Köszvény diéta – Mit ehetünk és mit nem?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

Hagyjuk ki a magas purintartalmú ételeket és italokat, hogy csökkentsük a köszvényes roham „megtámadásának” esélyét.

A köszvény az ízületi gyulladás egyik fajtája, amelynek egyik kezelési módja a köszvény diéta betartása.

Ennek az állapotnak az oka a túl sok húgysav a vérben (úgynevezett hiperurikémia), amelyet a purinoknak nevezett fehérjék lebomlásának rendellenessége okoz.

A szervezete húgysavat termel, miután lebontja a purin nevű anyagot, amely számos élelmiszerben megtalálható.

A köszvényben szenvedők hirtelen és súlyos fájdalmat, gyulladást és ízületi duzzanatot tapasztalnak.

A jó hír az, hogy ez az állapot a köszvény kezelésére szolgáló gyógyszeres kezeléssel és diétával, valamint néhány életmódbeli változtatással kontrollálható.

Köszvény diéta – Miért szükséges?

Ha valakinél köszvényt diagnosztizálnak, szem előtt kell tartani, hogy bizonyos ételek a húgysavszint növelésével görcsrohamokat okozhatnak.

Ezek az élelmiszerek általában magas purintartalmúak. Amikor a purinok felszívódnak, a szervezet salakanyagot, húgysavat termel.

A purinban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:

  • hús – különösen vörös hús és belsőség, például máj, vese és szív
  • tenger gyümölcsei – különösen a kagyló, a hering, a makréla, a szardínia és a szardella
  • élesztőt tartalmazó élelmiszerek – például sör

A purinban gazdag ételeket (például a hússzószok, húslevesek, hús- és halzselé, füstölt hal, konzervek, sertés csülök, fűszerek, fekete bors és mustár) szintén ki kell zárni az étrendből.

Fontos megjegyezni, hogy a purin tartalmú zöldségek nem okoznak köszvényes rohamokat. (2)

Míg a cukros italok és a fruktóz, bár nem gazdagok purinokban, növelhetik a köszvény és a köszvényes rohamok kockázatát.

Milyen ételeket érdemes kerülni?

A rohamok csökkentése érdekében kerüljük a magas purintartalmú ételeket és italokat.

Íme néhány alapvető élelmiszer magas vagy közepes purintartalommal és magas fruktóztartalmú élelmiszerekkel, amelyeket kerülni kell:

  • sör, vodka és whisky
  • vörös hús, sertés és bárány
  • tenger gyümölcsei, különösen garnélarák, homár, kagyló, szardella és szardínia
  • magas fruktóztartalmú termékek, például szénsavas édesített italok és bizonyos gyümölcslevek, gabonafélék, fagylalt, édességek
  • magas fruktóztartalmú méz, nektár és kukoricaszirup
  • étkezési élesztő, sörélesztő és egyéb élesztő-adalékok

A finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér, a péksütemények és a sütemények szintén kerülendők. Alacsony tápanyagtartalmúak, és növelhetik a húgysavszintet.

A legjobb köszvény diétás ételek

Válasszunk alacsony purintartalmú ételeket, ezek olyan ételek, amelyek 100 grammonként kevesebb, mint 100 milligramm purint tartalmaznak.

A következő élelmiszerek alacsony purintartalmúak és általában biztonságosak a köszvényes betegek számára:

  • alacsony zsírtartalmú termékek, például joghurt és sovány tej
  • friss zöldségek és gyümölcsök
  • dió, mogyoróvaj és gabonafélék
  • zsírok és olajok
  • rizs, burgonya, teljes kiőrlésű gabonák
  • tojás
  • zöldségek: Vannak olyan zöldségek, mint a spenót és a spárga, amelyek magas purintartalmúak, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy nem növelik a köszvény vagy a köszvényes rohamok kockázatát.
  • kávé, gyógytea és zöld tea
  • minden gyógynövény és fűszer

Mérsékelten fogyasztható ételek a halak, a csirke és a vörös hús mértékkel (kb. 100-170 gramm naponta) hetente többször.

Segíthet a fogyás a köszvényben?

Ha túlsúlyos vagy a fokozatos fogyás csökkentheti a húgysavszintet és csökkentheti a köszvényes rohamok kockázatát.

Azonban fontos elkerülni az éhezést és az erősen korlátozó diétákat, amelyek hosszú ideig megfelelő táplálék nélkül hagynak, és gyorsan lefogyasztanak.

