshoz fordulni, mielőtt kipróbálnánk a resveratrol-t.