A fallabdáról

 

A fallabda (Squash) kialakulásának története

A fallabda, a londoni Harrow Schoolban alakult ki 1830 táján. A diákok, miközben arra vártak, hogy bemehessenek a rackets-pályára, egy kisebb teremben a falnak ütögettek egy gumilabdát. Később rájöttek, hogy puhább labdával sokkal változatosabbak az ütések, maga a játék pedig jóval nehezebb. Az elnevezés, squash, angolul a következőket jelenti: szétlapít, összeprésel, valamint plattyan, tottyan – vagyis a puha labda “viselkedésére”, az általa keltett hangeffektusra utal.

 

Miért éppen a squash?

 

Dr. Osváth Péter, egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar, Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék

A fallabda sportág Magyarországon az egyik legdinamikusabban fejlődő labdajáték. Szórakoztató élményt nyújtó hatása mellett különlegesen jó egészség megőrzési, illetve egészségfejlesztési hatással bír.

A fallabdázás mozgásanyaga ötvözi a dinamikus, gyors mozdulatokhoz szükséges gyorserőt, és a tartós (egy óra) mozgásokhoz nélkülözhetetlen állóképességi tulajdonságokat. Változatos improvizatív mozdulatsorai a mozgáskoordináció magasan fejlett szintjét követeli meg.
A fallabdázás azon sportágak közé tartozik, melyek esetében a sport szinte minden jótékony élettani, illetve egészségügyi hatása ötvözötten megjelenik.

A fallabda sport mozgása, edzései hihetetlen összetett képességeket követelnek meg a sportolóktól. Miután az átlagos edzésidő 60 perc, hosszútávú mozgásprogramban gondolkodhatunk, melynek állóképességet fejlesztő hatása nyilvánvaló. E tulajdonságunk hátterében a szív-és keringési rendszer fejlett működése, a légző szervrendszer jó állapota, és az izomzat kiemelkedő működése kell, hogy álljon. Miután hazánkban a szív-és érrendszeri betegségek vezető helyet töltetnek be a halálozási statisztikákban, a fallabda preventív funkciót láthat el e betegségcsoport területén. Főleg fontos ezt hangsúlyozni akkor, ha tudjuk, hogy jelenleg a fallabdázók többsége szellemi tevékenységet folytató, komoly és folyamatos stresszhatásnak kitett emberek köréből kerül ki. Az ilyen rizikó-csoportba tartozóknál a keringési betegségek előfordulása még hangsúlyosabb. A fallabda kiváló eszköz a stresszes élet szövődményeinek megelőzésben. A szív és izomzat kapillarizációjának (hajszálérrendszer) fejlődése a szívizom infarktus és a magasvérnyomás betegségek megelőzésben kiemelkedő hatású. A szív- és légzésfunkció javulása a hétköznapi élet fizikai és szellemi téren megjelenő kihívásaival szembeni terhelhetőségünket fokozza. A hatékonyabban működő tüdő jobb oxigénkínálatot biztosít, ezzel a szellemi tevékenység minősége is javul.

 

Squash szabályai

 

Adogatás

 

Az adogatást az ütő megpörgetésével kell eldönteni. Ezután az adogató addig adogat – felváltva az oldalakat – amíg pontot szerez. Az adogatást az adogatóbox-ból kell végrehajtani a főfal középső piros csíkja fölé úgy, hogy az ellenfél teljes nagy területébe essen a labda. A labda visszafelé jövet érheti az oldalfalat és ezt lehet röptézni, illetve pattanás után megütni. A labda bárhol éri a piros vonalat az rossz ütésnek minősül, az adogató elveszti az adogató jogot, így az ellenfél következik az adogatással. Csak egy adogatási kísérlet van. Fontos, ha az adogatás a pálya középső területére ment, illetve az ellenfél az üvegről lejövő labdát a pálya középső területén ütné meg, az adogató nem akadályozhatja – tehát nem léphet be a “T” pontra – illetve a fogadó nem ütheti meg. Ebben az esetben az adogatást meg kell ismételni. A szettek 9 pontig tartanak. Amennyiben 8:8 az állás a fogadó döntheti el, hogy a szett 1 pont vagy 2 pont különbséggel folytatódjon. 2 pont különbség esetén 10-nél tovább nem megy a játék. A következő szetteket mindig az előző szett nyertese kezdi.

 

Szabályos játék

 

A labda egyszer pattanhat a földön. A labdával az alsó vonal fölött kell eltalálni a főfalat úgy, hogy nem érinti a padlót, és az ellenfél bármely testrészét, ruházatát vagy ütőjét, valamint a labda a pályán belül marad.

 

A “let” szabály

 

Az ütő játékost nem szabad akadályozni illetve zavarni a labda megütésében. Ha ez mégis megtörtént, úgy a labdamenetet újra kell játszani

 

Zavarás

 

Az ütő játékosnak minden tőle telhető erőfeszítést meg kell tennie, hogy az ellenfél útjából kikerüljön. Az ellenfélnek látnia kell a labdát és nem akadályozható abban, hogy egyenes úton megközelítse a labdát. A labda megütéséhez megfelelő szabad teret kell biztosítani.

 

A labda, ütő és felszerelés

 

  • sárga pontos labda: versenyzőknek, jól játszó amatőröknek
  • kék és piros pontos: kezdő felnőtteknek, gyerekeknek
  • fehér pontos: középhaladó felnőtteknek

 

A játékosok ruházatot és felszerelést maguknak hoznak, de van lehetőség alapvető felszerelés és ruházat megvásárlásra klubunkban is. Alapszintű ütők bérlésére is van lehetőség, de a játékhoz a labdákat, amennyiben nem hoztak a játékosok magukkal, minden esetben meg kell vásárolni.

 

Figyelem! A pályákról 0-24 órás biztonsági kamerafelvétel készül. Minden szándékos, gondatlan károkozás felelősségre vonással jár. Játék végeztével a csuklópánttal mindig állítsátok le a pályahasználatot!

 

Squash árlista

 

Időzóna Pályadíj 05:00 – 09:00 3540,- / óra
Időzóna Pályadíj 09:00 – 17:00 2400,- / óra
Időzóna Pályadíj 17:00 – 21:00 5220,- / óra
Időzóna Pályadíj 21:00 – 24:00 4020,- / óra
Időzóna Pályadíj Hétvége/Ünnep 3540,- / óra

 

 

Vásárolj bérletet: