Az általunk fogyasztott ételek befolyásolják a gyomor által termelt sav mennyiségét. A reflux diéta követése kulcsfontosságú a (GERD) betegség kezelésében, amely a savas reflux súlyos, krónikus formája.
Mi az a gastrooesophagealis reflux betegség?
A gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) egy krónikus állapot, amelyben a gyomortartalom visszatér a nyelőcsőbe. Ezt regurgitációnak nevezik, és általában hosszú távon jelentkezik, és olyan kellemetlen tünetekhez vezethet, mint a gyomorégés és a felső hasi fájdalom.
Az állapot súlyossága gyakran összefügg a beteg étrendjével és életmódjával. Az állapotot kiváltó élelmiszerek kerülése enyhítheti a GERD tüneteit.
Milyen ételeket kell kerülni a reflux diéta során?
Mivel a GERD egy emésztési rendellenesség, az étrend gyakran befolyásolhatja az állapot tüneteit. Egyes élelmiszerek a gastrooesophagealis reflux betegség tüneteit okozhatják, így az étrend és az életmód megváltoztatása sokat segíthet a betegség számos esetének kezelésében.
Egyes tanulmányok szerint kapcsolat van a reflux oesophagitis, amely általában GERD okozta gyulladás, és bizonyos élelmiszerek túlzott fogyasztása között.
Azok az élelmiszerek, amelyek ronthatják a GERD vagy a reflux oesophagitis tüneteit, a következők:
- Hús, mivel általában magas koleszterin- és zsírsavtartalommal rendelkezik,
- Magas zsírtartalmú ételek, amelyek a nyelőcső alsó záróizmának (izombillentyű) ellazulásához vezethetnek,
- Túl sok só,
- Kalciumban gazdag élelmiszerek, például tej és sajt, amelyek telített zsírforrások,
Koleszterin
Egy tanulmány, amely a koleszterin és a GERD közötti összefüggést vizsgálta, azt találta, hogy azoknál, akik több koleszterint, telített zsírsavat és több zsírból származó kalóriát fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel alakultak ki a GERD tünetei.
Egyéb élelmiszerek, amelyek a GERD súlyosbodását okozhatják
Vannak további élelmiszerek, amelyek általában a GERD súlyosbodását okozzák, amelyek elkerülését az orvosok gyakran javasolják az ilyen betegségben szenvedőknek.
- Csokoládé
- Menta
- Szénsavas italok
- Savanyú levek (például narancslé)
- Koffein
- Savanyú ételek, beleértve a paradicsomszószt
Kevés klinikai bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek az élelmiszerek a GERD tüneteihez kapcsolódnak, de néhány beteg tapasztalata azt mutatja, hogy ezek az élelmiszerek ronthatják a tüneteket.
Az állapot tüneteit kiváltó élelmiszerek azonban esetenként eltérőek lehetnek. A GERD-ben szenvedő betegeknek meg kell próbálniuk kizárni az étrendjükből bármilyen típusú ételt (amelyről feltételezik, hogy tüneteket okoz), hogy lássák, állapotuk javul-e.
Ha a tünetek nem javulnak, ezeket az ételeket vissza lehet venni a beteg étrendjébe.
Mely élelmiszerek hasznosak a reflux diéta során?
Tanulmányok szerint egyes élelmiszerek aktívan csökkenthetik a GERD tüneteinek előfordulását.
- Alacsony koleszterintartalmú forrásokból származó fehérjék, például lazac, pisztráng, mandula, csirke, bab és lencse,
- Gyümölcsökben, zöldségekben, burgonyában és egyes teljes kiőrlésű gabonákban található szénhidrátok,
- C-vitaminban gazdag élelmiszerek (például gyümölcsök és zöldségek),
- Rostban, magnéziumban és káliumban gazdag gyümölcsök (különösen olyan gyümölcsök, mint az alma, körte, avokádó, dinnye, őszibarack és banán),
- Tojás (koleszterintartalma ellenére),
- Zöld leveles zöldségek, például brokkoli, spenót, kelkáposzta, spárga és kelbimbó
A tanulmányok azt is kimutatják, hogy a magas rosttartalmú élelmiszerek, különösen az oldható rostokban, segíthetnek csökkenteni a GERD tüneteit.
További diéta típus ajánlásaink
Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több diéta típus egészségre irányuló hatásairól, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:
- 90 napos diéta: A 90 napos diéta során szigorú étkezési tervet kell követni, és be kell tartani az ételfogyasztásra vonatkozó szabályokat.
- 1200 kalóriás diéta: Ez a diéta fajta körülbelül 1200 kalóriára korlátozza a napi kalóriabevitelt a fogyás érdekében.
- Almaecet diéta: Állítólag csökkenti az étvágyat, ezáltal kevesebbet eszünk.
- Atkins diéta: Az Atkins diéta célja a fogyás a szénhidrátok elkerülésével és az inzulinszint szabályozásával.
- Candida diéta: A Candida diéta megköveteli, hogy kerüljük azokat az ételeket és italokat, amelyek növelhetik a Candida túlszaporodásának kockázatát.
- Dash diéta: A DASH diéta fő célja a magas vérnyomás csökkentése.
- Fehérje diéta: A fehérje diéta fő összetevője, ahogy a nevéből is sejthető, a magas fehérjetartalmú termékek fogyasztása.
- Fodmap diéta: Bizonyos, FODMAP-ban gazdag élelmiszerek elhagyása jótékony hatással lehetnek a szervezetre.
- Hasmenés diéta: Az egyszerűbb ételek csökkentik a maradék vagy az emésztetlen hulladék mennyiségét a vastagbélben.
- Hisztamin diéta: Az étrend általában kizárja vagy csökkenti a magas hisztamin tartalmú ételeket, és hangsúlyozza a magas rosttartalmú ételek, a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását.
- Ketogén diéta: Ez az egyik legnépszerűbb alacsony szénhidráttartalmú, hasznos zsírokban gazdag étrend.
- Köszvény diéta: A köszvény diéta célja a purinok számának csökkentése, amelyeket szervezetünkben a fehérjék lebontásakor termelünk.
- Mediterrán diéta: A mediterrán diéta alapjául olyan ételek szolgálnak, mint a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a halak és a növényi olajok.
- Paleo diéta: A paleo diéta középpontjában az olyan élelmiszerek fogyasztása áll, amelyek a paleolit korszakban elérhetőek voltak.
- Sirtfood diéta: A Sirtfood Diéta középpontjában a szervezetben aktív szirtuinok állnak.
- Tojás diéta: Ez egy alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú terv.