A kiegyensúlyozott egészséges táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás kombinációja a legjobb módja a biztonságos fogyásnak. Beszéljünk kezelőorvosunkkal, vagy keressünk fel egy táplálkozási szakértőt.

Ki kell zárnom a purinban gazdag ételeket?

Nagyon kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a köszvény diéta betartása a fent felsorolt ​​purinban gazdag élelmiszerek kerülésével sikeresen csökkentheti a köszvényes rohamokat.

Kihagyhatjuk a fontos tápanyagokat és vitaminokat, ha ezeket az ételeket teljesen kiiktatjuk az étrendünkből.

Ha észrevesszük, hogy bizonyos élelmiszerek köszvényes rohamokat okoznak, akkor csökkenthetjük ezen élelmiszerek mennyiségét az étrendben.

Úgy gondolják azonban, hogy nem minden purinban gazdag élelmiszer okoz köszvényt. Például számos zöldség (spárga, gomba, karfiol és spenót) szintén gazdag purinokban, de kevésbé valószínű, hogy köszvényt okoz, mint a húst és kagylót tartalmazó étrend.

A purint tartalmazó tejtermékek valójában csökkentik a köszvény kockázatát. A legtöbb köszvényes ember számára csak egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendre van szükség, valamint a húgysavszintet csökkentő gyógyszerekre.

A legtöbb húgysavcsökkentő gyógyszert szedő ember úgy találja, hogy köszvényes rohamok nélkül is ehet purinban gazdag ételeket, ügyelve az elfogyasztott mennyiségre.

Ihatok alkoholt?

Az alkoholfogyasztás növelheti a köszvényes roham kockázatát, mivel növelheti a húgysav szintjét a vérben.

Bár lehetséges a köszvényes rohamok kontrollálása az alkohol teljes kiiktatása nélkül, próbáljuk meg csökkenteni az elfogyasztott alkohol mennyiségét, és kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást.

További diéta típus ajánlásaink

Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több diéta típus egészségre irányuló hatásairól, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:

  • 90 napos diéta: A 90 napos diéta során szigorú étkezési tervet kell követni, és be kell tartani az ételfogyasztásra vonatkozó szabályokat.
  • 1200 kalóriás diéta: Ez a diéta fajta körülbelül 1200 kalóriára korlátozza a napi kalóriabevitelt a fogyás érdekében.
  • Almaecet diéta: Állítólag csökkenti az étvágyat, ezáltal kevesebbet eszünk.
  • Atkins diéta: Az Atkins diéta célja a fogyás a szénhidrátok elkerülésével és az inzulinszint szabályozásával.
  • Candida diéta: A Candida diéta megköveteli, hogy kerüljük azokat az ételeket és italokat, amelyek növelhetik a Candida túlszaporodásának kockázatát.
  • Dash diéta: A DASH diéta fő célja a magas vérnyomás csökkentése.
  • Fehérje diéta: A fehérje diéta fő összetevője, ahogy a nevéből is sejthető, a magas fehérjetartalmú termékek fogyasztása.
  • Fodmap diéta: Bizonyos, FODMAP-ban gazdag élelmiszerek elhagyása jótékony hatással lehetnek a szervezetre.
  • Hasmenés diéta: Az egyszerűbb ételek csökkentik a maradék vagy az emésztetlen hulladék mennyiségét a vastagbélben.
  • Hisztamin diéta: Az étrend általában kizárja vagy csökkenti a magas hisztamin tartalmú ételeket, és hangsúlyozza a magas rosttartalmú ételek, a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását.
  • Ketogén diéta: Ez az egyik legnépszerűbb alacsony szénhidráttartalmú, hasznos zsírokban gazdag étrend.
  • Mediterrán diéta: A mediterrán diéta alapjául olyan ételek szolgálnak, mint a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a halak és a növényi olajok.
  • Paleo diéta: A paleo diéta középpontjában az olyan élelmiszerek fogyasztása áll, amelyek a paleolit ​​korszakban elérhetőek voltak.
  • Reflux diéta: Az állapotot kiváltó élelmiszerek kerülése enyhítheti a GERD tüneteit.
  • Sirtfood diéta: A Sirtfood Diéta középpontjában a szervezetben aktív szirtuinok állnak.
  • Tojás diéta: Ez egy alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú terv.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez