Az általunk fogyasztott ételek befolyásolják a gyomor által termelt sav mennyiségét. A reflux diéta követése kulcsfontosságú a (GERD) betegség kezelésében, amely a savas reflux súlyos, krónikus formája.
Mi az a gastrooesophagealis reflux betegség?
A gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) egy krónikus állapot, amelyben a gyomortartalom visszatér a nyelőcsőbe. Ezt regurgitációnak nevezik, és általában hosszú távon jelentkezik, és olyan kellemetlen tünetekhez vezethet, mint a gyomorégés és a felső hasi fájdalom.
Az állapot súlyossága gyakran összefügg a beteg étrendjével és életmódjával. Az állapotot kiváltó élelmiszerek kerülése enyhítheti a GERD tüneteit.
Milyen ételeket kell kerülni a reflux diéta során?
Mivel a GERD egy emésztési rendellenesség, az étrend gyakran befolyásolhatja az állapot tüneteit. Egyes élelmiszerek a gastrooesophagealis reflux betegség tüneteit okozhatják, így az étrend és az életmód megváltoztatása sokat segíthet a betegség számos esetének kezelésében.
Egyes tanulmányok szerint kapcsolat van a reflux oesophagitis, amely általában GERD okozta gyulladás, és bizonyos élelmiszerek túlzott fogyasztása között.
Azok az élelmiszerek, amelyek ronthatják a GERD vagy a reflux oesophagitis tüneteit, a következők:
- Hús, mivel általában magas koleszterin- és zsírsavtartalommal rendelkezik,
- Magas zsírtartalmú ételek, amelyek a nyelőcső alsó záróizmának (izombillentyű) ellazulásához vezethetnek,
- Túl sok só,
- Kalciumban gazdag élelmiszerek, például tej és sajt, amelyek telített zsírforrások,
Koleszterin
Egy tanulmány, amely a koleszterin és a GERD közötti összefüggést vizsgálta, azt találta, hogy azoknál, akik több koleszterint, telített zsírsavat és több zsírból származó kalóriát fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel alakultak ki a GERD tünetei.
Egyéb élelmiszerek, amelyek a GERD súlyosbodását okozhatják
Vannak további élelmiszerek, amelyek általában a GERD súlyosbodását okozzák, amelyek elkerülését az orvosok gyakran javasolják az ilyen betegségben szenvedőknek.
- Csokoládé
- Menta
- Szénsavas italok
- Savanyú levek (például narancslé)
- Koffein
- Savanyú ételek, beleértve a paradicsomszószt
Kevés klinikai bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek az élelmiszerek a GERD tüneteihez kapcsolódnak, de néhány beteg tapasztalata azt mutatja, hogy ezek az élelmiszerek ronthatják a tüneteket.
Az állapot tüneteit kiváltó élelmiszerek azonban esetenként eltérőek lehetnek. A GERD-ben szenvedő betegeknek meg kell próbálniuk kizárni az étrendjükből bármilyen típusú ételt (amelyről feltételezik, hogy tüneteket okoz), hogy lássák, állapotuk javul-e.
Ha a tünetek nem javulnak, ezeket az ételeket vissza lehet venni a beteg étrendjébe.
Mely élelmiszerek hasznosak a reflux diéta során?
Tanulmányok szerint egyes élelmiszerek aktívan csökkenthetik a GERD tüneteinek előfordulását.
- Alacsony koleszterintartalmú forrásokból származó fehérjék, például lazac, pisztráng, mandula, csirke, bab és lencse,
- Gyümölcsökben, zöldségekben, burgonyában és egyes teljes kiőrlésű gabonákban található szénhidrátok,
- C-vitaminban gazdag élelmiszerek (például gyümölcsök és zöldségek),
- Rostban, magnéziumban és káliumban gazdag gyümölcsök (különösen olyan gyümölcsök, mint az alma, körte, avokádó, dinnye, őszibarack és banán),
- Tojás (koleszterintartalma ellenére),
- Zöld leveles zöldségek, például brokkoli, spenót, kelkáposzta, spárga és kelbimbó
A tanulmányok azt is kimutatják, hogy a magas rosttartalmú élelmiszerek, különösen az oldható rostokban, segíthetnek csökkenteni a GERD tüneteit.